StoryEditorOCM
NogometFinancijska konsolidacija na Šubićevcu

Šibenik skinuo omču s vrata; Dug Poreznoj plaćen u cijelosti, a predsjednik Nadzornog odbora najavljuje: Za mjesec ili dva krećemo od nule

17. kolovoza 2018. - 12:49

U četvrtak je na stadionu Šubićevac održana sjednica Glavne skupštine HNK Šibenik športsko dioničkog društva, odnosno šibenskoga nogometnog drugoligaša. I to točno godinu otkako je nova uprava na čelu s predsjednikom Jurom Zoričićem, te predsjednikom Nadzornog odbora Josipom Bulatom i njegovim bratom Ivanom, zaduženim za sportska pitanja, imala prvi radni dan u kancelarijama na Šubićevcu. Kako se čulo na sjednici, Uprava kluba je ispunila jedan od svojih ključnih zadataka – a to je financijska konsolidacija kluba.

U 2017. godini Društvo je poslovalo s dobiti od 88 tisuća kuna. Nije puno, ali čovjeka veseli. Posebice, kada se zna koje financijske dubioze je HNK Šibenik znao raditi proteklih dva i pol desetljeća... Ta relativno mala dobit je signal da je klub konačno počeo poslovati na zdravim osnovama. Samo za ilustraciju, HNK Šibenik je u 2016. napravio minus od 1,5 milijuna kuna.

– Držim kako je naš najveći uspjeh vraćanje duga u cijelosti prema Poreznoj upravi. Za vrijeme našeg mandata, vratili smo oko 1,2 milijuna kuna. To znači da nam više ne prijeti opasnost od blokade. Vjerujemo da ćemo u budućnosti zadržati i povećati broj sponzora, te ostvariti i neke prihode od transfera naših igrača. Još je puno posla pred nama, ali držim da nas čeka svjetlija budućnost – kazao je Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK Šibenik.

Prema neslužbenim informacijama, HNK Šibenik još mora riješiti oko 900 tisuća kuna duga prema dobavljačima. Premda se nije službeno u javnost izlazilo s visinom duga, Josip Bulat, predsjednik Nadzornog odbora, govorio je o roku njegove otplate:

– Za mjesec ili dva, mislim da ćemo riješiti i preostale financijske dubioze. Odnosno, tada će klub napokon krenuti od nule – najavio je formalno prvi čovjek drugoligaša sa Šubićevca.

Nema dvojbe da će navijačima biti drago čuti dobre vijesti o poslovanju kluba. Međutim, istinski melem za uši prijatelja "narančaste" boje bila bi najava pravog "fajta" za ulazak u 1. HNL. Jer, svakom "drukeru" na prvome je mjestu rezultat.

– Ja shvaćam navijače i veselim se našim navijačima. I ovu prigodu koristim da ih pozovem na Šubićevac već 25. kolovoza kada protiv Osijeka 2 igramo prvu utakmicu u novoj drugoligaškoj sezoni. Svjestan sam da samo rezultat donosi bolju atmosferu u gradu, više ljudi na tribinama. Ne znam hoće li željeni rezultat doći već ove sezone, ali mogu obećati da će uprava kluba dati sve od sebe da bude bolji – rekao je Josip Bulat.

Računica je vrlo jasna. Za napad na 1. HNL Šubićevac treba još više novca.
– Naravno, za nešto više trebamo i više novca, a mi ga u ovom trenutku nemamo! Konačno, morat ćemo početi ostvarivati prihode od proizvodnje i prodaje svojih igrača. Stoga smo napravili pomake u radu naše Omladinske škole. No, taj proces zahtijeva određeno vrijeme, ne ide to preko noći. Prodaja igrača iz vlastita pogona jedan je od načina da ostvarimo ekstra prihode. Drugi je da imamo više publike na tribinama, te onda i veći prihod od ulaznica – veli Bulat.



U međuvremenu, Šibenik će se morati osloniti na dotacije iz gradske ili županijske blagajne (čitaj: političke potpore) te ponekog sponzora, koji nerijetko u klub dolaze opet po političkoj liniji. Predsjednik Nadzornog odbora HNK Šibenika nije krio dobru suradnju sa "strukturama".

– Zahvalio bih na dobroj suradnji šibenskom gradonačelniku Željku Buriću, dogradonačelniku Pašku Rakiću i Nediljku Dujiću, koji daje veliki obol funkcioniranju kluba – istaknuo je Bulat.

Eto, ako ne griješimo, to je prvi put da je netko javno spomenuo kako Nediljko Dujić – prvi čovjek šibensko-kninskog HDZ-a – puše u narančasta jedra. Iako se neslužbeno znalo da je Dujić zaslužan za dolazak, ili povratak, nekih jakih sponzora na Šubićevac, poput ACI-ja ili Nacionalnog parka Krka.

Zbog toga, ali i zbog činjenice da je Grad Šibenik uvjerljivo većinski vlasnik HNK Šibenika, čini se da će još neko vrijeme na Šubićevcu biti odlučujući glas politike. Barem, dok neki kupac ne zakuca na vrata kluba. Za sada, takvoga nema vidiku. Zato je važno čuti što kaže Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik, koji je na Glavnoj skupštini zastupao Grad, koji drži 94,6 posto dionica HNK Šibenika.

– Mislim kako je prošlo najgore razdoblje za HNK Šibenik. Aktualna uprava je napravila lavovski posao. Kada su dolazili na Šubićevac dočekao ih je zid koji je trebalo preskočiti. Nema dvojbe da nam je svima u interesu da naš slavni Šibenik ubuduće napravi neki iskorak – izjavio je Rakić.

Ponavljamo poput papagaja, ali za iskorak je potrebno i nešto više "keša". Može li Grad još podebljati dotaciju Šubićevcu?

– Najmanje što se može očekivati je da doprinos Grada bude na ovogodišnjoj razini (op.a. oko milijun kuna). Međutim, od gradonačelnika Burića postoji tendencija povećanja proračunskih davanja za sport, od čega bi korist trebali imati svi klubovi, a ne samo HNK Šibenik – zaključio je Rakić.

26. travanj 2024 21:00