StoryEditorOCM
Ostalona rubu bazena

Za pogled prema vrhu, manjka im iskustva i novaca: šibenske vaterpolistice u novo prvenstvo ulaze na pogon srednjoškolki!

Piše Borislav Juras
22. siječnja 2022. - 15:54

Godine prolaze, a odnos snaga u hrvatskome ženskom vaterpolu se bitno ne mijenja. Dominira zagrebačka Mladost, povremeno ih ugroze Splićanke. Ranije je to bila Bura (danas se taj klub zove POŠK 1937), a sad je to Jadran. Iza tog trojca su Primorje i šibenska Viktoria, dok je začelje rezervirano za Slavonke, osječku Mursu.

Sličan, ako ne isti, poredak bi trebao biti u novome prvenstvu za žene, koje bi trebalo startati ove subote, 22. siječnja. Ono će biti isprekidano okupljanjima reprezentacije, koja ima dva natjecanja na ljeto, seniorsko prvenstvo Europe u Splitu i juniorsko svjetsko prvenstvo u Beogradu.

Šibenski klub ima tri evidentne kandidatkinje za oba spomenuta prvenstva. To su Ana Goreta, Ana Desnica i vratarka Andrea Marić. One su nedavno s reprezentacijom bile na pripremama u Parizu, a bit će, iako redom srednjoškolke, glavni oslonci Viktorije u prvenstvu...

Fale starije igračice

- Nažalost, nemamo starijih igračica. Zbog fakultetskih preokupacija, upitna nam je za sezonu jedina seniorka po dobi, Lora Aladrović. Ostali smo bez još nekih koje se okreću školovanju, poput Curavić i Zeljak. Moramo se osloniti na juniorke i mlađe juniorke, uglavnom cure rođene 2004. i 2005. godine. Uz tri reprezentativke, to su još Jolić, Jakelić, Martinović, Bumbak, Iva Čoga, povratnica nakon kraćeg izbivanja iz vaterpola, te Karla Šupe – veli Marijo Ćaleta, glavni trener i klupski tajnik, bivši izbornik reprezentacije Hrvatske.

Može li taj kadar biti dovoljan za plasman u doigravanje, barem za četvrto mjesto?!

- Puno toga ovisi u kakvom je stanju Primorje, sastav s nekoliko respektabilnih igračica, kojima je mjesto u reprezentaciji. Pokušat ćemo njih iznenaditi, a od Murse smo, vjerujem, još uvijek bolji. Za više ciljeve, ključno je iskustvo, barem dvije starije igračice u sastavu. Mi ih nemamo, ali imamo nekoliko talentiranih u dobi od 13 ili 14 godina, koje će sigurno dobiti priliku u novoj sezoni“ – najavljuje Ćaleta.

image
ŽVK Viktoria

Odgoda prvog kola

Kao u mnogim klubovima, i vaterpolisticama Viktorije pandemija diktira mogućnosti treninga i priprema, baš kao što epidemiolozi svojim odlukama, posredno, kreiraju i novinske tekstove! Tako se već zna da, po njihovim preporukama, zbog nekoliko „obostrano“ pozitivnih testova i „izoliranih“ igračica, Viktoria i POŠK 1937 neće u Crnici igrati ove subote, kad je rasporedom predviđeno prvo kolo. Šibenski klub ne koči samo korona...

- Nije lako voditi klub u ovim vremenima. Kako natjecateljski, sezona će nam biti izazovna i financijski. Ostali smo bez nekih sponzora, pa će se trebati izboriti i za svaku kunu. Sukladno tome, ali i realnosti po kojoj svaku godinu gubimo poneku igračicu, ostaje nam gledati prema naprijed, uporno okupljati i fanatično raditi s novim naraštajima. Zasad nam je brojka igračica stabilna. U klubu ih je tridesetak, a s njima radi i kolega Josip Petković. Desetak je onih koje su na vaterpolskim počecima, ali njihov napredak nas raduje, baš kao i onih koje su još u osnovnoj školi, ali već imaju dovoljno treninga i vještina da se mogu okušati i sa starijima, poput nadarene Hane Mijat – kazao je trener vaterpolistica Viktorije.

Među spomenutim djevojčicama su i tri koje su nedavno, na svečanosti proglašenja najboljih sportaša grada Šibenika za 2021. godinu, dobile priznanja kao perspektivne sportašice (Ana Šupe, Danijela Ćaleta i Anđela Dugopoljac). Viktoria je, u konkurenciji ženskih sastava, na istoj svečanosti, nagrađena kao treća u gradu.

25. travanj 2024 13:32