StoryEditorOCM
Ostalotraže zaštitu

Roditelji uhićenih Boysa mole državu za pomoć: ‘Pitanje je hoće li se svi vratiti živi‘

Piše SPORT SD
12. kolovoza 2023. - 16:41

Roditelji BBB-a koji su uhićeni u Grčkoj su objavili zajedničko priopćenje upućeno Vladi, hrvatskom predsjedniku i pučkom pravobranitelju. Među ostalim, traže od države da se uključi u situaciju jer ne očekuju da će njihova djeca imati pravično suđenje.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Obraćamo se kao roditelji djece uhićene u Republici Grčkoj. Kao roditelji i članovi obitelji osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i tko ga je počinio.

S obzirom na izjavu odvjetnika Vasilisa Noulezasa, u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u svezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zajamčenu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubojice.

Obraćamo se Predsjedniku RH, Vladi RH i pučkoj pravobraniteljici da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmu sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inozemstvu.

Zahtijevamo da se sva nadležna tijela Republike Hrvatske uključe u ovaj slučaj. Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova da se snažnije uključi u ovaj slučaj, uz redovite kontakte s obiteljima pritvorenih.

Smatramo da je nužan žuran odlazak visokih delegacija MVEP-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa u Republiku Grčku.

Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci osigura sva diplomatska i pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina. Tražimo da se učine svi napori na razini diplomacije i politike da ih se stavi u jedan zatvor, da ih se ne razdvaja.

Pozivamo se na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Iz medijskog linča, ali i izjava odvjetnika Vasilisa Noulezasa o odnosu suca prema našoj djeci tijekom ročišta, vidljivo je da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji.

Tražimo da se našoj djeci zajamči pravično suđenje. Također tražimo da se našoj djeci zajamči najveća moguća sigurnost tijekom boravka u pritvoru u Grčkoj te da ih naši diplomatski predstavnici redovito posjećuju i kontroliraju razinu sigurnosti.

Molimo medije za objektivno izvješćivanje u najboljem interesu pravednog suđenja i zaštite naše djece. I na kraju, među našom djecom postoje teško ozlijeđenih ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, te zahtijevamo da se počinitelji tih kaznenih djela prema državljanima RH procesuiraju, stoji u pismo koji je potpisan kao "Skupina roditelja i članova obitelji pritvorenih hrvatskih državljani".

I ranije se javnim apelom hrvatskom državnom vrhu obratila obitelj koja tvrdi da situacija "nije nimalo dobra".

jedna od njih odlučila je uputiti i javni apel hrvatskom državnom vrhu.

"Prema svim informacijama koje mi dobivamo od njih, situacija nije nimalo dobra. Grke ne zanimaju nikakva demokratska prava, plan im je razbacati ih po grčkim zatvorima. Ako se država, premijer Plenković i predsjednik Milalnović ne uključe, pitanje je hoće li se svi vratiti živi iz Grčke. Apeliramo na vodstvo države da naprave što god je u njihovoj moći da se osigura pravedan sudski proces i da se poštuju prava hrvatskih državljana", rekli su, prenosi Net.hr.

"Sveopća hajka se mora zaustaviti, životi mladih ljudi ovise o tome. Navijači du svima dobri kada je potrebma njihova pomoć - prvi su na liniji kada treba pomoći nakon potresa i poplava, kada se trebaju skupljati humanitarna sredstva i kada treba gasiti požare, a sada kada njima treba pomoć, svi su im okrenuli leđa!"

27. travanj 2024 09:25