StoryEditorOCM
NogometUDAR LOKOMOTIVE

Treba li Šibenik strahovati od borbe za prvoligaški status?! Do kraja je još devet kola, evo kakvo je stanje na Šubićevcu

Piše Ivo Mikuličin
17. ožujka 2022. - 20:09

Nije gotovo kad je gotovo, već kad mi kažemo da je gotovo! Tu poruku nogometaši Hrvatskog dragovoljca nisu uputili samo Rijeci, što je vjerovala da nedovoljno motiviranom igrom može lako do tri boda protiv momčadi kojoj su ove zime posudili trenera i čak 9 igrača.

Zagrebački "crni" poslali su (ne)izravno poruku i Šibenčanima, koji im biježe 13 bodova, i Puljanima, kojima su se približili na 11 bodova razlike. Uvukao se crv sumnje da borba za goli prvoligaški ostanak nije riješena. Da valja dobro proučiti raspored u preostalih 9 kola. I, što je najvažnije, kad je riječ o narančastima, valja stati na loptu. Kloniti se ishitrenih odluka, prozivanja i vrijeđanja.

U nesvakidašnjem rašomonu različitih tekstova, komentara, međusobnih optužbi i prozivanja, priopćenja i kuloarskih priča, koji su desetak dana nemalo potresali Šubićevac, kao jednu od najstarijih hrvatskih nogometnih tvrđava, najrealnijim se čini komentar što je stigao sa zagrebačke adrese, od Roberta Šole, glavnog urednika "Sportskih novosti". U svom svojevrsnom apelu da se smire strasti u šibenskom prvoligašu i oko njega Šola, među inim, potencira "Hrvatski nogometni klub Šibenik bio je u prosincu na korak do stečaja. Kolumbijski vlasnici nisu više od tri mjeseca isplatili plaće igračima. Tako da su nogometaši mogli napustiti Šubićevac bez ikakve odštete. Zato držim da nema drame u klubu čiji su vlasnici riješili sva dugovanja. Obitelj Jurić zaslužuje barem malo strpljenja…"

Zbijanje redova

Šolina poruka znači kako bismo, kad je Šubićevac u pitanju, trebali zbiti redove. I uprava, i stručni stožer, i (suspendirani) igrači, i navijači, pa, što kriti, i mi, novinari. Da kao usred mise pružimo ruku jedni drugima s "Mir s vama".

"Igramo dobro i zasluženo vodimo sa 1:0, ali bih svejedno bio zadovoljan i da osvojimo samo bod, jer Lokomotiva je dobra momčad". Tako nam se u poluvremenu utakmice Šibenik - Lokomotiva (1:4) gotovo proročanski javio 93-godišnji zadarski Šibenčanin dr. Tomislav Vrčić, jedan od najstarijih Funcuta, koji je bodrio šibenske nogometaše još početkom pedesetih godina minulog stoljeća. No, pritom ni šjor Tome vjerojatno nije slutio da bi se čvrsta igra i minimalno vodstvo iz prvih 45 minuta mogli preobraziti u još jedan visok poraz i svojevrsni raspad u igri šibenske momčadi za samo 20 minuta.

Ne treba biti posebno mudar, pa da se lociraju korijeni tog neshvatljivog (rezultatskog) pada. Može li ozbiljna prvoligaška momčad poslije vodstva i promašene velike prilike Ivana Delića za samo pet minuta sve baciti u vodu!? Način, na koji je Šibenik primio dva pogotka u dvije minute, i nije posebna novost za narančaste. I u minulim su utakmicama ubačaji iz kornera i dalekometnih auta bili jednako kobni za narančaste.

Neshvatljivo je da s tolikim brojem visokih i iskusnih igrača šibenska momčad može onako loše reagirati, kako se to dogodilo u 65. minuti i samo dvije minute poslije. Kao da nitko ne prati let lopte. Da ne govorimo o nesposobnosti ili dekoncentraciji u trenucima, kad "ničiju loptu" valja samo "kendati" daleko izvan kaznenog prostora.

Treći važni čimbenik u spomenutih (i kobnih) pet minuta bio je, nema sumnje, riječki sudac Ivan Bebek. Drugi žuti karton, što ga je dao liberu Stefanu Periću, nije bio samo prestroga odluka, već i "debelo" izvan dotadašnjeg kriterija. Baš kao što se prenaglio da u ranoj fazi susreta izreče javnu opomenu iskusnom Josipu Kvesiću, koji je pao u kaznenom prostoru Zagrepčana, a kojega je tako optužio za simuliranje, makar nitko od narančastih poslije Kvesićeva kontakta sa suparničkim bekom nije tražio kazneni udarac.

Crveni za Bebeka

Ako Bebek drži da je u pravu kod spomenuta dva žuta kartona, onda autor ovih redaka uzima sebi slobodu da iskusnom riječkom sucu pokaže crveni karton do kraja života. Baš kao što nam je mučno gledati Zadranina Tomislava Hordova na Baldekinu, tako nas je isti osjećaj počeo proganjati kad se na Šubićevcu pojavi Ivan Bebek.

