StoryEditorOCM
Ostalonatjecanje županija

Sve je bilo spremno, ali širenje koronavirusa ipak je otkazalo Kup Hrvatske koji se trebao održati na potezu od Primoštena do Murtera

Piše Branimir Periša
4. studenog 2021. - 18:39

U Savezu za sportski ribolov na moru Šibensko-kninske županije sve je bilo spremno za domaćinstvo ovogodišnjeg Kupa Hrvatske, najavljenog za subotu i nedjelju, no revijalna manifestacija na kojoj se potkraj godine natječu reprezentacije županija u devet ribolovnih disciplina otkazana je zbog sve većeg, zabrinjavajućeg širenja koronavirusa u zemlji.

Tu je odluku donio organizator, nacionalni Savez za sportski ribolov na moru, a prenosi nam je Tonči Luketa, predsjednik županijske organizacije, čiji su aktivisti do posljednjeg detalja pripremili terene za natjecanja na četiri mjesta i organizirali prihvat i dvodnevni smještaj za gotovo 300 natjecatelja iz osam županija u svim kategorijama i uzrastima. Od najmlađih, ispod 16 godina, pa do njihovih "djedova" koji se ogledaju u veteranskoj skupini "55 plus".

- Šteta, jer smo Kupom i druženjem najboljih županijskih vrsta htjeli okruniti ovu, za Savez naročito uspješnu godinu i po međunarodnim uspjesima, no zdravstveni rizik je prevelik. Od toliko ljudi na okupu nema mogućnosti da netko nije inficiran i otkazivanje je bilo jedino prihvatljivo rješenje. To je tip natjecanja kakvima je druženje sudionika za zajedničkim stolom obvezni dio, pa ako nema takvog popratnog ozračja, tada ga nema smisla održati - kaže nesuđeni domaćin ovogodišnjeg Kupa Hrvatske.

Pratili su stanje s epidemijom nekoliko tjedana unatrag i nažalost predvidjeli da će se korona intenzivno širiti; brojevi su uistinu podivljali. Ipak, ogradio se Luketa, možda nije riječ o otkazivanju nadmetanja, nego su ga zasad odgodili za neko bolje vrijeme.

Središnje mjesto okupljanja trebalo je biti u primoštenskom hotelu "Zora", gdje su na plažama Velike i Male Raduče bila planirana sva natjecanja u ribolovu štapom s obale u pet kategorija, od kojih dvije u kategoriji "ulovi i pusti" za seniore i seniorke, disciplini u razvoju unutar nacionalnog saveza sportskog ribolova.

Domaćinstvo natjecanja u kategoriji štapom iz brodice preuzeo je klub "Mojač" iz Zablaća nadomak Šibenika, "podvodnjake" je trebalo ugostiti društvo "Punta Rata" iz Jezera na Murteru, a tribunjska "Pirka", najtrofejniji klub u Šibensko-kninskoj županiji s najboljom školom ribolova bio je spreman za organizaciju natjecanja juniora U-21 štapom s obale, te ogled u kategoriji "rukom iz brodice".

Inače, potonju je ribolovnu tehniku od tradicije kao ravnopravnu natjecateljsku disciplinu nacionalni savez priznao upravo na poticaj iz Šibensko-kninske županije prije nekoliko godina.

- Bilo je predviđeno da se sudionici Kupa autobusima prevoze do mjesta natjecanja – jedino još nije bila naručena ješka, veli Tonči Luketa.

Kup Hrvatske organizacijski je zahtjevno natjecanje s devet disciplina, no brojke o kojima ovise životi nisu mu išle na ruku.

14. lipanj 2024 06:46