StoryEditorOCM
Lifestylekošarkaški mozart

‘Film o dječaku iz Šibenika koji je imao san i loptu‘: snima se dokumentarac o Draženu Petroviću, evo što nam je otkrila autorica Ivana Guberina

Piše Zdravko Pilić
10. ožujka 2021. - 19:03

Ona ne staje!

Još se nisu slegli ni dojmovi o njezinim prethodnim filmskim uradcima, koje je cijela Hrvatska mogla vidjeti u elitnim terminima na HTV-u, za Božić i Novu godinu, a ona već najavljuje novi projekt. Naš šibenski, hrvatski a i svjetski podjednako, film o Draženu Petroviću, pod radnim naslovom - 'Raširi krila'. Ivana Guberina snimit će dokumentarac o košarkaškom Mozartu koji posebnu pozornost posvećuje razdoblju Draženova odrastanja i vremena kad je igrao za Šibenku.

- Film prati njegovo odrastanje u gradu u kojem je rođen i u kojem već zarana postaje slavan. Prati njegov život kroz uspjehe koja nam je podario, kroz loptu koja je u njegovim rukama bila čarobni instrument, čiji zvuci i danas odjekuju i odzvanjaju ulicama njegova rodnog grada, igrališta na Baldekinu - kazala nam je uspješna šibenska autorica koja će i u ovaj film, kao i u sve dosadašnje, ući zajedno s djecom.

Jer, upravo kroz njih Dražen i danas živi kao uzor svoj djeci koja sanjaju da će jednog dana postati košarkaši, uspješni sportaši, umjetnici, najbolji u onom što rade i za što se školuju. Tako će se, veli nam Ivana, šibenska djeca, osim što će biti aktivni sudionici filma, kroz brojne radionice upoznati i s košarkom i ostalim sportovima, putovati, upoznati se s poznatim sportašima. Jer, film je zapravo samo dio sedmomjesečnog projekta Kulturne Udruge 'Šibenska kartulina' u kojem je snimanje filma s engleskim prijevodom – Dražen je ipak planetarna tema – samo dio.

- Snimit će se tu i glazbeni spot, promovirati prigodna pjesma posvećena našem kapetanu i njegovim vjernim navijačima. A ovaj zahtjevan i izniman projekt nosit će već dobro uhodan filmski tim koji je surađivao na filmu 'Šibenik za sva vremena' – kazala nam je autorica filma koja cijeli projekt stvara u suradnji s OKK 'Dražen Petrović', GKK Šibenka, Zakladom Dražen Petrović, Muzejsko – memorijalnim centrom Dražen Petrović, te brojnim drugim kojima je Dražen obilježio život. I oni njemu, svjedoci vremena.

A jedan od njih svakako je i Vlade Čović, poznati šibenski gospodarstvenik, koji je u vrijeme kada su Dražen i Šibenka donijeli gradu najveću sportsku radost – osvajanje košarkaškog prvenstva Jugoslavije – bio potpredsjednik, pa potom i predsjednik kluba i imao tek 31 godinu. Ali se i danas, 38 godina poslije, svega sjeća kao da je jučer bilo.

- Kako ne! Bilo je to vrijeme u kojem je cijeli grad živio intenzivno, u ritmu Šibenkinih utakmica, srijeda, subota. Imali smo jednu nevjerovatnu sinergiju – i tim na terenu, i mi u upravi, imali smo podršku grada, ali i dobre odnose s Košarkaškim savezom. Poklopilo se sve i ostvarili smo ono što nitko tada nije očekivao, osvojili titulu prvaka Jugoslavije - kazao nam je Čović, koji je Ivani Guberini ustupio i svoje fotografije, snimljene s balkona šibenske gradske vijećnice koje najbolje govore o tome što je Šibenčanima te 1983. godine značila Šibenka, i što je značio Dražen.

I titula koja je trajala samo jednu noć, onu s 9. na 10. travnja 1983. godine, kada je Košarkaški savez Jugoslavije poništio, i odredio da se igra nova utakmica na neutralnom terenu u Novom Sadu.

I grad i Dražen tada su bili jedinstveni: 'U Novi Sad ne idem, a svoju zlatnu medalju ne dam nikome. Što se mene tiče, mi smo prvaci' – kazao je tada 18-godišnji šibenski wunderkind. A ova fotka mnoštva na Trgu između katedrale i vijećnice zorno svjedoči o podršci koju je imao među svojim sugrađanima.

Ovdje ni igla ne bi mogla stati! Ili što bi sam Dražen rekao - 'Šibenik je odredio moju karijeru i pokazao mi put.' Put ljubavi i predanosti, put čije će početke nastojati osvijetliti i ovaj film.

18. travanj 2024 08:18