StoryEditorOCM
Ostaloproglašen krivim

Hrvatski sudac suspendiran na tri godine, kažnjen i novčano: nedavno proglašen najboljim na svijetu

Piše SPORT SD
12. prosinca 2023. - 20:35

Rukometni sud EHF-a donio je odluku u postupku protiv hrvatskog suca Matije Gubice. Gubica proglašen je krivim zbog kršenja temeljnih obveza navedenih u Kodeksu ponašanja Europskog rukometnog saveza i Etičkom kodeksu IHF-a.

Zbog prekršaja Rukometni sud donio je odluku da se Gubica suspendira iz suđenja EHF natjecanja na tri godine. Dvije trećine ove suspenzije dodijeljene su na uvjetnu kaznu, s odgodom uz rok kušnje od dvije godine. Razdoblje suspenzije računa se od 1. lipnja 2023. godine.

Dodatno, Matija Gubica će platiti kaznu od 6000 eura za navedene prekršaje. Dvije trećine novčane kazne izriču se uvjetno, uz dvogodišnji rok kušnje koji počinje od dana donošenja ove odluke. Žalba se može podnijeti Žalbenom sudu EHF-a u roku od sedam dana. Slučaj nije povezan ni s kakvim navodima o mogućem namještanju utakmica niti bilo kakvim nedopuštenim utjecajem na rezultat utakmice, objavio je EHF na službenoj stranici.

Inače, hrvatski par rukometnih sudaca Matija Gubica i Boris Milošević proglašeni su najboljima na svijetu u 2022. godini.

Riječ je o tradicionalnom izboru portala Handball-Planet u kojem sudjeluju rukometni novinari iz cijele Europe te čitatelji koji svoj glas daju u online anketi.

Gubici i Miloševiću ovo je treći puta da su osvojili laskavo priznanje, a došlo je nekoliko tjedana nakon što ih je danski TV2.dk optužio da su sudjelovali u namještanju sedam utakmica u europskim kupovima. To tvrdnju je samo dan kasnije opovrgla i krovna kuća europskog rukometa EHF.

Inače, u izboru Handball-Planeta iza hrvatskih sudaca nalazi se makedonski par Načevski - Nikolov, koji su bili pobjednici u tom izboru 2016., te njemački sudački par Schulze - Tönnies.

26. travanj 2024 20:47