StoryEditorOCM
GlazbaMiljenka Bujas

Nova - stara predsjednica slavnog šibenskog pjevačkog društva: ‘Kolo zaslužuje najbolje, ne da po pjevačima pada žbuka‘

Piše Marija Lončar
27. studenog 2021. - 13:49

- Biti predsjednicom "Kola" velika je čast, a biti to u ovim teškim vremenima i veliki izazov! Tim je riječima Miljenka Bujas prokomentirala svoj ponovni izbor za predsjednicu Šibenskog pjevačkog društva "Kolo" koje, uz Šibensku narodnu glazbu, predstavlja jednu od najprepoznatljivijih i najstarijih amaterskih kulturnih institucija grada s tradicijom starom više od stotinu godina.

Bujas, pedagoginja po struci zaposlena u jednoj šibenskoj osnovnoj školi, iza sebe već ima jedan četverogodišnji predsjednički mandat kojim se ubilježila u povijest "Kola", budući da je prva žena na čelu društva, ujedno i najmlađa predsjednica tog dobrodržećeg 122-godišnjaka. U njezinu prethodnom mandatu Kolo je proslavilo i 120 godina postojanja, a slavlje je kulminiralo u rujnu 2019. velikim koncertom na Tvrđavi sv. Mihovila.

Potvrda dobrog rada

Nastupi "kolaša" na kraju koncertne sezone na ljetnoj pozornici Sv. Mihovila postali su tradicija, no prekinula ju je pandemija koja je nametnula neka nova pravila. U takvim okolnostima ni "kolašima" nije lako, a Bujas ističe kako ponovo ukazano povjerenje doživljava kao potvrdu dosadašnjeg dobrog rada.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Biti ponovno izabrana za predsjednicu „Kola“, osim što je velika čast, u okolnostima epidemije je i veliki izazov. Novi mi je mandat još i draži jer je potvrda da sam protekle četiri godine bila na dobrom putu. Planovi u novom mandatu su nam, u stvari, jednaki kao i kad nije bilo epidemije: održati brojnost pjevača, ostvarivati što više nastupa, koncerata, natjecanja, turneja i velikih projekata. Sve kao i prije - ističe Bujas.

Ipak zbog korone mnogo je toga moralo biti drukčije.
-Trenutačno se pjevačke probe održavaju prema epidemiološkim uvjetima, ali s obzirom na to da dio 2020. i gotovo polovicu ove godine, ukupno više od šest mjeseci, nismo uopće smjeli raditi, sam povratak na probe je već veliki pomak. Zanimljivo je da je 2020. bila proglašena Godinom hrvatskog zborskog pjevanja. To bi bila jedna od naših plodnijih godina po broju nastupa, ali zbog epidemije sva ta događanja bila su otkazana.

Radimo dan po dan

Kultura je, smatra Bujas, najviše stradala u ovo vrijeme epidemije, a pogotovo amaterizam.
- Unatoč tome, interes i volja naših članova nisu opali. Redovito radimo i dajemo sve od sebe. Planiramo budućnost kao da je sve u redu, a zapravo radimo dan po dan, probu po probu, nadajući se najboljem. Događa nam se da sve pripremimo, a nastup u zadnji tren bude otkazan. Vremena su zaista teška i nesigurna - govori Bujas.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

No, nije pandemija jedini problem koji muči šibensko "Kolo". Jedan je još stariji i veći. Naime, prostorije koje "kolaši" godinama koriste, prokišnjavaju, pa im je rad u takvim uvjetima dodatno otežan. Upravo rješavanje tog problema, jedna je od važnijih zadaća Bujas u novom mandatu.

- Unatoč našoj brizi i redovitom održavanju tog unajmljenog prostora, sa svakom novom kišom pitamo se što će nas tamo zateći. „Kolo“ sa 122 godine zaslužuje najbolje, a "kolaši" koji u njemu ostavljaju svoju ljubav, vrijeme i trud, za nula kuna po minuti, zaslužuju da im je toplo zimi, ugodno ljeti, da po njima ne pada žbuka dok pjevaju. Nadam se da ćemo taj problem u ovom mandatu uspjeti riješiti. Unatoč svim teškoćama na koje nailazimo, ne gubimo motivaciju i elan. Radimo punom parom. To i jest odlika nas amatera: da iz ljubavi prema onom što radimo dajemo sve od sebe, podređujemo vlastite potrebe potrebama društva i ne očekujemo ništa zauzvrat. Zbog te nesebičnosti i požrtvovnosti članova, društva poput našeg i opstaju stoljećima. Što se nas tiče, mi gledamo naprijed. Jedino tako i znamo - zaključila je Bujas.

16. travanj 2024 17:52