Iako vremenska prognoza tomu ne svjedoči, polako, ali sigurno se datumima na kalendaru bližimo ljetu i svemu što ono donosi. Gradska vreva, šušur, hrpa događanja, kupanje, sunčanje, večernja šetnja rivom i uživanje u omiljenom ljetnom osvježenju - sladoledu. Krešimirov se grad polako budi iz zimskog sna, turista je svakim danom sve više, štekati se otvaraju, među njima i slastičarnice, a u Šibeniku i jedna nova - na dvije lokacije.
Već je sada nemali broj onih koji za ona, nešto ljepša i sunčanija duga popodneva, ‘‘učine‘‘ đir po gradu, po rivi, popiju kavu i/ili pojedu sladoled te uživaju u moru i zalasku sunca. ‘‘Učinili‘‘ smo i mi. Doduše, ne kako bismo ispijali kavu satima, već kako bismo provjerili koliko ćete novca morati izdvojiti ukoliko se ovih dana odlučite uživati u luksuzu zvanom - sladoled.
Još su se lani mogli čuti komentari na nebulozne i nerealne cijene za kuglicu sladoleda, a ovogodišnji prelazak na euro i inflacija koja nas itekako drma, svakako su kumovali još većem poskupljenju tog slatkog užitka. Istina, broj otvorenih gradskih slastičarni u koje možete po kuglicu sladoleda još uvijek nije ni blizu onome kakav bude u srcu sezone, no, obzirom na broj turista koje smo sreli u šetnji gradom – ta će brojka zasigurno brzo porasti.
Cijena kuglice sladoleda, u odnosu na prošlu godinu, porasla je u prosjeku za 40 centi (3 kune), odnosno sada iznosi 2 eura (15,07 kuna). Razlog poskupljenja kuglice sladoleda u trenutno otvorenim šibenskim slastičarnama je isti, a to je poskupljenje osnovnih sastojaka za izradu samog sladoleda – mlijeka, šećera i vrhnja. A i konkurencija je tu, dodaju.
-U odnosu na prošlu godinu poskupili smo za 40 centi, a morali smo jer su cijene mlijeka i šećera poskupile gotovo za duplo.Takve su cijene za kuglu sladoleda i u drugim lokalima, ali svejedno ljudi kupuju, ne mogu reći - kažu nam iz kultnog ‘‘Calimera‘‘, dodavši kako cijene svojih kolača nisu mijenjali.
-Malo skuplje je u odnosu na lani, par kuna, ali je samim time i kvaliteta, odnosno okus sladoleda bolji, a i porcije su nešto veće - vele nam iz kafića na šibenskoj Poljani.
U novootvorenoj slastičarnici, odnosno sladoledarnici na početku kalelarge i na samoj šibenskoj rivi, u sladoledu možete uživati za 3,50 eura (26,37 kuna). Riječ je, doduše, o franšizi rasprostranjenoj po cijeloj hrvatskoj obali, a koja nudi sladolede pripravljene od prirodnih sastojaka, bez aditiva, aroma i glutena, koji dolaze i u nekoliko veganskih verzija, u kornet ili čašicu servirani posebnom špatulom. Za ta 3,50 eura dobijete 100 grama sladoleda, dok je prosječna gramaža ‘‘obične‘‘ kuglice sladoleda oko 50 grama.
Kakve će cijene za kuglicu sladoleda odrediti druge slastičarne i lokali u Krešimirovu gradu, provjeriti ćemo kada otvore svoja vrata, odnosno škrinje. Činjenica je da je omiljeni ljetni užitak svake godine sve skuplji, no srećom, barem je svakom na izbor hoće li u njemu uživati ili ne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....