No, bez obzira na Bebeka i sve spomenuto četiri pogotka u šibenskoj mreži za samo 20 minuta, nije lako obraniti i vještijem nogometnom odvjetniku od autora ovih redaka.

image

Dean Računica - valja naći pravi smjer

Nikša Stipaničev/Cropix

- Ovim momcima nije bilo lako u zadnje vrijeme. Odigrali su dobrih 65 minuta. Sad je pred nama zadaća da tu minutažu povisimo za još 20 minuta - ustao je u obranu svoje momčadi novi kormilar, Šibenčanin Dean Računica. Samo koju minutu poslije nego što su Funcuti održali očekivano navijačko "predavanje" svojim ljubimcima.

O prolivenom mlijeku pet-šest dana poslije nema smisla previše razglabati, ako razgovori nisu usmjereni na pouke, temeljene na minulim razočaranjima na Šubićevcu.

- Sazrijevanje krije niz razočaranja - znao je govoriti višegodišnji, ali nažalost preminuli predsjednik Šibenika Marko Slavica.
U prvom planu treba biti tiha diplomacija. Kao kontrast, kako potencira već spomenuti kolega Šola, "nekim nezgrapnim potezima". Diplomacija, kojom će se vratiti mir i red. Ne samo u momčad, već i na gornji kat šibenskog prvoligaša.

Valja utvrditi tko ponašanjem i igrom zaslužuje mjesto u igračkoj križaljci. Konačno, u klupskom menadžmentu valja definitivno razjasniti tko pije, a tko plaća!? Legendarni Tomislav Ivić je u svojim šibenskim šetnjama od Šubićevca do Poljane saslušao svakoga, ali nikome nije dozvoljavao da mu soli pamet oko sastavljanje početnog sastava i igračke križaljke.

A da tekst ne bi bio obojen samo crnilom valja izdvojiti i pozitivne detalje aktualnih zbivanja na Šubićevcu.

Grezda je pojačanje

- Eros Grezda je pravo pojačanje, te može biti "prava" zamjena za odbjeglog Marina Jakoliša - govorio nam je dan poslije utakmice jedan od najiskusnijih šibenskih nogometnih djelatnika, te nas prosto natjerao da "potpišemo" njegovu izjavu.

Istinsko pojačanje bi u bliskoj perspektivi mogao biti i nadareni, pokretljivi i brzi Francuz Alexandre Klopp, koji je protiv Lokomotive zaslužio barem jednom poluvrijeme, ali je ostao prikovan za klupu. Neovisno o Sahitijevom "plivanju slobodnim stilom" na desnom boku.

Ako izuzmemo nesreću, dekoncentriranost i Bebekove greške, onda jedan od temeljnih razloga posrtanja narančastih protiv zagrebačkih "lokosa" je i spoznaja da se Šibenik sudario sa suparnikom, koji vrvi od brzih, funkcionalnih igrača. A takvim se značajkama ne može podičiti dio šibenskih prvotimaca, posebice pristiglih igrača.

I da zaključimo. Idući suparnik Osijek nije baš idealna prilika za šibensko iskupljenje, pogotovu što zbog žutih kartona neće biti Stefana Perića i Ivana Delića, ali bi ta utakmica trebala biti nulta točka u procesu stvaranja nove, suvremenije igre. Ono, što smo, s izuzetkom drugog poluvremena protiv Istre i prvih 45 minuta s Lokomotivom, gledali ovog proljeća govori o rušenju uspješnog modela Španjolca Maria Rosasa, ali bez stvaranja novog načina igre.

'Novi Sandesh'!?

Iako se govorilo da bi mogao biti "uskoro spreman" Španjolac Jorge Franco Alviz Burgui se ne pojavljuje ni na skupnim treninzima, a kamoli utakmicama.

- Sve mi se čini kako će mu ime i prezime biti duže od minuta provedenih u šibenskom dresu - poručuju šibenski skeptici.
Zasad Burgui silno podsjeća na "slučaj Sandesh" ili Indijca, koji je potpisao jesenas za Šibenik, a da nije odigrao ni sekunde u narančastom dresu.

Valja podsjetiti i na činjenicu da su vrsni liječnici u Zagrebu dali nalaz, po kojemu Španjolcu treba barem dva mjesec da dođe u u punu formu, ali da je iz Madrida stiglo drugo, očito, krivo mišljenje.

Slaven kao savjetnik!?

U počasnu ložu Šubićevca na utakmici s Lokomotivom, unatoč ne tako davnom smrtnom slučaju u obitelji, stigao je i nekadašnji hrvatski izbornik, te bivši prvotimac Šibenika Slaven Bilić. Kao dokaz njegove privrženosti prijatelju iz davnih šibenskih dana Deanu Računici. Slavenov dolazak nas je natjerao na logičnu misao. Zar je, kraj prijatelja i svjetskog stručnjaka Bilića, Računici potreban ijedan drugi (ne)službeni savjetnik!?

image

Slaven Bilić na Šubićevcu

Nikša Stipaničev/Cropix
04. svibanj 2024 01:48