StoryEditorOCM
Glazbatv spektakl

Favoriti Eurosonga: Loreen je najveća zvijezda, slijede Finci i Norvežani. Hoće li im Let 3 pomrsiti račune?

Piše Šibenski.hr
7. svibnja 2023. - 12:08

Pred nama je, napokon, veliki eurovizijski tjedan. Prvo polufinale, prenosi Jutarnji,  u kojem nastupaju naši predstavnici Let 3 s “Mamom ŠČ!” na rasporedu je u utorak. Slijedi drugo polufinale u četvrtak, a potom ćemo sljedeće subote iz Arene u Liverpoolu gledati finale 67. po redu Eurosonga na kojem se ove godine natječe 37 zemalja.

Logo ovogodišnjeg Eurosonga glasi: “Ujedinjeni muzikom”, a sastoji od srca inspiriranih bojama ukrajinske i britanske zastave te je odraz raznolike publike više od 160 milijuna ljudi čija srca “kucaju kao jedno”. Boje na logotipu predstavljaju kombinaciju boja zastava Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine kako bi predstavili radost i raznolikost na natjecanju. Za potrebe izrade logotipa, korišten je font Penny Lane, inspiriran natpisima od lijevanog željeza iz 20. stoljeća koji prikazuju imena ulica u Liverpoolu i pokazuju bogato nasljeđe grada.

Ovogodišnje natjecanje koje se organizira u gradu Beatlesa maksimalno će naglasiti kako je Ukrajina nesuđeni domaćin spektakla što ga unatoč pobjedi Kalush Orchestra zbog rata nije mogla organizirati. Također, Ukrajini je, uz Njemačku, Italiju, Francusku, Veliku Britaniju i Španjolsku dodijeljen status izravnog finalista. Najavljeno je i kako će ukrajinska nacionalna televizija UA:PBC surađivati s BBC-jem kako bi show uključivao raznolike ukrajinske elemente.

Voditeljski trojac

Dvije polufinalne večeri ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije u Liverpoolu vodit će glumica Hannah Waddingham, kantautorica Alesha Dixon i ukrajinska pjevačica Julija Sanina, a u velikom finalu 13. svibnja pridružit će im se popularni televizijski voditelj i britanski eurovizijski komentator Graham Norton.

Na ovom će se Eurosongu promijeniti i način glasanja i to tako da će se u polufinalnim večerima bodovi dobivati isključivo televotingom. Tek u finalu će se uz glasove publike oglasiti i žiriji. Zbroj bodova publike i žirija odredit će tko je pobjednik, a kladionice zasad najveće šanse daju Švedskoj, odnosno Lorine Zineb Nora Talhaoui, profesionalno poznatijoj kao Loreen. Ona je, podsjetimo, pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2012. sa svojom pjesmom “Euphoria”, koja je bila na vrhu ljestvica u brojnim europskim zemljama.

Sada se vraća s pjesmom “Tatoo”, a kladioničari je vide kao pobjednicu ovogodišnjeg Eurosonga. Glazbeni kritičari ističu kako je njen “Tatoo” “žestoka trance himna koja vas pokupi poput orkana”, mudro se referira na ABBA-u i “The Winner Takes It All”. Uspije li pobijediti u Liverpoolu, Loreen će se upisati se u anale kao prva dvostruka pobjednica Eurosonga (dvije pobjede dosad je odnio jedino irski kantautor Johnny Logan, i to 1980. i 1987. godine). Loreen (40) se glazbom bavi već dvadeset godina, uz glazbenu karijeru radila je i kao televizijska voditeljica, producentica i redateljica reality showova, a pobjedom na Eurosongu u svojoj je zemlji pokrenula trend nebrijanja i pokazivanja dlakavih pazuha.

Stiže i reper

Na drugom je mjestu prema kladionicama Finska koju predstavlja Jere Pöyhönen (29), profesionalno poznat kao Käärijä, finski reper, pjevač i tekstopisac. U prvom polufinalu pjeva “Cha Cha Cha”, a mnogi ga u subotu vide na pobjedničkom tronu. Reper koji je glazbu otkrio kada je imao samo tri godine i nabijao loncima po kuhinji ističe kako ga je za ovu pjesmu nadahnula grupa Rammstein te otkriva da im je posvetio i svoju tetovažu. Glazbenik, koji svoju pjesmu opisuje kao ludilo, zabavu i mrak, ime Käärijä uzeo je kako bi oslobodio svoju osobnost. Kako kaže, Jere je malo opušteniji i smireniji, on baš i ne voli biti u centru pažnje, dok Käärijä voli pažnju, posebno na pozornici. Käärijä čini stvari koje se Jere ne bi usudio učiniti.” Glazbeni kritičar BBC-ja ovu pjesmu proglasio je kombinacijom “žlice u blenderu, loših gitara, jeftinih sintesajzera, blesavog euro-rapa i J-pop melodije koja se odmah uvuče u uho i lako osvaja publiku”.

