StoryEditorOCM
LifestyleSlatki Uskrs

Šibenska blogerica majstorski pripremila tradicionalni ukrajinski uskrsni kolač i dodala mu zečje uši. Probajte i vi!

Piše Šibenski.hr
8. travnja 2023. - 13:15

Ako za Uskrs želite ponešto drugačiju slasticu odličnu ideju donosi šibenska blogerica Nina Mrvica na svom je Instagramu Bake Me By Nina. Nina je napravila pasku tradicionalni uskrsni kolač, ali ga je malo i nadogadila. Recept podsjeća na sirnice, uz dodatak suhih brusnica, što, sigurni smo lijepo osvježava kombinaciju poznatih okusa. Nina je ovaj recept usavršila dodavši paski i uši od tijesta za kekse, a sve je na kraju prelila glazurom. Opći dojam: sjedi, pet. Okus? Vjerujemo odličan. Probajte i vi! 

 

Paska

Sastojci:

650 g glatkog brašna

14 g suhog kvasca (dvije vrećice)

200 g maslaca, otopljen

180 g šećera

250 ml mlakog mlijeka

5 žumanjaka

1 žličica soli

naribana korica jednog limuna

100 g suhih brusnica

Za uši:

115 g maslaca sobne temperature

60 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žumanjak jaja S veličine

150 g glatkog brašna

10 g kakao praha

prstohvat soli

Za glazuru:

3-4 bjelanjka

480 g šećera u prahu

ružičasta prehrambena boja (Fractal u gelu, naziv Tan)

jestive šarene perlice

Priprema

Okrugli kalup s dubljim obrubom (kao za Panettone), kartonske posudice za pečenje promjera 18 cm ili lonac promjera 18 cm koji nema plastične ručke namastite te mu dno obložite papirom za pečenje. Rubove pobrašnite.

Odvojite 65 g brašna, kvasac i 115 g mlakog mlijeka pa sve pomiješajte, poklopite i ostavite pola sata na toplom. Zatim kvascu dodajte žumanjke, šećer, sol, rastopljen i ohlađen maslac te preostalo mlijeko i brašno pa dobro izmiješajte mikserom ili kuhačom. Prekrijte i ostavite pola sata da odmori.

Nakon toga umiješajte grožđice i brusnice, oblikujte kuglu pa tijesto prebacite u pripremljen kalup. Pokrijte i ostavite još sat vremena ili dok se ne udvostruči. Prije pečenja tijesto zarežite na vrhu kako vam ne bi puklo i pecite 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Za uši pomiješajte maslac i šećer, dodajte im žumanjak pa sve povežite. Dodajte ekstrakt vanilije i sol, zatim brašno i kakao pa sve dobro izradite. Zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata, zatim razvaljajte na debljinu oko 4 milimetra, izrežite oblik ušiju i pecite oko 9 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Za glazuru bjelanjke istucite dok se ne zapjene pa im dodajte šećer u prahu i miksajte dok ne dobijete kompaktnu i sjajnu glazuru. Podijelite na dva dijela, u jedan dodajte ružičastu pa svaki dio stavite u zasebnu slastičarsku vrećicu s malenim otvorom. Ukrasite keksiće i ostavite da se glazura stisne, a ostatak glazure prelijte preko ohlađene Paske. Odmah dodajte šarene mrvice te zabodite uši u koje ste prethodno umetnuli štapić za ražnjiće. •

 

 

 

27. travanj 2024 14:40