Sinoć je u parkiću, centralnom mjestu održavanja šibenske Adventure pod nazivom ‘GREENtanje u Parku‘, održana tradicionalna Fritulada, odnosno, natjecanje u spremanju najbolje fritule.
U lovu na prestižnu gastronomsku nagradu ‘Zlatna fritula‘ sudjelovalo je 11 ekipa, a stručni žiri u sastavu chef Grgo Bačelić (Visiani), chef Krešimir Glavina (Pa Kai), pastry chef Antonija Drezga (Yum), veliki gurman i ravnatelj šibenskog Muzeja Željko Krnčević i Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika, odlučili su kako je nagradu za najljepše, najukusnije i najmekše fritule zaslužila ekipa ‘Solea‘.
Osim njih, na ovogodišnjoj su Frituladi sudjelovali: ‘Nakićke‘, ‘Osvetnice‘, ‘Svila na igli‘, ‘Affidea vita‘, ‘Grandeca od cukra‘, ‘Lost in park‘, ‘Prvi s razlogom, ‘Kolo sreće‘, ‘Purgerice‘ i ‘Golubice‘.
Konačni poredak glasio je:
1. ‘Solea‘
2. ‘Golubice‘
3. ‘Kolo sreće‘
4. ‘Prvi s razlogom‘
5. ‘Nakićke‘
6. ‘Affidea vita‘
7. ‘Lost in park‘
8. ‘Osvetnice‘
9. ‘Grandeca od cukra‘
10. ‘Svila na igli‘
11. ‘Purgerice‘
Sponzor ovogodišnjeg gastro okršaja je Vinoplod Vinarija Šibenik, a iz čijeg su pogona za tri najbolje ekipe stigle jako lijepe nagrade. Fritulada se, podsjetimo, veže uz tradiciju slavljenja Proslave ili Osmina 17. prosinca. Riječ je o stoljetnom običaju koji ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika u Šibeniku najavljuje početak predbožićnog tjedna. Tradicionalno su se baš na Proslavu ili Osmine u šibenskim kućama prvi put u godini pripremale fritule, a u Šibeniku se taj običaj njeguje duže od pet stoljeća.
Atmosferu sa sinoćnjeg blagdanskog nadmetanja, pogledajte u fotogaleriji našeg Nikše Stipaničeva.