StoryEditorOCM
Glazbana najlipšoj pozornici

Od Belana, preko Ohrida do Miše Kovača: sve je spremno za 24. Festival dalmatinske šansone, evo detaljnog programa

Piše Branimir Periša
3. kolovoza 2021. - 15:46
Konferencija za medije 24. Večeri dalmatinske šansone i potpisivanje sponzorskog ugovora s OTP bankomNikša Stipaničev/Cropix

Sve je spremno za ovogodišnji 24. šibenski Festival dalmatinske šansone 21. kolovoza, jedan od najuglednijih u zemlji, a nakon MDF-a, popularna "Šansona" najdugovječnija je šibenska kulturno-zabavna manifestacija na najljepšoj jadranskoj pozornici, srednjovjekovnom trgu omeđenom katedralom sv. Jakova i Gradskom lođom.

Istaknuto je to na tiskovnoj konferenciji koju su održali Branko Viljac i Dušan Šarac, organizacijsko-umjetnički dvojac utemeljivača "Šansone" prije četvrt stoljeća, te Mirjana Žurić, pročelnica gradskog odjela za društvene djelatnosti. Pridružio im se i Mario Travčić, iz poslovnice OTP banke koja je novi zlatni pokrovitelj "Šansone".

Na Večeri novih skladbi nastupit će 24 izvođača, kantautora i šansonijera, među kojima devet debitanata. Osim festivalskih perjanica poput Nene Belana, koji je upravo na "Šansoni" okrenuo novi list u svojoj dotadašnjoj glazbenoj karijeri, zatim Četiri tenora, Đanija Maršana, Tommi Mischell, Sašu Jakelića, klapu "More"... nastupit će i neki novi, mladi izvođači. To su Jure Brkljača, Ellis Lovrić, Duje Stanišić, Tedi Grubica, Noa Rupčić, Anezi, Kristina Boban i drugi.

U show programu, najavio je s radošću Viljac, u čast 80. rođendana Mate Miše Kovača, legende hrvatske estrade, nastupit će njegova kći Ivana Kovač, uz pratnju klape "Brodarica". Na dan festivala, u 12 sati u hotelu "Bellavue" bit će upriličeno predstavljanje nosača zvuka 24. "Šansone" u izdanju Croatia Recordsa, također i monografija Mate Miše Kovača "Dalmacijo, pismo stara", autora Stanka Karamana, poznatog splitskog fotografa.

Financijski problemi

– Kvalitetni izvođači jamstvo su uspješnosti ovogodišnje "Šansone" te smatramo da smo i ovaj put na tragu one kvalitete koju smo zacrtali 1998. godine, i da ćemo opravdati taj epitet, no i svih pet Porina kojima je "Šansona" nagrađena, a bila je i 20 puta uzastopno nominirana za istu nagradu, kazao je Branko Viljac, direktor festivala.

"Nova normalnost" lani je na tužan način više nego prepolovila publiku na "Šansoni" koja je ipak bila jedinim festivalom koji se održao u cijeloj zemlji.

image
Dušan Šarac: I ovaj put na tragu smo one kvalitete koju smo zacrtali 1998. godine
Nikša Stipaničev/Cropix

Zbog epidemioloških ograničenja bilo nam je dopušteno postaviti samo 300 sjedalica, a ove godine nadam se da ćemo imati između 800 i tisuću gledatelja. Ne ponovilo se nikad više ono što smo imali lani, nastavio je Dušan Šarac, umjetnički direktor.
On je, međutim, nakratko otvorio jednu neugodniju temu o čemu se više prozborilo nešto kasnije, a to je poslovanje Festivala dalmatinske šansone koji je lani doslovce doživio financijski slom. Za razliku od Splitskog festivala koji je preuzeo Grad i sponzorira ga s pola milijuna kuna, u Šibeniku takvih pomaka, nažalost, nema, premda su organizatori to ponudili gradskoj upravi.

Zbog nemogućnosti financiranja Festival je, nažalost, ostao bez Večeri starih skladbi, što je godinama njegovao kao ni jedan drugi, naročito izvedbe najljepših talijanskih kancona.

Nastavi li se i dalje tako – da od Grada, kao i na početku, dobijemo 100-tinjak tisuća kuna, pitanje je hoće li organizatori iz Udruge "Šibenik koncert" festival dogodine nastaviti, kazao je Šarac i potom u nekoliko riječi progovorio o umjetničkoj vrijednosti ovogodišnjih izvođača.

Riječ je o perspektivnim mladim pjevačima koji u vremenu virtualnog izvođenja, na što se praktički svela diskografija, imaju priliku nastupiti pred publikom i dokazati se, zaključio je Šarac s nadom da će ovogodišnju "Šansonu" uspjeti održati ipak pred primjereno ispunjenim gledalištem.

Mirjana Žurić uvjerava da "Šansona" uživa stalnu potporu Grada Šibenika, no shvaća vremena i teškoće sa sponzorima, naročito zadnje dvije godine.

– Sigurna sam da ćemo dogodine proslaviti 25. obljetnicu "Šansone" koja je vrijedan, kvalitetan festival. Vjerujem da će festival zadržati visoku razinu i prebroditi financijske teškoće – kazala je Mirjana Žurić, obećavši da će u sljedećoj fiskalnoj godini gradska uprava razmotriti povećanje proračuna za kulturne aktivnosti iz koga se sufinanciraju programi udruga, pa tako i Festivala dalmatinske šansone.

image
Mario Travčić iz OTP banke i Branko Viljac
Nikša Stipaničev/Cropix

Na press-konferenciji Branko Viljac potpisao je sponzorski ugovor s Marijom Travčićem iz OTP banke koja, istaknuto je, sudjeluje u različitim aspektima društvenog života regija u kojima djeluje.

Prodaja preko 'Slobodne'

– Šibenik je svojim dosadašnjim uspješnim projektima, naročito na predstavljanju svoje kulturne baštine, postao dijelom naše strategije, a nakon suradnje sa šibenskom bolnicom i JU Tvrđava kulture, uvrstili smo tu i "Šansonu" – kazao je Mario Travčić, uvjeren da će bančino sponzorstvo biti na pomoć toliko uglednom festivalu.

Naposljetku, postavljeno je i pitanje svih pitanja kada je riječ o "Šansoni": kada će u prodaju biti puštene ulaznice, za čim je uvijek jagma i uvijek ih je malo. Bit će u prodaji pet dana prije festivala, u agenciji nedaleko Ljetne pozornice, a postoji i dobra mogućnost da se u suradnji s medijskim sponzorom, Slobodnom Dalmacijom, omogući i internetska prodaja – odgovorio je Viljac. I za kraj, kao poslasticu, naveo još jedan novitet ovogodišnjeg festivala, a to je poziv na suradnju s međunarodnog Ohrid festa u Makedoniji, na kojem nastupaju izvođači iz Grčke, Bugarske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

– To će biti suradnja dvaju festivala. Jedan od pobjednika "Šansone" nastupit će na Ohrid festu, a njihov pobjednik doći će u Šibenik – izvijestio je Viljac.

image
Mirjana Žurić: Vjerujem da će festival zadržati visoku razinu i prebroditi financijske teškoće
Nikša Stipaničev/Cropix
22. travanj 2024 13:46