Visoko mjesto na Eurosongu kladionice predviđaju i Ukrajini koju će ove godine u Liverpoolu predstavljati elektro pop-duo “Tvorchi” koji čine Ukrajinac Victorovich Hutsuliak i Nigerijac Jimoh Augustus Kehinde. Njihova pjesma “Herat of Steel” upozorava na opasnost od nuklearnog sukoba i šalje poruku ljudima da ne odustaju, bore se. Hutsuliak je pjesmu počeo stvarati dok je trajala opsada Azovstala.

Sjajan plasman po kladionicama imat će i Norveška, čija predstavnica Alessandra Mele s pjesmom “Queen of Kings” u utorak otvara prvo eurovizijsko polufinale. Dvadesetogodišnja pjevačica norveško-talijanskog podrijetla kaže kako njena pjesma govori o snazi žena, ali i snazi svih ljudi, o tome koliko je važno osjećati sebe. Alessandra je također naglasila da je njezino iskustvo kao biseksualne žene utjecalo na stvaranje ove pjesme.

Nama se još jako dopada i Francuska, koju predstavlja elegantna La Zarra, pravim imenom Fatima Zahra Hafdi. Dvadesetpetogodišnja francusko-kanadska pjevačica rođena je u Montrealu u obitelji marokanskog podrijetla i velika je obožavateljica Eurovizije.

O bivšem dečku

Kao mala, često je pjevala pobjedničku pjesmu Marie Myriam “L’oiseau et l’enfant” sa svojom majkom. Svoju pjesmu “Évidemment” opisuje kao univerzalnu ljubavnu pjesmu i himnu koju svi mogu pjevati, a posvećena je njenom bivšem dečku koji ju je obasipao lažnim i besmislenim komplimentima, opisujući to stihovima poput “Sva ova lijepa obećanja koja čujem, nisu ništa drugo nego vjetar” i “Tražim ljubav, ne nalazim je”. No, unatoč toksičnoj vezi, La Zarra postaje sve jača osoba, opraštajući se od mlade, naivne osobe kakva je bila: “Ona više nikada neće biti ista, djevojka od prije”, kaže u pjesmi.

Od naših favorita tu je i pobjednik Sanrema, Marco Mengoni iz Italije koji na Eurosongu nastupa s moćnom baladom “Due Vite”. Zgodni 34-godišnjak u Italiji je megazvijezda, iza sebe ima već sedam studijskih albuma i 2,8 milijuna prodanih nosača zvuka.

Slovenci i Srbi

Što se zemalja bivše Jugoslavije tiče, uz nas na Eurosongu se natječu Srbija i Slovenija. Srbiju predstavlja Luke Black, 30-godišnjak iz Čačka koji godinama živi u Londonu. U Liverpoolu pjeva “Samo mi se spava”. Bivši darker, koji je šokirao Beograd dok je na ulicama šetao vodeći na uzici jastoga, kaže da su ga za skladanje pjesme inspirirale kompjutorske igrice i spavanje. Pjesmom, veli, šalje poruku svijetu koji mu se ne dopada, zbog čega se on opredijelio za san.

Slovenski bend Joker Out sa svojom pjesmom “Carpe Diem” tijekom proteklih tjedana ostvario je ogroman skok na kladionicama, pa se s pretposljednjeg mjesta vinuo u sredinu ljestvice. Eurovizijskim obožavateljima očito je trebalo malo više vremena da im u “uho uđe” pjesma koju članovi benda opisuju kao himnu za sve one koji znaju kako je život više od onoga što se vidi na površini. “Carpe Diem” ujedno je odraz osobnih iskustava članova grupe nakon mnogobrojnih svirki i apsolutnog uživanja u životu. Spomenimo da su simpatični Slovenci uoči Eurosonga snimili pjesmu “New Wave” s rock ikonom Elvisom Costellom te objavili i prateći videospot koji je snimljen u dvije države, na potpuno različitim kontinentima. Elvis Costello je svoje scene snimio u Americi, a Joker Out svoje su snimili u Liverpoolu, gradu domaćinu ovogodišnjeg izdanja Eurosonga.

25. travanj 2024 17:48