StoryEditorOCM
LifestyleFilm o Draženu Petroviću

Ispred kamere svestrane Ivane Guberine stao i Mirko Novosel: "Dražen je bio opsjednut košarkom, a navijači su ga obožavali!"

Piše Zdravko Pilić
16. siječnja 2022. - 12:35

Repriza filma "Šibenik za sva vremena" proteklog je vikenda na HTV-u ponovno razgalila srca svih Šibenčana, od kojih su brojni zaključili kako im je danas, godinu dana nakon prvog prikazivanja, još ljepši i draži. Uspješno je položio test vremena! Stoga nije čudno da se novi film iz iste radionice, svestrane Šibenke Ivane Guberine, čeka s posebnim nestrpljenjem – dokumentarni film o košarkaškom Mozartu, Draženu Petroviću.


Ivana je, nakon majke Biserke i brata Ace, pred kameru postavila i Draženove prijatelje Gorana Ivaniševića, suigrače poput Stojka Vrankovića i Franje Arapovića, a ovih je dana došao red na još jednu košarkašku legendu Mirka Novosela. Bez kojeg film nikako ne bio bio cjelovit, jer je najtrofejniji hrvatski košarkaški trener, najzaslužniji što je Dražen nakon dresa Šibenke odjenuo dres Cibone.

image
Mirko Novosel
Damir Krajac/Cropix/Hanza Media

Dolazak Dražena je posljednji korak u stvaranju europske Cibone, koja je postala prva košarkaška momčad Europe.
- Novosel nas je primio u podrumu zgrade u kojoj stanuje. Taj je prostor pretvorio u pravi muzej u kojem se nalazi sve što je važno za njegovu bogatu karijeru. Od njegovih prvih košarkaških koraka u Lokomotivi pa do njegova ulaska u Hall of Fame. Prateći njegov košarkaški put i njegove trenerske uspjehe, može se pratiti razvoj košarke u bivšoj državi, a posebice u Ciboni. Dobitnu formulu je vidio u izgradnji darovitih mladića u vrhunske košarkaše. Okupio ih je u Ciboni, a šlag na torti bio je dolazak Dražena Petrovića, kazala je Ivana Guberina.

image

Na fotografiji: Goran Ivanisevic.
 
Tom Dubravec/Cropix/Hanza Media


Novosel je kazao kako je o igračima uvijek vodio najviše računa, ne samo na terenu, nego i izvan terena. Njihovo je bilo samo da budu zdravi i da igraju. Dražena je prepoznao još dok je nosio dres Šibenke, bio je u kontaktu s njegovim roditeljima. Vidio je da se Dražen razvio u vrhunskog igrača, da je u Šibeniku bio u dobrim trenerskim rukama i da će s njegovim dolaskom u Cibonu, gdje je već bio njegov brat Aco, Cibona dobiti jednu potpuno novu dimenziju. Dražen je bio košarkaški genijalac, bio je opsjednut košarkom, a navijači su ga obožavali. U to vrijeme Cibona je, govori nam Novosel, postala jedan pokret, uvijek rasprodana dvorana, tražila se karta više, bio je to do tada nezapamćeni interes navijača za košarkom u Zagrebu. Nažalost, to ozračje se više nikada nije ponovilo... – kazao je Novosel. Nestrpljivo iščekujemo film!

27. travanj 2024 08:25