StoryEditorOCM
NogometPOVRATNIK IZ BiH

Zvonimir Blaić ponovno je na Šubićevcu i ne manjka mu optimizma; Dapače, ciljevi su mu visoki: Šibeniku je mjesto u Prvoj ligi

2. kolovoza 2018. - 21:08

Od četvorice igrača koji su ovoga ljeta stigli na Šubićevac jednoga doista ne treba posebno predstavljati šibenskoj publici. Riječ je o 27-godišnjem Zvonimiru Blaiću, koji je istinsko "šibensko dite". Što je još važnije, Blaić ne spada u onu skupinu igrača koje nazivamo prinovama, on će zasigurno biti pojačanje za momčad Šibenika zbog svojih neupitnih nogometnih kvaliteta. Trener Borimir Perković i njegov stručni stožer mogu biti dodatno zadovoljni, jer Blaića krase i one ljudske kvalitete. Radi se o silno karakternom momku i istinskom profesionalcu.

Ipak, za one koji možda nisu upoznati donosimo njegov CV u najkraćim crtama. Naime, Blaić je prošao sve kategorije u Omladinskoj školi na Šubićevcu. Potom je jednu polusezonu odradio u tada ambicioznom, a sada ugaslom klubu "Krki" iz Lozovca pod paskom iskusnog trenera Željka Maretića. Nakon kaljenja po "nezgodnim" terenima Šibensko-kninske i Zadarske županije Blaić je zauzeo svoje mjesto u momčadi Šibenika, još u 1.HNL. Također, Blaić je odigrao u narančastom dresu i u 2.HNL. Zanimljivo, i u prvoj i drugoj HNL Blaić je skupio po 26 nastupa za Šibenik.


Sa Zrinjskim u Europi


Sa Šubićevca je otišao u srpnju 2013. godine. Premda je za njegove usluge bio zainteresiran splitski Hajduk, uprave klubova sa Šubićevca i Poljuda nisu našle zajednički jezik oko odštete. Stoga je Blaić završio preko granice - u BiH premijerligašu Širokom. Vrlo brzo je preselio u mostarski Zrinjski u kojem je ostvario odlične rezultate:

- U Mostaru je bilo zaista dobro. Osvojili smo dvije titule prvaka države. Igrali smo dosta i u Europi, posebno pamtim utakmice protiv Udinesea i Maribora - prisjetio se Blaić svojih bosansko-hercegovačkih iskustava:

- HNL je ipak kvalitetniji od BH lige. Međutim, i tamo ima klubova poput Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog koji bi zasigurno bili u vrhu naše lige. A što se atmosfere na stadionima tiče, "najvruće" je bilo kada bismo sa Zrinjskim igrali mostarski derbi kontra Veleža. Tada bi u gradu bilo pravo opsadno stanje - veli novi-stari igrač Šibenika.

Inače, u posljednje vrijeme Blaić je imao problema s nezgodnom ozljedom zbog koje je morao na operaciju. Uslijed toga ga je matični Zrinjski prošle sezone slao na posudbe u Bijeljinu i sarajevski Olimpik. Konačno, poslije pet ljeta izbivanja, Blaić se vratio u matično jato - na Šubićevac. Kako sam kaže, s ozljedom koja je iza njega, spreman za nove izazove:

- Prošlo je pet godina otkako sam otišao iz Šibenika. Drago mi je što sam se vratio na Šubićevac za koji me vežu samo lijepe uspomene. Šibenik je moj grad, Šibenik je moj klub. Stoga su pregovori oko mog povratka bili relativno jednostavni. Meni je čast i zadovoljstvo nositi narančasti dres. Samo mogu zahvaliti braći Josipu i Ivanu Bulatu te svim ljudima koji vode klub što su mi pružili šansu da se još jednom dokažem. Vjerujem kako će Šibenik opet biti odskočna daska u mojoj karijeri. S druge strane, nadam se da će i klub imati koristi od mojih igara, odnosno da ćemo napraviti sve da vratimo Šibenik tamo gdje mu je i mjesto - u 1.HNL - govori Blaić.


Ekipa je dobra


- Činite se veoma optimistični...
- Čujte, mi moramo svima pokazati da smo Šibenik - klub s imenom i tradicijom. Nadalje, svaku utakmicu moramo ići na pobjedu. Ako se ukaže prilika naravno da ćemo je uzeti i pokušati ući u 1.HNL- poručuje novi branič "narančastih".

- Prvi čovjek kluba Josip Bulat nedavno je izjavio kako ulazak u 1.HNL nije imperativ.
- Mislim kako je mudro što se pred ovu ekipu ne stavljaju preveliki izazovi. Ipak smo mi vrlo mlada momčad, s izuzetkom nas nekolicine starijih i ne treba na leđa tih momaka stavljati pretežak teret. Ti mladi igrači su sigurno talentirani, ali im treba vremena za sazrijevanje. Držim kako je ekipa dobra i kako je spremna napraviti dobar rezultat. Samo treba ići polako, ono što se kaže utakmicu po utakmicu - ističe Blaić.

- Nekoliko godina ste izvan Hrvatske. Jeste li pratili 2. HNL?
- Stalno pratim i gledam što se događa u Šibeniku. Uprava je napravila odličan posao, sjajna je stvar što se klub stabilizirao. Opet smo stali na noge i sada postupno treba vratiti Šibenik tamo gdje zaslužuje biti. U svakom slučaju, uvjeren sam da će nova sezona biti bolja od onih prije nego što sam otišao iz Šibenika, odnosno kada smo ispali iz 1.HNL, a potom i administrativno izbačeni iz 2.HNL - kaže Blaić.

- Po vokaciji ste branič, koji jednako dobro može igrati i desno i lijevo. Na tim pozicijama je u Šibeniku solidna konkurencija. Osim vas na te pozicije optiraju Pecolaj, Musa, pa čak i Šare.
- Dobro je da postoji zdrava konkurencija i da nitko nema zacementirano mjesto u prvoj postavi. Svaki trening je borba i svaki igrač se treba boriti za sebe - jasan je Blaić.

- Sportski direktor Ivan Bulat istaknuo je kako vas vidi i kao moguće rješenje na krilnim pozicijama.
- Igrao sam "visoko" i u Šibeniku kod trenera Gorana Tomića. Istina, mogu popuniti i tu poziciju. Ma, da budem iskren, moje je da dadem sve od sebe bez obzira gdje me trener stavi - zaključio je Blaić.


IVAN BULAT:
Može pokriti i
bokove i krila

- Blaić je u Šibeniku od malih nogu. Proveo je i tri sezone u seniorskom pogonu našeg kluba. Uspješnu epizodu imao je u Bosni i Hercegovini. Istina, ozljede su ga malo poremetile u daljnjem napretku. Nadam se kako će Šibenik biti svojevrsni "come back" u njegovoj karijeri. Siguran sam da i on nama može pomoći u ostvarivanju naših klupskih ciljeva. Blaić može pokriti desni i lijevi bok, ali i oba krila. Kada imate Blaića u momčadi onda je to zasigurno opcija više za trenera. Želim mu puno uspjeha u Šibeniku i vjerujem da ćemo zajedno napraviti dobre stvari - naglasio je Ivan Bulat, sportski direktor Šibenika.

20. travanj 2024 00:04