StoryEditorOCM
Nogometizravno s crvenog trga

Slaven Bilić: Englezi će tek sad vidjeti što je prava kvaliteta

11. srpnja 2018. - 11:34

Ne pada mi na pamet bit u studiju za vrijeme utakmice protiv Engleske, rekao sam im, ja sam na stadionu! – priča nam Slaven Bilić.
U Moskvi je naš “vatreni”, brončani i bivši izbornik, svo ovo vrijeme Mundijala. U studiju engleske televizije ITV kao jedan od komentatora Svjetskog prvenstva. 
Urede su i studio smjestili u zgradi na samom Crvenom trgu, u srcu Moskve. No, kaže Slaven, sad će on na tribine, ide on na Lužnjiki.
– Moram to gledat izbliza, ovo je fenomenalan uspjeh ove generacije naših nogometaša, daj Bože da i moje suigrače i mene iz 1998. nadmaše... Sazreli su...
Vi ste ih većinu uveli, kao izbornik, kroz mladu selekciju, pa šest godina za kormilom?
– Dobro, to je sad najmanje važno, prolazili smo zajedno trenutke rasta, ova je momčad prošla i traume, mnoge kritike, nesigurnost. Sad su postali stabilni, vidi se to i po pobjedama na penale. Sve su emocije prošli, od nesretnog ispadanja 2012. u Poljskoj na Euru, pa i prije dvije godine jedan napad je odlučivao protiv Portugala, ispali smo. Kvaliteta je i prije bila evidentna...
Stiglo je vrijeme naplate
Ali nije dolazila do izražaja?
– Nije do kraja. Sad je očito došlo vrijeme naplate, što god bilo u zadnje dvije utakmice, ući u polufinale zvoni, ulazi u povijest. Ostati na Mundijalu do zadnjeg vikenda... Želja, odricanje, pojedinci su se stavili u službu kolektiva do kraja, bez zadrške. Pogledajte samo Rakitića koji je među glavnim igračima Barcelone, a ovdje je samo član ekipe koji se ne ističe posebno, a zabio je odlučujuće golove u raspucavanju.
Što kažu Englezi u vašem studiju na Crvenom trgu? I Engleska je momčad je iznenadila?
– Jesu, imaju respekt prema Hrvatima, a iznenađeni su svojom momčadi kojoj su četvrtfinale zacrtali kao plafon očekivanja. Imali su oni puno većih zvijezda na ranijim Mundijalima, gdje je samo Beckham i ekipa, pa ništa... Nisu se nadali nećem posebnom, a sad i njih hvata euforija. Porasle su im ambicije, oni bi sad pokal nosili kući!
Kako vi, kao “Englez” po vokaciji, dojučerašnji trener West Ham Uniteda vidite “gordi Albion”?
– Mlada su i nova momčad, Southgate je većinu igrača povukao iz svoje mlade selekcije “do 21”, otvorio im vrata. A mladi ljudi, ako su dobro vođeni, daju polet, snagu, neopterećeni su.
Ako su dobro vođeni, kažete?
– Pa da, jer inače mladi znaju zalutati. Tu je Southgate napravio očito dobar posao. Mladost mu je donijela polet. Ja bih Engleze svrstao pod tri glavne stvari: polet, onda sistem igre koji je za njih neuobičajen, sa 3 – 5 – 2, igraju ga precizno, a ne kao Argentinci zbrda-zdola, podesio je sustav prema igračima koje ima. I na kraju, posebno važno, to je brzina. Imaju brze igrače!
Trebamo pratiti ritam
Da se plašimo njihove brzine?
– Ne plašimo se nikoga, ali Engleska ima brzinu i iza i naprijed. Sposobni su udariti ritam koji onda treba pratiti. Nisu oni nešto blistali, protivnici Panama i Tunis, neš’ti, reka bi čovjek, ok... Onda su se mučili s Kolumbijom, slomili su tek Švicarsku. Kolumbija bez Jamesa. Mi smo 1998. imali polufinale protiv Francuske, nabrijanog domaćina koji je imao veće zvijezde. A izbacili smo Nijemce...
Nije loša Engleska?
– Naravno da nije, daleko od toga, Engleska ima tog Kanea koji je golgeter u formi i raste mu samopouzdanje. Ide mu. To je važno za igrača. Vratar im se razbranio, Pickford, što je bitna stavka, pa Sterling, Delle Ali, Lingard, Trippier je baš čvrst... Međutim, i oni se moraju prilagodit nama.
Da nas uvedete malo u taktiku?
– Sad se oni kod protivnika prvi put suočavaju s izrazitom kvalitetom. Nisu na to dosad naletjeli. Pa ćemo i mi izvagati ovu Englesku. Oni nas cijene. Luka Modrić je možda najbolji igrač cijelog prvenstva, igra izvanredno! Rekao sam za Rakitića da je u službi momčadi, naš je Subašić isto fenomenalan vratar, a Rebić najubojitiji napadač. Želio bih reći da sam oduševljen i s dvojicom stopera, Lovren i Vida su uz stopere Kolumbije i Urugvaja najbolji stoperski tandem cijelog turnira. Dalić s klupe vodi smireno, pravi logične zamjene, odlično je reagirao kad smo padali s Dancima, uveo je Kovačića, a protiv Rusa u pravi čas Brozovića. Digne nas kad posrćemo.
Kakav utjecaj ima što su naši igrali 120 minuta, pa penali i dan manje odmora uživaju nego Englezi?
– Istina je da je odmor kraći, ali adrenalin pobjede sve liječi. Kad prođeš, onda je sve lakše. Letiš od samopouzdanja, malo regeneracije i tu si. Veseo. Sretan. Ostvaruju ti se snovi. Jedva čekaš novi izazov. I ima još jedan detalj.
Da čujemo?
– Najprije, naše veličine, ajmo reć, vole igrat obranu! Navikli su to u svojim klubovima i nije im teško, pogledajte Mandžukića, Modrića, Rakitića, sve redom, nije im nikakav problem igra u oba pravca, dapače obranu igraju s guštom. Drugo i ključno: ovo je utakmica u kojoj će biti prostora puno više nego protiv Rusije ili Danske. A mi uz Belgiju imamo najbolju kontru na prvenstvu! Vidjelo se to protiv Argentine. Kontra nam ide. Ako pariramo Englezima u brzini, hvatat će oni nas po terenu! To želim vidjeti i tu je naša još jedna povijesna šansa. Za finale! – javlja nam Slaven Bilić sa Crvenog trga.

20. travanj 2024 09:05