StoryEditorOCM
Ostaloobilježio ih kiks

Šahovska inventura 2020. godine: Prva B liga Šibeniku postaje sve dalja, mladi oduševili

Piše Borislav Juras
1. siječnja 2021. - 21:38

Pandemija koronavirusa je, baš kao i drugim sportašima, obilježila i šahovsku 2020. godinu u Šibeniku. Za razliku od ostalih, šahisti su natjecateljsku alternativu pronašli online, igrajući turnire preko interneta. Ono najvažnije su ipak odigrali na uobičajeni način, za stolovima. I nisu odigrali dobro. Ostao je Šibenik bez željenoga plasmana, povratka u Prvu B ligu. 'Kost u grlu' su im bili bivši suigrači, momčad Primoštena, koji su dobili odlučnu međusobnu utakmicu u Drugoj ligi (jug), pa kasnije zapeli u kvalifikacijama u viši rang.

- U krnjoj konkurenciji, sa samo četiri momčadi na drugoligaškome jugu, presudio nam je taj nesretan i nespretan poraz. Bilo je jasno da nismo najspremniji ušli u taj meč. Kasniji napori i skoro stopostotni rezultat nisu donijeli puno koristi. Imali smo tri igrača sa stopostotnim učinkom na turniru u hotelu Medena, velemajstora Dizdarevića, Dobrovića i Teslu. Nedovoljno. Očito je da, ako želimo igrati na najvišoj razini, naši šahisti moraju imati kontinuitet igre, više partija. Je li to moguće i ostvariti, drugo je pitanje- osvrnuo se Stipe Lacmanović, tajnik šahovskoga kluba Šibenik.

On je još aktivan igrač, ali kao član druge klupske momčadi. Baš je kiks prve momčadi utjecao na njega i suigrače u trećoj ligi i nisu mogli napredovati u viši rang!

- U vrijeme kad je odigran drugoligaški turnir, bili smo na vrhu poretka treće lige. Uz saznanje da ne možemo napredovati, sa dva remija u završnici lige smo zauzeli drugo mjesto i promociju u viši rang prepustili trećeplasiranima, drugoj momčadi bibinjskoga Gorana. Odličan nastup je imao Dragan Mirko Klišanin sa četiri poena iz pet partija, a Tesla je osvojio četiri i pol iz šest partija. Valja izdvojiti da je naš najstariji aktivni igrač, Ante Romac, osvojio poen i pol iz četiri nastupa'.
Šibenik je prijavio i treću momčad za nastup u četvrtoj ligi (jug). To natjecanje nije privedeno kraju...

U teškoj, izazovnoj godini, baš su mladi šahisti bili 'svjetlo' u klubu s Baldekina. Močić, koji se istakao dobrim rezultatima na online turnirima, zabilježio je poen i na tradicionalnome prvenstvu grada Šibenika. Bolest ga je omela da pokaže što može na kadetskome prvenstvu države...

- Morao je odustati od turnira na samome startu. Od četvero naših dječaka, odličan dojam u Medenoj su ostavili braća Friedrich, pogotovo Ivan. Klub im je osigurao prisustvo starijih igrača kao mentora, što je sigurno utjecalo na njihove dobre igre- naglasio je Lacmanović.

Od uobičajenih natjecanja, u Šibeniku je tokom 2020. godine, dok još nije krenuo 'ples' korone, održano spomenuto pojedinačno prvenstvo grada, najmasovnije do sada.

- Nakon velike borbe, trijumfirao je, po treći put, Miro Tesla. Po dodatnome kriteriju, bio je bolji od Branka Vlaića, čija se ukupna pobjeda sredinom turnira činila izvjesnom. Završnica se pretvorila u rijetko uzbudljivo, do zadnjeg poteza neizvjesno natjecanje, sa sretnim raspletom za Teslu. Zapažen je bio povratak šahu Tomislava Zorića, kao i hrabra igra juniora Jure Rajića- ocjena je Lacmanovića.

Malenici Božićni turnir

Kako je bilo nemoguće održati klasični turnir, a šahisti nisu htjeli odustati od tradicije Božićnih natjecanja, rješenje je pronađeno na internetu! Turnir u ubrzanome šahu (deset minuta plus dodatne dvije sekunde za svaki potez po igraču), na platformi Li.chess, okupio je 17 igrača, mahom članova drugoligaša Šibenika i Primoštena. Nakon sedam odigranih kola, ukupna pobjeda je pripala Mariju Malenici. Njemu je samo Boris Grgurević uspio 'otkinuti' pola poena. Vlaić je osvojio šest poena (poraz od Malenice), Grgurević, Krešimir Dobrović, Božanić i Gracin po 4,5. Nisu igrala dvojica juniora, Rajić i Matošin, a najbolji mladi igrač je bio kadet Josip Friedrich. Osvojio je tri i pol poena, pola više od Ivana Močića.

Tesla kandidat za predsjednika nacionalnog saveza!

Miro Tesla, aktualni šahovski prvak grada je i aktualni predsjednik šahovskoga kluba Šibenik. Mandat mu je pri kraju, izbori za novog predsjednika bi trebali biti tokom 2021. godine. Još zanimljivije je da će Tesla možda paralelno imati i drugu predsjedničku ulogu! Kako nacionalni šahovski savez ima privremenoga predsjednika, najavljeno je da će izbori za novoga biti u siječnju. Pitanje je hoće li se u tome terminu i realizirati, ali se zna da je među potvrđenim kandidatima upravo – Miro Tesla!

20. travanj 2024 14:27