StoryEditorOCM
OstaloŠAHOVSKA NATJECANJA

Šibenik i Primošten u mirnoj drugoligaškoj luci, Miočić u turskoj Antaliji igra na prvenstvu Europe za mlade

Piše Borislav Juras
10. studenog 2022. - 16:02

Neizbježno je ponoviti činjenicu iz prethodnog teksta o šahovskim drugoligašima Šibeniku i Primoštenu, opet istaknuti kako su se obje momčadi iskazale vještima u "diplomaciji", dogovornim remijima koji su korisni njima i suparnicima. Kako na dubrovačkom, tako i na zadnjem, zadarskom turniru Druge lige (jug), na kojem su imali još manje motiva ulaziti u nepotrebne rizike i mentalne napore. Opstanak su osigurali ranije, a nisu mogli značajno napredovati u poretku, pogotovo ne doći do mjesta koje vodi u kvalifikacije za viši rang.

Igrači Šibenika, za koje je, umjesto Nikčevića, prvu ploču igrao njihov dugogodišnji "partner", bosanskohercegovački velemajstor Emir Dizdarević, na prva tri stola (Dizdarević, Vlaić i Tesla) su slomili fenjeraša Epetiuma, za pobjedu 4,5:1,5. S Hvarom su "sredili" 3:3 i time u zadnjem kolu ostali bez trećeg mjesta. Završili su četvrti, sa 12 osvojenih meč bodova. U cijeloj ligi je Šibenik koristio devet igrača, a samo su dva velemajstora izbjegli ukupni "minus" na rejtingu. Sa šest bodova iz sedam partija, Nikčević je i zaradio 17 rejting poena. Svih deset partija su za stolom bili samo Vlaić (četiri i pol poena) i Boris Grgurević (šest i pol poena).

"Ovo je za nas zadovoljavajući rezultat, održali smo se u gornjem dijelu poretka. Moglo je i bolje da ponekad nismo pribjegavali alibi igri. Da bi doista bilo bolje, da bismo se usudili opet misliti o višem rangu, trebao bi nam još barem jedan jaki majstor za više ploče, odnosno ujednačenija kvaliteta na nižima. Veseli što smo promovirali našu najveću nadu, Ivana Močića, koji bi će imati sve važniju ulogu u prvoj momčadi" – rekao je Branko Vlaić, kapetan Šibenika.

Primoštenci su, s bodom manje, završili odmah iza njih, peti u poretku. Oni su u Zadru odigrali dva brza remija (Mornar B i Goran B) te izgubili od prvaka Dubrovnika (5,5:0,5). U njihovoj momčadi, ligu su s minimalnim pozitivnim rejting bodovima (po tri) odigrali Vedran Prlac na prvoj ploči (3,5/10) i "zlatna rezerva" Goran Grozdanić (5/8).

"Obzirom na probleme koje imamo, na gubitak našeg najboljeg igrača Božanića, ovaj plasman bih odmah prihvatio prije početka lige. Vjerojatno i vrijedimo nešto više, ali nemamo ambicije, bar dok ne dođu bolja vremena, gurati se prema višem rangu. Neki se klubovi interesiraju za naše igrače. Kako rijetko igramo kompletni, osim što je cilj da ih zadržimo, pokušat ćemo još jednoga dovesti za novu sezonu" – najavio je Grozdanić, koji je i tajnik šahovskog kluba Primošten.

Močić polovično u prva tri nastupa

Šahisti Šibenika ipak nisu minulog vikenda igrali na četiri "fronta". Druga momčad je za ovu subotu odgodila trećeligaško gostovanje u Jelsi. Paralelno sa seniorima, u Zadru je odigrana i juniorska Druga liga (jug). S pobjedom (Zadar 2,5:1,5), remijem (Primošten 2:2) i porazom (Petar Sedlar Pepe 4:0), momci Šibenika (Ivan i Josip Friedrich, Petar Šparada i Leon Vlainić) su završili drugi. Primošten je, bez četvrtog igrača u momčadi (Marin Kozić, Antonio i Roberto Žaja), bio četvrti, uz dva poraza (Petar Sedlar Pepe 4:0, Zadar 3:1).

Ivano Močić do ponedjeljka u turskoj Antaliji igra na prvenstvu Europe za mlade. U svojoj dobnoj kategoriji (do deset godina), u prve tri partije je imao polovičan učinak – poraz od vršnjaka iz Rusije, remi s domaćim predstavnikom i pobjeda nad dječakom iz Azerbejdžana.

19. travanj 2024 19:37