StoryEditorOCM
Nogometveliko slavlje

Šibenik se ekspresno vratio u prvu ligu: Narančasti pobijedili u utakmici odluke

Piše Krešimir Gulin
2. lipnja 2024. - 19:37

Šibenik se ekspresno vratio u SHNL! Nakon samo jedne sezone provedene u drugoj ligi, Narančasti će iduće sezone opet igrati u elitnom razredu hrvatskog nogometa.

Momčad Marija Carevića vizu za prvu ligu izvadila je u izravnom dvoboju proitv Zrinskog. Domaćinu je za promociju trebao bod, ali Šibenčani su bili jači u majstorici u Gradskom vrtu.

Krenuo je Šibenik bolje, odlučan da relativno rano dođe do vodećeg gola. Stvorili su Narančasti prvu ozbiljniju situaciju pred vratima domaćina u 4. minuti. Međutim, makedonski napadač Toshevski nije najbolje zahvatio loptu pa je obrana Zrinskog otklonila opasnost.

Vrlo brzo je Zrinski uspostavio ravnotežu na terenu i udaljio Šibenčane od svojih vratiju Došli su domaćini u nekoliko navrata i pred gol Đakovića, ali pravih prijetnji za kapetana gostiju nije bilo.

Ipak, Zrinski dočekao svoju priliku u 20. minuti ali udarac Stranputa s ruba kaznenog prostora lako je ukrotio Đaković.

Dvije minute kasnije opet je na djelu Šibenikov napadač Toshevski, no premlak je bio njegov udarac za vratara domaćih Stanića.

image

Osijek, 020624.
Stadion Gradski vrt.
Utakmica 33. kola SuperSport 1.NL: NK Zrinski Osjecko 1664 - HNK Sibenik.
Foto: Miroslav Slafhauzer/Hanza Media

Miroslav Slafhauzer/Cropix

Inače, u prvih 20-ak minuta na travnjaku se osjećala velika nervoza što je i razu,mljivo s obzirom na veliki ulog. Stoga je puno posla imao sudac Jović. Vrlo brzo je zagrebački arbitar kartonima morao smirivati obje klupe jer su pale međusobno teške optužbe. Žuti karton dobio je i lijevi branič Narančastih Cvijanović, zbog oštrog starta. Tražili su domaćini i težu sankciju, ali dojma smo kako je Jović donio ispravnu odluku.

Jednako kao i u 34. minuti kada je dosudio kazneni udarac za Šibenik. U naizgled bezopasnoj situaciji Korov je s leđa srušio Cvijanovića, a Jović je pokazao na bijelu točku.

Imao je sudac kratku konzultaciju s VAR sobom, ali odluka se nije mijenjala. Loptu je uzeo Josip Majić i sigurno realizirao najstrožu kaznu.

Igrač Zrinskog Korov pretvorio se u apsolutnog tragičara u 41. minuti. Nakon što je u 34. minuti skrivio kazneni udarac i dobio prvi žuti karton, zbog simuliranja i pokušaja iznuđivanja jedanaesterca za svoju momčad sedam minuta kasnije zaradio je i drugi žuti i isključujući karton.

Dakle, Šibenik je vrlo rano stekao brojčanu prednost na terenu te je u nastavak utakmice ušao u kudikamo boljem raspoloženju. S golom viška i figurom više na travnjaku.

Budući da je Jović u prvih 45 minuta podijelio čak osam žutih kartona, trener Šibenika Carević na poluvremenu je povukao vrlo logičan potez. U svlačionici je ostavio kartonirane Kolegu i Cvijanovića kako bih i zaštitio, a umjesto njih ubacio Brajkovića i Dujmovića. Osim toga, Cvijanovića je mučila i zadnja loža.

image
Miroslav Slafhauzer/Cropix

Tek što se krenulo s centra, Šibenik je imao šansu za povećanje vodstva. Torres je tukao sa 16 metara, no lopta je prošla nekoliko centimetara pored gola Zrinskog.

Premda je Šibenik imao igrača više, Zrinski je imao terensku inicijativu. Međutim, sjajno je obrana Narančastih zaustavila sve pokušaje Zrinskog. Posebice su dobro anulirali Dominika Dogana koji je ove sezone zabio čak 23 gola. No, u utakmici odluke nije se naigrao.

Šibenik je mudro čekao svoju prigodu iz kontranapada i dočekao je u 77. minuti. Fantastičan potez povukao je Ivan Božić i udarcem izvan kaznenog prostora skinuo paučinu iz lijevih rašlji vratara Stanića.

Bio je to trenutak koji je definitvno ‘prelomio‘ utakmicu i slavlje oko 1000 navijača Šibenika u Gradskom vrtu moglo je početi.

image

Osijek, 020624.
Stadion Gradski vrt.
Utakmica 33. kola SuperSport 1.NL: NK Zrinski Osjecko 1664 - HNK Sibenik.
Foto: Miroslav Slafhauzer/Hanza Media

Miroslav Slafhauzer/Cropix

Ako je nekih dvojbi i bilo uoči čak 11 minuta sučeve nadoknade, sve nade Zrinskog u preokret ugasle su u 90. minuti kada je Jović pokazao izravni crveni karton Mati Staniću koji je srušio Božića u izglednoj situaciji za postizanje pogotka.

Ružne scene obilježile su sam kraj utakmice nakon grubog nasrtaja Jelavića na Pozu. Jović je mora smirivati strasti kartonima, pa su pocrvenili Šibenikov Pavičić i netko od službenih osoba s klupe Zrinskog.

Zrinski- Šibenik 0:2 (0:1)

OSIJEK- Stadion Gradski vrt. Gledatelja 7000. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 7,5. Strijelci: 0:1 Majić (35./11 m), 0:2 Božić (77.). Crveni kartoni: Korov (Zrinski)- u 41. minuti, drugi žuti karton; Mato Stanić (Zrinski)- u 90. minuti; Kristijan Pavičić (Šibenik) (90+11). Najbolji igrač: Josip Gačić (Šibenik).

Zrinski (4-2-3-1): Mar. Stanić (5,5), Unušić (6) (od 68. Ćubel -), Dalić (5,5), P. Stanić (5,5) (od 58. Jelavić), Eskinja (5,5), Mat. Stanić (5), Stranput (6) (od 80. Vinogradac -), Korov (5), Horvat (5,5) (od 58. Svržnjak -), Pekarić (5,5), Dogan (5).

Šibenik: Đaković (7), Perić (6,5) (od 60. Pavičić -), Gačić (7,5), Punčec (7), Kolega (6,5) (od 46. Brajković 6,5), Marijanović (6,5), Pozo (7), Cvijanović (7) (od 46. Dujmović 6,5), Majić (7), Toshevski (6,5) (od 78. Osmanković -), Torres (6,5) (od 69. Božić 7).

24. lipanj 2024 06:47