StoryEditorOCM
OstaloPRVAKINJA S CRNICE

‘Dobila sam ponude za odlazak u SAD, ali uplela se korona...‘: razgovarali smo s Marijom Kardum, najboljom šibenskom sportašicom u prošloj godini

Piše Krešimir Gulin
26. ožujka 2021. - 19:10

Plivači su pokorilii Šibenik, barem što se tiče izbora najboljih sportaša grada za 2020. godinu. Robert Vukičević, član PK Šibenik je najbolji u konkurenciji muškaraca, njegov kolega Toni Slavica je bio treći. Dino Tepić je zaslužio drugo mjesto među šibenskim trenerima, jednako kao i plivačice u kategoriji ženskih ekipa. 'Isplivala' je i Marija Kardum, koja je u 2019. bila treća najbolja sportašica Šibenika, da bi u prošloj zasjela na šibenski tron:

- Sve ove nagrade koje su došle u Plivački klub Šibenik dokaz su da se u našem klubu radi odlično. Trener nam je u svakom trenutku na raspolaganju i to se vidi na našim rezultatima. Što se mene osobno tiče, neću kriti kako me je priznanje za najbolju sportašicu grada ugodno iznenadilo. Osjećaj je super. Ova nagrada je pokazatelj kako se s puno truda, rada i odricanja može uspjeti. Također, ona će mi biti samo poticaj za daljnji rad- govori najbolja sportašica Šibenika za 2020. godinu.

Prava je šteta što je minulu godinu obilježila pandemija koronavurisa, pa je Kardum ostala bez niza natjecanja na kojima je mogla ostvariti jako dobre rezultate. Vjerojatno najviše žali za europskim juniorskim prvenstvom. Ipak, nakupilo se medalja i u pandemijskoj godini:

- Da, barem je održano državno prvenstvo na kojem sam postala mlađa seniorska prvakinja na 200 i 400 mješovito te viceprvakinja u apsolutnoj kategoriji, dok sam na 100 leđno i 200 delfin osvojila bronce u apsolutnoj kategoriji – priča nam Marija.

Sve se otkazuje

Ona se nada kako će ove godine biti više natjecanja i prigoda za dokazivanje:

- Nadam se, samo nije dobro počelo. Evo, ja i Toni Slavica smo trebali ići tri tjedna na visinske pripreme u Bugarsku u jedan njihov veliki sportski centar. Međutim, dobili smo informaciju da je i to otkazano zbog pogoršane situacije. Sada nam govore da pripremaju neki plan B da nam osiguraju pripreme, možda i u Hrvatskoj. U svakom slučaju, nastavljamo trenirati, a fokus će svakako biti na državnom prvenstvu koje bi se trebalo održati u ljeto- veli Kardum.

Ona je kao petogodišnja djevojčica prvi put došla na bazen u Crnici. Zasigurno, tada nije ni slutila da će 12 godina kasnije biti proglašena najboljom sportašicom grada Šibenika.

– Drugi sport osim plivanja u mom životu ne postoji. Živim u Crnici, doslovce pet minuta pješke od bazena i to je glavni razlog zašto sam upisala plivanje. I zbog brata, jer on je već trenirao plivanje. Bio je to prvi sport u mom životu i niti s jednim drugim nisam se ni pokušala baviti- otkriva nam Marija.

Uzorna učenica

Osim što je odlična sportašica, Marija je i uzorna učenica šibenske Medicinske škole. Kada smo njezine trenere pitali kakva je Marija oni su nam odgovorili:

- Odlična. Šuti, uči, radi, snalažljiva je i lista po američkim koledžima.

- Ha, nema se tu puno što dodati. Istina, dobila sam neke ponude za američke koledže. Tražila sam i razmišljala o toj opciji odlaska u SAD, kao što je recimo napravila naša sugrađanka Lucija Jurković Periša. Međutim, i tu se uplela korona i pitanje je kako će se sve to razviti. Međutim, imam ja i na tom polju opciju B. Voljela bih u Zagrebu upisati neki fakultet, recimo fizioterapiju, i nastaviti plivati- govori nadarena šibenska sportašica.

Dodali bismo, Marija bi mogla krenuti očevim stopama, budući da je njezin otac Mario poznati šibenski fizioterapeut.

Ukratko, Marija je veoma organizirana djevojka, jer da nije tako ne bi mogla stizati uspješno obavljati sve svoje obveze:

- Ne otkrivam toplu vodu kada govorim kako bavljenje plivanjem zahtijeva golema odricanja. Primjerice, kada imam školu ujutro prije toga moram odraditi trening u 6 ili 7. Onda opet poslije škole od tri do šest popodne. Nije lako, ali ako ste dobro organizirani sve se stigne.

Ostane li vam ponešto i slobodnog vremena?
- Ostane, kako ne. Većinom ga provodim u druženju s prijateljima, rado odemo na piće. Volim biti i s obitelji, a kada sam solo onda mi je najdraže sjesti na bicikl i napraviti đir- završila je naj sportašica Šibenika za prošlu godinu.

19. travanj 2024 02:11