StoryEditorOCM
OstaloČeka nas spektakl

U Rogoznici otvoreno Svjetsko prvenstvo u jedrenju u klasi IOM: pogledajte kako je bilo sinoć na glavnom trgu

Piše Vedrana Stočić
29. listopada 2022. - 13:52

U Rogoznici je pod pokroviteljstvom Općine Rogoznica i rogozničke Turističke zajednice sinoć je svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo jedriličara u klasi International One Metre (IOM), ili skraćeno "jedan metar". Natječe se čak 76 skipera modelara iz 24 zemlje i s pet kontinenata: iz Argentine, Australije, Austrije, Bahama, Bermuda, Kanade, Čilea, Danske, Španjolske, Francuske,Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Japana, Norveške, Novog Zelanda, Švicarske, Švedske, Turske, Ukrajine, SAD-a i naravno Hrvatske.  

Žiri je ovog puta sastavljen od  članova Velike Britanije, Francuske, Finske, njemačke, Grčke i Hrvatske.

Zlatni sponzori su Marina Frapa, Županija Šibensko-kninska,  Turistička zajednica Šibensko-kninske županije i Nacionalni park Krka.

Na glavnom rogozničkom trgu iako je konac listopada održala se prvorazredna fešta. Topla, gotovo ljetnja večer, puna riva jedrilčara modelara, Rogozničana i turista, izvrsana svirka Big Banda Vodice, a na pozornici se okupila svjetska i domaća jedriličarska elita. Bio je tu Chuck Milican predstavnik IRSA (International Radio Sailing Association), predsjednik IOMICA (International One Meter International Class Association) - Olivier Cohen, predsjednik HJS (Hrvatskog jedriličarskog saveza) - Zlatko Taritaš, predstavnik HZTK (Hrvatska zajednica tehničke kulture) - Tomislav Nikolić, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić.

Svi su oni uputili pozdrave lijepe  želje i zahvalnost na izvrsnoj organizaciji. U ime organizatora obratio se predsjednik Jedriličarskog kluba Val iz Šibenika Marin Paić, te glavna pokroviteljica rogoznička načelnica  Anita Živković.

-Iznimna mi je čast otvoriti ovako veliko svjetsko natjecanje, geografski i klimatski uvjeti u Rogoznici su idealni za velike i male jedrilice, neka sunce, more i vjetar bude na vašoj strani i neka najbolji pobjedi.-rekla je između ostalog načelnica Živković.

Ekipa Hrvatske izuzetno je jaka, čine je čak 10 jedriličara a razlog brojnosti su izvrsni rezultati na prethodnim kontinentalnim i globalnim prvenstvima. Vođa tima bit će trostruki svjetski prvak Zvonko Jelačić. Uz Hrvate, kažu dobri poznavatelji ovog atraktivnog sporta, mogu očekivati predstavnici Velike Britanije, Francuske i SAD-a, dok će svoju šansu sigurno pokušati iskoristiti i uvijek jaki Španjolci, Australci i Novozelanđani. Iduće Europsko prvenstvo je u Španjolskoj, a Svjetsko u Čileu.

I tako male jedrilice od svega jednog metra, upravljane radiovalovima, punih šest dana jedrit će rogozničkom valom.

Klasi IOM jedrilica na daljinsko upravljanje glavni je znak prepoznavanja njihova dužina od jednog metra. Riječ je o jedrilicama koje se izrađuju prema pravilima što ih priznaje svjetska modelarska organizacija, a i jedri se prema pravilima svjetske jedriličarske federacije. Iako kormilari nisu na njima, primjenjuju se sva pravila jedrenja kao na jedrilicama bilo koje veličine. Jedina razlika u odnosu na velike je što ove male jedre po svim smjerovima i snazi vjetra jer nema straha za sigurnost posade. Jedne godine u Rogoznici jedrilo se po jakom jugu, čiji su refuli često prelazili 30 čvorova.

Iza svih  organizacije natjecanja klase IOM u Rogoznici stoji šibenski jedriličarski klub "Val" njihov rad i entuzijazam, a ja ću potpuno subjektivno bez imalo kajanja izdvojiti jednog Šibenčanina, rogozničkog zeta, Hrvoja Duvančića,  bez kojeg ova rogoznička natjecanja ne bila tako savršeno organizirana.   

 

image
JK Val
image
JK Val
image
JK Val

 

09. svibanj 2024 13:46