StoryEditorOCM
LifestyleŠTO MOŽE, A ŠTO NE

Imate želučanih problema? Ovih devet namirnica spas su za proljev, nadutost i zatvor, no bitno je znati i što ne jesti

Piše Šibenski.hr
2. studenog 2023. - 14:00

Proljev, nadutost i zatvor zasigurno su jedni od "najnapornijih" prolaznih zdravstvenih problema. Ovi problemi uvelike mogu utjecati na vaše trenutno emocionalno stanje, i stvoriti osjećaj neugode i potištenosti. Ukoliko ste ikad planirali izlazak van, a onda sasvim potonuli i otkazali izlazak jer se zbog nadutosti ne osjećate samopouzdano, znate o čemu pričamo. 

Poznato je da se čovjek stoljećima liječio prehrambenim namirnicama, dakako, uz kojekakve "čudotvorne" travke i prirodne pripravke. Ali određene bolesti, kao i određena hrana, izazivaju različita stanja probavnog sustava, te je pitanje što jesti dok se borite s nadutošću, proljevom, ili zatvorom, piše Story.

image
/Shutterstock

Viroze u djetinjstvu ste vjerojatno pregurali na bananama, riži i dvopeku. U borbi protiv dijareje ste zasigurno odabrali tamnu čokoladu za svog saveznika, jer ona "zatvara". Da se ne biste zbunili, ili svojim odabirom hrane, umjesto da si pomognete, još i pogoršali probavu, valja prvo znati što vas točno muči, a zatim i koje će vam namirnice biti od pomoći.

Namirnice koje mogu pomoći otkloniti želučane probleme

1. Kefir

Za ovaj fermentirani mliječni napitak pokazalo se da je iznimno koristan za zdravlje imunološkog sustava i borbu protiv virusnih infekcija, a sadrži i probiotike koji pomažu u poboljšanju omjera zdravih bakterija gastrointestinalnog trakta, liječe probavne smetnje, pogotovo nakon korištenja antibiotika te liječe sindrom iritabilnog crijeva ili ublažavaju njegove simptome.

2. Mrkva

Kuhana mrkva odličan je način za poboljšanje hranjivosti i okusa kada je vaš jelovnik ograničen. Kuhanje povrća poput mrkve ili špinata olakšava probavu, a odlično se dodaje u kajganu i domaće juhe.

3. Riža

Obična, kuhana bijela riža već se stoljećima koristi u liječenju želučanih tegoba, bijela riža je lako probavljiva, a ne obiluje vlaknima, što je bitno kod proljeva. Najbolja je obična, kuhana, prenosi Story.

image

Rice cooked in Japanese hot pot

/Shutterstock

4. Piletina

Piletina je jedan od najvećih izvora proteina, koji su bitni za održavanje mišića i snage, posebice za vrijeme bolesti, lako je probavljiva i lakša za pripremu od crvenog mesa, stoga može pomoći kod želučanih tegoba. Naravno, nećete ju panirati i pržiti ukoliko imate želučane tegobe, da ne bi pogoršali situaciju, jedite ju kuhanu.

5. Banane

Banane su izvrsne ukoliko imate želučanih problema jer ne iritiraju želudac i gornji dio probavnog trakta. Visoka razina vitamina B6 smanjuje nadutost koju zadržavanje tekućine u tijelu može uzrokovati, a magnezij pomaže kod opuštanja mišića. Banana zatvara probavu te je idealna namirnica za zaustavljanje proljeva. Sadrži veliku količinu pektina koji je  preporučljiv kod želučanih tegoba. A banane sadrže i puno kalija i elektrolita koje tijelo gubi prekomjernim izbacivanjem tekućine.

image
/Shutterstock

6. Jaja

Izvori proteina s visokim udjelom masti poput prerađenog ili crvenog mesa i pržene hrane mogu uzrokovati refluks – osobito ako  pretjerujete s količinom konzumacije ove namirnice. Kuhana jaja su sigurna za korištenje kad imate proljev, no jedino ukoliko ih pripremate bez puno maslaca, sira ili začina. Kajgana s malo soli će biti sasvim dovoljna.

7. Rajčice

Prebiotičke namirnice poput voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki mogu pomoći dobrim crijevnim bakterijama u vašem gastrointestinalnom traktu. Rajčica je izvrstan izvor vlakana, što je ključno za zdravlje probavnog sustava. Vlakna poboljšavaju probavu, potiču redovitu stolicu i pomažu u prevenciji probavnih problema poput zatvora. Također, vlakna u rajčici mogu pridonijeti osjećaju sitosti, što može biti korisno za održavanje zdrave tjelesne težine.

image

A vendor selling tomatoes in his vegetable stall, waiting for customers, in Guwahati, Assam, India on 11 July 2023. The new average retail costs for typical garden vegetables have now skyrocketed due to severe rain and crop damage in India. Tomato touching Rs 160 per kilogram in some places. (Photo by David Talukdar/NurPhoto) (Photo by David Talukdar/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

David Talukdar/Nurphoto Via Afp

8. Voda

Zatvor je čest želučani problem,a čest uzrok može biti dehidracija, i nedovoljno konzumiranje tekućine. Valjalo bi obratiti pažnju na to što pijete, pa se primjerice, previše zaslađeni čajevi i sokovi i alkoholna pića ne preporučuju, dok nezaslađeni čajevi, gazirana voda i neka gazirana pića mogu pomoći u rješavanju problema zatvora. Trebalo bi piti i što više vode. U normalnim uvjetima bez želučanih tegoba, preporuka je da se popije 8 čaša vode dnevno.

9. Kava

Ako vas muče zatvor ili nadutost, kava će vam uvelike olakšati, jer kava "otvara", odnosno kofein i antioksidansi koji se nalaze u kavi, potiču probavu. Ipak, ukoliko imate problema sa želučanom kiselinom, kava može izazvati mučninu pa ju je u tom slučaju bolje ne piti.

Hrana koju bi za vrijeme želučanih problema trebalo izbjegavati je upravo ona koja bi vam mogla teško pasti, pogoršati stanje, ili dati sasvim drukčiji rezultat od očekivanog. Za vrijeme osjetljivosti želudca i probavnog sustava, nije preporučljivo konzumirati prženu, masnu i previše začinjenu hranu, a ni umjetno zaslađena hrana nije najbolji odabir. Obavezno bi trebalo izbjegavati alkohol, a ukoliko vas mori proljev, trebalo bi izbjegavati namirnice bogate vlaknima, poput kelja, prokulica, graha, kokica.

20. travanj 2024 06:38