StoryEditorOCM
Ostaloturistička atrakcija

Rogoznica spremna za Svjetsko prvenstvo: jedrilice duge jedan metar parat će valu, svečano otvorenje u petak

Piše Vedrana Stočić
27. listopada 2022. - 10:39

Rogoznica je spremna za veliki sportski događaj: Svjetsko prvenstvo u jedrenju za klasu IOM. Svečano otvorenje je u petak u 18 sati na glavnom rogozničkom trgu, a male jedrilice duge jedan metar parat će rogozničku valu sve do 4. studenoga.

Ne samo da je to veliki sportski događaj već je to i prvorazredna turistička atrakcija s brojnim popratnim aktivnostima, a uz 76 jedriličara iz 24  zemlje i pet kontinenata dolaze i najmanje četiri člana njihovih ekipa.

Organizator je Jedriličarski klub Val iz Šibenika, a pokrovitelji su Općina Rogoznica i rogoznička Turistička zajednica.

Rogoznica je bila logičan izbor jer je još 2018. godine u Rogoznici organizirano vrlo uspješno Europsko prvenstvo, a Rogoznica je domaćin već 16 godina uspješni domaćin Otvorenog prvenstva Hrvatske.

Klase IOM su male jedrilice od jednog metra, pravila jedrenja su ista kao i velika plovila, samo što u ovom slučaju kormilari stoje na kopnu. Regatna polja potpuno su jednaka onima na kojima jedre i velike jedrilice.

- Klasi IOM jedrilica na daljinsko upravljanje glavni je znak prepoznavanja njihova dužina od jednog metra. Riječ je o jedrilicama koje se izrađuju prema pravilima što ih priznaje svjetska modelarska organizacija, a i jedri se prema pravilima svjetske jedriličarske federacije. Iako kormilari nisu na njima primjenjuju se sva pravila jedrenja kao na jedrilicama bilo koje veličine. Jedina razlika u odnosu na velike je što ove male jedre po svim smjerovima i snazi vjetra jer nema straha za sigurnost posade. Jedne godine u Rogoznici jedrilo se po jakom jugu čiji su refuli često prelazili 30 čvorova - rekao nam je još prije nekoliko godina Hrvoje Duvančić, rogoznički zet i glavni krivac što se ovakav sportski događaj ponovno održava u Rogoznici.

Ne Treba zanemariti ni idealne uvjete koji jedriličari modelari imaju u rogozničkoj vali.

09. svibanj 2024 01:06