StoryEditorOCM
GlazbaHVALA ZANESENJACIMA

Završilo šesto žirajsko kulturno lito: na otoku još čekaju Maksima Mrvicu i Thompsona!?

Piše Ivo Mikuličin
28. kolovoza 2022. - 18:59

Šesto Žirajsko kulturno lito završilo je nastupom slovenskih glazbenika! Ne, nema u tome ništa neobično, jer su Slovenci i Česi najbrojniji među inozemnim gostima na Žirju, a uz to je duo "Butterfly", kako se zovu slovenski glazbenici, htio svojim koncertom podgrijati uspomenu na žirajskog kapetana dr. Antu Mrvicu, poznatog po uspješnoj ulozi koordinatora "Jadrolinije" u splitskoj luci. Tijekom ljeta prikazan je i film o pokojnom Anti, silno razapetom između Splita i rodnog Žirja.

– Naše Kulturno lito imalo je čak 11 programa, najviše dosad. No to nije i jedini razlog zadovoljstva organizatora već tradicionalne kulturne manifestacije. Imali smo, kao nikad do sada, kvalitetan i raznovrstan program, koji su itekako prepoznali Grad Šibenik i šibenska Turistička zajednica. Bez njihove financijske pomoći ne bismo uspjeli trajati toliko godina. Zato im i ovim putem zahvaljujem – kratka i jasna je Senka Skorić, koja je u ime KU-a "Žirje" zapravo generator kulturnog života na Teutinu otoku.

Promotori turizma

Katkad su izvođači i promotori turizma na Žirju. Članovi Sinjskog pučkog kazališta, predvođeni predsjednikom Željkom Viculinom, nisu samo izveli efektnu predstavu "Obiteljska idila", nego su i obišli otok uzduž i poprijeko, uživajući u čistom moru i brojnim žirajskim povijesnim pričama. Od legende o ilirskoj kraljici Teuti do nezaboravne žirajske bitnice hrvatske vojske, koja je bila gotovo presudna za uspjeh u Šibenskom rujanskom ratu.

image

Pjesnikinje Edita Vlahov i Ivana Kale s klapom ‘Žirje

Privatni album

Najsretniji spoj izvođača i publike bile su, dakako, dvije priredbe u kojima su glavne uloge imali Žirjani. Klapa "Žirje" održala je koncert nazvan "Žirje moje lanterna je stara", dok su se žirajski pjevači i pjesnici ujedinili u glazbeno-poetskom recitalu "Jedra riječi".

– Hvala žirajskim zanesenjacima. Nismo ni slutili da ćemo na tako malom otoku imati tako kvalitetan program – unisoni su poslije priredbe "Jedra riječi" bili članovi slovenske obitelji Smolej iz Begunja, pokraj Bleda.

Kako su se Žirjani posebno potrudili da zadovolje svoje goste, svjedoči i izjava pjesnikinje Edite Lučev, koja je moderirala pjesničku večer.

– Uveli smo jednu scensku novinu ili rasporedom u gledalištu omogućili bliski kontakt izvođača i publike, što se pokazalo itekako efektnim. Drago mi je da je naša klapa "Žirje" sve bolja, a zahvalila bih i svojim kolegicama pjesnikinjama Ivani Kale i Bepi Jurat. Odabranim sonetima sjetili smo se i najstarijeg žirajskog, ali nažalost pokojnog pjesnika Roka Dobre – kazala nam je žirajska pjesnikinja Edita.

Klapska večer bila je i promocija nove pjesme o Žirju "Sve bi da", koja govori o kontrastu starog i današnjeg gotovo opustjelog Žirja, ali i o razlici ljetnog i zimskog života na otoku.

Film o liječniku

– S guštom ću snimiti pjesmu "Sve bi da", koja je ne samo nostalgična, nego i pjevna, brzo ulazi u uho – najavljuje Nenad Petković, novi solist klape "Žirje", poznatiji kao frontmen prve postave šibenske "Bonace" i profesionalni pjevač u opernom zboru zagrebačkoga HNK-a.

Nemalu nostalgiju među Žirjanima izazvao je i film "Tjedan jednog liječnika", snimljen sedamdesetih godina minulog stoljeća, koji govori o šibenskom liječniku dr. Branku Babiću, koji je malim brodom obilazio male naseljene šibenske otoke.

– Film nas je dodatno uvjerio da se ništa nije promijenilo danas, gotovo 50 godina poslije. I dalje nas drma osjećaj da smo u zdravstvenom smislu mi, šibenski boduli, nedovoljno zaštićeni – još jednom je progovorila Senka Skorić.

Priča o Šestom žirajskom kulturnom litu bila bi nepotpuna bez spomena projekcije filma "Murina", te javljanja preko WhatsAppa njegova glavnog glumca, Zlarinjanina Leona Lučeva. Pljesak zaslužuju i nadareni šibenski glumci za predstavu "Udana časna" te žirajski slikar Stefan Pašara za svoju izložbu pred crkvicom svetog Mikule.

image

Maksim Mrvica duguje koncert svome Žirju

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Uz pohvale Gradu Šibeniku i Šibenskoj turističkoj zajednici, ne smijemo prešutjeti ni svojevrsno ignoriranje žirajskih kulturnih zanesenjaka od strane Mjesnog odbora. Teško je objasniti podatak da u šest ljeta MO Žirje nije svojoj kulturnoj manifestaciji dodijelio ni lipe. Ovog je ljeta sličan odnos prema Žirajskom kulturnom litu imao i povratnik iz Amerike i priznati čakavski pjesnik Ivan Dobra Žirjanin, nekad kotač zamašnjak kulturnog života na otoku i obnove kulturno-povijesnih spomenika, koji govore o bogatoj i zanimljivoj prošlosti Žirja. Kako tu ne baš svijetlu stranu simpatične žirajske manifestacije etiketirati drugačije od fraze "malomišćanska posla"!? Za kraj spomen dviju velikih žirajskih, zasad neostvarenih želja. Da makar kratki klavirski koncert jednog ljeta održe svjetska zvijezda, rođeni Žirjanin Maksim Mrvica, ali i žirajski zet Marko Perković Thompson!

25. travanj 2024 12:19