StoryEditorOCM
LifestyleŠibenska blogerica preporuča

Valentina Beg o putovanjima piše na svom sve popularnijem blogu Vebeway i tvrdi kako putovati nije skupo - pušenje je veći luksuz

11. ožujka 2018. - 16:18

Ono što su nekad bili dječji dnevnici, koje su ispisivali školarci, danas su blogovi. Njihova je popularnost minulih godina dosegla vrhunac. Na tom je valu nastao i "Vebeway“, blog mlade Šibenke Valentine Beg, koja je odlučila spojiti ljubav prema putovanjima i pisanju. Kao skitnica dubokog korijenja i filozof po rođenju.

S obzirom da je Valentina apsolventica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, sebe naziva honoranom putnicom s ambicijom stalnog zaposlenja. A ovih se dana honorarna putnica (preko Istanbula) vratila u Šibenik, nakon dvotjedne avanture po Kanarskom otočju.

- Moja je stara želja bila zajahati valove Atlantskog oceana. Valovi i ja smo imali nekoliko nesuglasica, no na kraju smo našli zajednički jezik. Stara želja je ostvarena, ali ne i ugašena. Dapače, još je i rasplamsana! Nakon svakodnevnog surfanja i izazivanja vlastitih granica, Istanbul mi je zaista došao kao "recovery meal“ (obrok za oporavak, op.a.). Na Bosporu su izazvane granice mog apetita – sa smiješkom je Šibenka Valentina Beg opisivala svoju posljednju pustolovinu.



Kanari i Istanbul uskoro će osvanuti na blogu "Vebeway“. Valentininom privatnom dnevniku, koji je u relativno kratkom roku postao vrlo čitan. U tolikoj mjeri da ga poznate putničke stranice prenose na svojim društvenim mrežama.
- Isprva sam blog zamišljala kao online dnevnik putovanja, prikladan za sistematično čuvanje uspomena i jednostavno dijeljenje dojmova s prijateljima. Moja naklonost pisanju eruptirala je u obliku "Vebewaya“. Uživam u putopisima jer je svijet za mene neiscrpno vrelo znanja i inspiracije. Sva ta iskustva raspiruju, oslobađaju misli, koje potom oblikujem u riječi. Trudim se, međutim, balansirati i zadržati svoju intimu dok dijelim ne samo podatke i savjete o destinacijama, već i misli, ideje o putovanju i životu - priča nam Valentina.

Među blogovima, koji su se "šakom i kapom“ dijelili na društvenim mrežama, odskače onaj o putovanju u Stockholm. Poznato je da Stockholm zovu "Venecijom sjevera“, no Valentina je, očarana ljepotom glavnoga grada Švedske, obrnula ploču. Upitala se "Zašto ne bismo Veneciju nazvali Stockholmom juga!?“
- Venecija me fascinira. Kako pojavom, tako i jačinom utjecaja koji je ostavila na povijest našeg područja. No, Stockholm joj, sa svojim Gamla Stanom, najstarijim očuvanim srednjovjekovnim starim gradom u Europi, smještenim na trima otočićima, ozbiljno konkurira. Obožavam Italiju, no prednost dajem Stockholmu. Netko će reći da je u pitanju šibenski inat, da mi uvijek idemo u kontru, pa da tako ja kritički propitujem status Venecije kao kriterija ljepote. No, Arsen je kazao da su Šibenčani, ionako, uvik u pravu, pa zašto ne bismo Veneciju nazvali Stockholmom juga? - pita se ova tipična Šibenka.



Valentina Beg je eklatantan dokaz da se mladi varaju kad kažu da su putovanja skupa.
- To je velika zabluda i jedan od najčešćih izgovora da se ne putuje. Putovanja danas nisu ništa veći luksuz nego, na primjer, pušenje. Stvar je u prioritetima. Ja sam milijun puta preskočila šoping ili izlazak štedeći za putovanje. Tajna je u racionaliziranju troškova na svakodnevnoj bazi. To se često i ne osjeti, a napravi znatnu razliku. Da ne pričam o niskobudžetnim letovima, hostelima ili couchsurfingu, za one malo hrabrije. Kad još dobro istražite destinaciju, putovanja su, zaista, dostupna. Na kraju krajeva je samo bitno koliko se osobi zbilja putuje i je li zbog toga spremna iskoračiti iz komfor zone - smatra Valentina, koja uskoro priprema i kratki priručnik o tome kako jeftino putovati.

A u međuvremenu sanja nova putovanja.
- Trenutačno još skupljam dojmove s Kanara i iz Istanbula. Uživam u okusima tih iskustava. Dok me daljine ne pozovu, kliznut ću i do Crne Gore, a u međuvremenu će biti na relaciji Šibenik - Zagreb. Razmišljam o povratku u Tursku, dok mi još traje viza! Uz nezaobilazni Istanbul, plan je obići Kapadokiju, Pamukkale i egejsku obalu. U mislima mi je i Škotska. Sve to bih željela vidjeti do ljeta. Tada nastupa vrijeme moje putničke hibernacije! U tom razdoblju su mi itinerari usmjereni na Jadran. I, naravno, moju Jadriju. Ona je kategorija za sebe - otkrila nam je za kraj Valentina.

03. svibanj 2024 02:18