StoryEditorOCM
Nogometborba za prvoligaški život

Šibenčani sutra igraju jednu od najvažnijih utakmica sezone, trener Čanadi spušta loptu na zemlju

Piše Krešimir Gulin
13. travnja 2023. - 10:47

Čini se kako nogometaši Šibenika ove godine imaju dvije ‘utakmice sezone‘. Jedna je nedvojbeno finale Kupa 24. svibnja u Rijeci. To je ona utakmica kojom se upisujete u povijesne knjige. Međutim, ništa manje važan dvoboj Narančaste čeka u petak u prvenstvu kada im na Šubićevac stiže ‘fenjeraš‘ Gorica. Klasični je to ‘derbi začelja‘ - sraz pretposljednjeg i posljednjeg na tablici.

Uoči tih dviju utakmica, u šibenskim kafićima nerijetko se postavlja pitanje: ‘Što biste više voljeli, da Šibenik osvoji Kup, ili da ostane u ligi?‘.

Vjerojatno najprecizniji odgovor dao je Damir Čanadi, trener Šibenika, još ‘vruć‘ nakon pobjede nad Dinamom i plasmana u završnicu Kupa:

- Od prvenstva klub živi, to je nama najvažnije natjecanje - jasan je bio racionalni austrijski Hrvat.

Para gaće

Međutim, Kup je uvelike fizički i emotivno ‘ispraznio‘ igrače Šibenika. Bilo je to i logično naročito u kontekstu utakmice s Dinamom. Dok je Šibenčanima u Kupu sve išlo glatko, u prvenstvu je malo ‘štekalo‘.Tako su Narančasti u susretima s tri teška suparnika (Osijek, Hajduk, Rijeka) osvojili samo jedan bod.

S druge strane, Gorica je digla formu i pobjedom nad Osijekom i remijem s Dinamom dobro ‘stanjila‘, činilo se, vrlo bogatu Šibenikovu bodovnu zalihu.

Tako Turopoljci na Šubićevac stižu sa samo četiri boda minusa, ili u situaciji u kojoj su itekako ‘živi‘ u borbi za ostanak.

Iz šibenske perspektive jasna je računica uoči dvoboja koji ‘para gaće‘. Pobjedom bi otišli na sedam bodova prednosti. Kada se u obzir uzme i bolji međusobni omjer, to je još jedan bod bonusa Šibenčanima u utrci za ostanak u ligi. Sedam kola prije kraja to se doima kao teško dohvatljiv zalogaj za Velikogoričane...

image
Damir Krajač/Cropix

Ni remi u petak ne bi bio loš za Šibenik. Ostali bi na plus četiri, držali stvari u svojim rukama i ostavili Goricu u poziciji da praktički nema pravo na kiks.

A poraz? O tome na Šubićevcu nitko ni ne želi razmišljati... U tom najcrnjem scenariju za Narančaste Gorica bi se primakla na samo bod. A o psihološkom momentu koji bi sasvim otišao na stranu Turopoljaca da i ne govorimo...

Još osam do kraja

Premda je svjestan da njegovu momčad u petak čeka velika utakmica, trener Čanadi spušta tenzije:

- Nisam pristalica teorije da će derbi začelja, što ga ovog vikenda igramo s Goricom riješiti sve, ama baš sve. Držim da je susret s Turopoljcima samo jedna od osam važnih utakmica, koje nas čekaju do kraja sezone - kazivao je Čanadi odmah nakon poraza na Rujevici u prošlom kolu.

Čanadi se prisjetio da je prigodom povratka na šibensku klupu početkom veljače bio u sličnoj situaciji kao što je trenutačna. Podsjetimo, Šibenik je tada imao pet bodova prednosti nad Goricom uoči međusobnog dvoboja u Turopolju. Tada je Šibenik odigrao jednu od najdominantnijih utakmica u sezoni. U vrlo važnom trenutku, Narančasti su slavili s glatkih (3:0). Jasno je da navijači Šibenika takav rasplet priželjukuju i u petak.

04. svibanj 2024 15:57