StoryEditorOCM
Lifestylesjajna priča

Ostavili New York i odlučili raditi iz Šibenika! Upoznajte Kelly i Juliana, digitalne nomade čiju tvrtku financiraju Bezos i Zuckenberg

Piše Toni Veljača
4. prosinca 2021. - 19:00
Bracni par Kelly i Julian, digitalni nomadi iz SAD, dosli su zivjeti i raditi u Sibenik.Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Iz “Velike jabuke” u mali Šibenik. Tako bi se, u najkraćim crtama mogao opisati put Juliana i Kelly, supružnika koji su njujorški Times Square zamijenili šibenskom Poljanom. Barem privremeno. Ali, krenimo redom. Julian je softverski inženjer i poduzetnik dok je Kelly odvjetnica. Oboje su digitalni nomadi. Posao im nije isključivo vezan za jednu lokaciju, što im omogućuje da rade i istovremeno putuju. Ovoga puta, odlučili su raditi iz Šibenika.

- Već 15 godina sam u ovom poslu. Prije šest godina sam osnovao i svoju tvrtku u čije su financiranje uključeni Jeff Bezos, Mark Zuckerberg i Bill Gates. Kelly je trenutno pravni savjetnik za tvrtke čija su sjedišta u Kaliforniji i New Yorku – rekao nam je Julian na početku našeg razgovora.

Fascinirani Šibenikom

Prije nego su došli u Šibenik, Julian i Kelly radili su iz Istanbula gdje su proveli godinu dana. Kaže nam Julian, o Hrvatskoj nismo mnogo toga znali.

- Nisam znao ništa o Hrvatskoj. Dolaskom sam počeo istraživati povijest Hrvatske i Šibenika i mogu reći da sam fasciniran. Šibenik je jako lijep grad, odlično je povezan s ostatkom Europe što je za moj posao izuzetno važno. Baš ovaj tjedan imam let za Helsinki i Budimpeštu - istaknuo je Julian.

Sličnog je razmišljanja i Kelly.

- Došli smo u Hrvatsku u zadnji tren, da tako kažem. Nisam znala puno o Hrvatskoj, ali moram reći, da sam ugodno iznenađena svime što sam do sada vidjela i doživjela. Vrijeme mi se najviše sviđa. Odrasla sam u Los Angelesu, ovdje je vrijeme slično i zapravo bolje nego što sam očekivala - kroz smijeh će Kelly.

Biti digitalni nomad, koliko god idilično zvučalo ima svojih dobrih, ali i lošijih strana. Jedna od glavnih prepreka, tvrdi Kelly je vremenska zona.

- Oboje imamo klijente iz SAD-a pa nam radno vrijeme počinje kasno navečer. Julianu to i ne pada teško jer svakako voli dugo spavati - iskreno će Kelly.

Samo riječi hvale

Dobra stvar kod ovakvog koncepta rada, tvrdi Kelly je što ti pruža mogućnost da putuješ, upoznaješ nove ljude, gradove, države i kulture. Slično razmišlja i Julian.

- Biti digitalni nomad, na neki način znači da si slobodan. Kada radim iz New Yorka konstantno sam u kontaktu s kupcima, zaposlenicima, prijateljima, obitelji što ponekad može biti zamarajuće. Rad u inozemstvu mi pomaže da budem u potpunosti fokusiran na posao - naglasio je Julian.

Julian i Kelly posao odrađuju iz Centra za poduzetništvo i tehnologije „Trokut“ koji je kroz svoj dosadašnji rad ugostio preko 40 digitalnih nomada. Ured za digitalne nomade otvoren je prije točno šest mjeseci i kako se čini, bilježi odlične rezultate.

- U Hrvatsku smo došli zbog „Trokuta“. Oboje radimo poslove koji nose veliku odgovornost, tako da i klijenti i poslovni suradnici od nas očekuju da se nalazimo u profesionalnom radnom okruženju. To smo pronašli ovdje, osoblje je zaista stručno, sva potrebna oprema nam stoji na raspolaganju kao i privatni uredi. Zaista imam samo riječi hvale - istaknuo je Julian.

Obožavamo pršut

U Šibeniku su tek mjesec i pol dana. Dovoljno da otkriju poneki domaći specijalitet.

- Pršut obožavamo! - kroz smijeh će Julian.

Kelly je bila nešto preciznija.

- Hrana je odlična, rekla bi da je nekakav spoj talijanske i turske kuhinje koja meni baš odgovara. Osjeća se utjecaj različitih kultura, kako u hrani tako i u Gradu - rekla je Kelly.

Julian i Kelly u Šibeniku će provesti narednih godinu dana, nakon čega se vraćaju u New York. Dovoljno vremena da okuse život u Dalmaciji.

- Veselim se ljetu i učenju jezika. U blizini je mnogo otoka i jedva ih čekam sve istražiti - zaključila je Kelly.

Julian je više zimski tip. Božić bez snijega, tvrdi, bit će neobičan.

- Nedavno smo kupili drvce i okitili ga! Iako neće bit snijega veselimo se provesti Božić u Šibeniku - zaključio je Julian.

19. travanj 2024 16:47