StoryEditorOCM
NogometMario Cvitanović

Trener Šibenika pred neizvjesno proljeće: ‘S dva- tri pojačanja možemo se ‘potući‘ sa svima‘

Piše Davor Trutin/SN
7. siječnja 2023. - 10:06

Šibenski prvoligaš jesenski dio završio je na 9. mjestu s osvojenih 13 bodova. Od tih 13 bodova trenerski tri boda potpisuje Mario Cvitanović, ostalih 10 njegov prethodnik Damir Čanadi. Austrijanac je napustio klupu Šibenika poslije 10 kola, dok bivši trener zagrebačkog Dinama u sedam utakmica koliko je vodio Narančaste ima tri remija i četiri poraza. Obzirom na sve navedeno jasno je da Šibenčane na proljeće očekuje velika borba za ostanak.

Kakva je trenutno situacija u klubu, u momčadi, s pojačanjima koje sporo pristižu, i s kakvim ambicijama dočekuju proljetni dio porazgovarali smo s Marijom Cvitanovićem:

- Ha, kako je? Evo, radno, kako bi moglo biti, u medulinu ćemo odraditi završni dio priprema za nastavak sezone, u kojoj nas čeka puno izazova – kazao nam je Cvitanović.

Njegova momčad u onom predblagdanskom dijelu priprema obavljenom na Šubićevcu kombinirala je trkački dio s radom s

loptom. A, odigrana je i prijateljska utakmica s Varaždinom. Kako je zadovoljan sa tim prvim dijelom priprema?

- Jako sam zadovoljan, odradili smo više-manje sve po planu. Doduše, vremenske prilike nisu nam baš uvijek bile naklonjene ali smo se snalazili. Moram istaknutidobru atmosferu, igrači su zaista predani poslu, profesionalno obavljaju svoje zadatke, i u tom dijelu nemam što reći. Nismo imali ni problema s ozljedama, i to je nešto što me svakako raduje. Posebno sam zadovoljan tim fizičkim dijelom priprema, imamo mladu momčad, na proljeće nas čeka puno teških utakmica, fizički napor će biti velik, psihički također, i igrači moraju biti maksimalno pripravni na sve.

image

 Mario Cvitanović

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Iz vodstva kluba najavljivana su nužna pojačanja, ali za sada su stigla tek dva mlada igrača na posudbu (Krolo i Soldo) te iskusni Knežević kao slobodan igrač?

-Radimo s ovim kadrom koji imamo, ove zime otišlo je 6-7 igrača, od kojih je Salomon bio standardan dok su

ostali igrali puno manje. Što se mladih Solde i Krole tiče oni su se dobro uklopili, radi se o nadarenim momcima koji su u svojim uzrastima pokazali zavidan napredak, ali realno nemaju prvoligaškog iskustva. Uz njih na pripremama su također naši mladi igrači juniori Moses, Damjanić te Grdić i Šupe koji su jesen proveli na posudbama u BSK, odnosno Zagori koja igra 4. ligu.

Knežević je tu najiskusniji, znamo ga otprije, miran je na lopti, ali on nije igrao zadnjih šest mjeseci. Primjerice, Salomon je stigao na ljeto u punom natjecateljskom ritmu što je velika razlika.

Generalno, imamo mladu momčad, željnu dokazivanja, treba nam ta poletnost, energija, brzina ali u kontekstu borbe za ostanak sigurno da bi nam trebala još 2-3 iskusnija igrača. O pozicijama koje nam trebaju već i ptice na grani znaju. Nadam se da ćemo se uskoro pojačati, da ćemo se kompletirati, i s ovim elanom, atmosferom koja vlada ‘potući‘ na proljeće.

Cvitanović poput Otta Barića ponavlja staru trenersku mantru, ali za sada se mora pomiriti s kadrom koji ima. No, mnogi će reći kako unutar momčadi ima dosta igrača, koji zbog raznih razloga na jesen nisu pružili ono što se od njih očekivalo (Čop, Delić,

Dolček…)?

- Apsolutno se slažem, imamo dosta unutarnjih rezervi. Sva trojica spomenutih igrača nisu prošla kompletne pripreme ljetos, i to se zacijelo odrazilo na njihovim igrama i očekivanom učinku. Sada su u trenažnom procesu, i to je veliki dobitak.

Tu se još mogu pridodati mlađi igrači Rak, Vidović?

- I oni isto, talenta im ne manjka, ali moraju imati kontinuitet. Recimo Vidović, njegov stil igre, tehnika je neupitna, sada nažalost ima problema s ozljedom.

Na jesen je Šibenik pobijedio samo Lokomotivu, imao 10 remija, a svi su složili da je napad najveća rak rana te momčadi. Kako to promijeniti, mentalni sklop, pojačanjima, pristupom…?

-To je cijeli jedan mozaik koji se treba poklopiti, posložiti. Puno je faktora bilo zbog kojih napadački dio momčadi nije uvijek funkcionirao kako bi trebalo. Bilo je i apsurda poput susreta protiv Varaždina u kojem smo po svima odigrali najbolju utakmicu na jesen, a izgubili. Na onako težak, bolan način. Protiv Belupa smo dominirali 70 minuta, imali 4-5 prilika, a na kraju ostali bez ičega. Dosta bodova smo izgubili zbog pojedinačnih pogreški. Činjenica je da smo puno na ovim pripremama radili na tome, puno razgovaram s igračima, želimo igrati napadački, i vjerujem da ćemo na proljeće u tom dijelu biti učinkovitiji.

Da nije bilo ta dva domaća poraza polusezona bi se mogla ocijeniti uspješnom, uz ulazak u četvrtfinale Kupa?

- Ma, sigurno. Trebali smo imati 3-4 boda više, suparnici pokoji bod manje, ali nemamo. I, ne smijemo žaliti za prolivenim mlijekom. Rad je taj koji nam mora biti najveći adut, i ako se uspijemo još osnažiti ja sam optimist. Imamo još vremena, naravno da bi bilo dobro da to bude čim prije…

image

 Mario Cvitanović

Niksa Stipanicev/Cropix

Koga vidi u borbi za ostanak na proljeće, i je li Šest bodova prednost nad Goricom možda ključno?

- Ne bih se želio upuštati u procjene, puno utakmica i prilika je pred svima, na pladnju je 57 bodova. Svaka utakmica je bitna, da ne kažem ključna. Imamo tu bodovnu prednost, ali njome se ne treba odveć zamarati. Jako je bitno dobro krenuti u sezonu.

Osjeća li i MC osobno pritisak, jer u ovakvoj situaciji kao trener još nije bio?

- Ma koji pritisak? Ja ga nemam, niti osjećam. Od koga? Pritisak je na igračima na jedan način, ali oni se moraju nositi s tim. Igrači moraju naučiti uživati u patnji, u smislu da ih na proljeće čeka teška borba…

Ima li trener poruku navijačima?

- Treba nam podrška s tribina, igrači bolje reagiraju kada osjete podršku navijača. Znam da je ponekad teško navijačima, kada izostane rezultat, ali igrač mora u svakom trenutku ostaviti srce na treneu, dati svoj maksimum. I, to navijač prepozna. Treba nam podrška ali ponekad treba i malo strpljenja, i tolerancije. Ovo je jedna kvalitetna grupa mladih ljudi, koji se žele boriti, dokazati i nadam se da će uz pomoć tribina sve na kraju biti onako kako svi to želimo.

06. svibanj 2024 12:50