StoryEditorOCM
OstaloVeslanje

Dok njihovi vršnjaci spavaju snom pravednika, oni ‘krvavo‘ treniraju: Šibenčanin Filip Gligić s kolegama se sprema za Svjetsko prvenstvo

Piše Krešimir Gulin
21. srpnja 2021. - 09:54

Već desetak dana četvorica mladića iz četiri hrvatska veslačka kluba vrijedno špartaju na relaciji od Šibenika do Zatona, pa i preko Prokljana, sve s ciljem što bolje pripreme za nastup na Svjetskom veslačkom prvenstvu za juniorke i juniore koje će ove godine biti održano u Bugarskoj, točnije u Plovdivu od 11. do 15. kolovoza. Posadu čine dvojica 18-godišnjaka i to Filip Gligić iz šibenskog (VK „KRKA“) i Luka Jurčić (VK „Trešnjevka“), te dvojica godinu mlađih momaka – Nikola Šeparović (VK „Ošjak“) i Nino Varat (VK „Jarun“).

Momci treniraju iznimno naporno, čak i rano nedjeljom ujutro, dok njihovi vršnjaci još spavaju snom pravednika. Njihov trener je također Šibenčanin Milan Radečić Mime.

Vrijednu posadu koja se iz Šibenika otiskuje na najjači svjetski ispit zatekli smo na povratku s jednog od niza napornih treninga.

image
Trener Milan Radečić daje upute članovima četverca prije treninga
Nivescrno

Osim što su kvalitetni sportaši, članovi juniorskog četverca su i dobri učenici. Nino Varat pohađa Strojarsko tehničku školu Frana Bošnjakovića:

- Svojim najboljim plasmanom smatram prvo mjesto na međunarodnoj regati na Bledu, a na predstojećem SP-u očekujem što bolji rezultat- kazao je Varat.

Dobre utrke na SP-u očekuje i LukaJurčić, učenik XV gimnazije u Zagrebu (MIOC – IB program!) koji svojim najvećim neveslačkim uspjehom smatra odlazak na Svjetsko prvenstvo u robotici, te skromno dodaje kako je već lani bio član izborne vrste nastupajući na Europskom prvenstvu.

Velolučanin Nikola Šeparović očekuje odveslavanje vrhunskih utrka u Bugarskoj, a vlastitim plasmanom kojeg valja zapamtiti smatra naslov pobjednika Kup Hrvatske.

image
Šibenčanin Filip Gligić (bijeli dres) priprema se za Svjetsko juniorsko prvenstvo u veslanju
Nivescrno

Svima njima, dobar domaćin je Šibenčanin Filip Gligić, koji je kolege ugostio u svom domu. Gligić je ujedno i u najzahtjevnijoj ulozi- štrokera četverca:

- Najveći životni uspjeh mi je što radim ono sto volim, a to je veslanje te što sam s veslanjem dogurao do pozicije da imam priliku predstavljati svoju zemlju. Naravno, ne bi priličilo jednom sportašu da sebično preuzme sve zasluge, stoga moram naglasiti neophodnu podršku i trud svih trenera, prijatelja i naravno obitelji. Također, volio bih se zahvaliti i ravnatelju i profesorima šibenske Gimnazije koju pohađam, a koji su mi u najbitnijim trenucima dopustili da, na kratko i privremeno, stavim školu na drugo mjesto, te mi tako uvelike olakšali ovaj put koji je bio blago rečeno "trnovit" zbog velikih odricanja kao što su (ne)izlasci i druženja s prijateljima. Iako se to uvelike krši s preporukama stručnjaka koji smatraju da to nimalo nije dobro za moj psihološki razvitak, za priliku kao što je ova, a koja se pruža jednom u životu, morao sam zanemariti znanost pravdajući se izrekom "cilj opravdava sredstvo“. Na Svjetskom očekujem maksimalan angažman i fokus, borbu do "zadnje kapi krvi" i da pobijedimo sami sebe- izjavio je Gligić.

16. travanj 2024 00:11