StoryEditorOCM
Nogometdva mjeseca bez pobjede

Šibenčani njegov povratak očekuju kao ozebli sunce: U važnoj utakmici falit će im i bivši Vatreni

Piše Davor Trutin
23. listopada 2024. - 10:36

Prvenstvena ljestvica se polako bistri, ali i poprima sve realnije okvire. U kontekstu šibenskog prvoligaša to znači da se pad s petog na sedmo mjesto podrazumijeva, poglavito u svjetlu činjenice da Narančasti nisu pobijedili nikoga već dva mjeseca!

Čak su dugo i bili tako visoko, i to zahvaljujući bodovnoj berbi u prva četiri kola, kada su osvojili devet od trenutnih 11 bodova. U šest preostalih kola momčad sa Šubićevca osvojila je tek dva boda (domaći remiji s Varaždinom i Istrom 1961).

No, (trenutno barem) možda i važnije od pogleda na ljestvicu SHNL-a, za Šibenčane je važno, kako početi osvajati bod(ove) u kontinuitetu, ali i kako podići razinu igre, i postati još konkurentniji. Novi trener Marko Kartelo, u svom je uvodnom predstavljanju kazao kako očekuje dizanje ekipe na svim poljima, od psihološkog momentuma, preko veće količine agresivnosti i trke, pa do progresa na planu igre. Protiv vrlo dobrog Osijeka to se očitovalo, ali samo u prvih 20-25 minuta, što je jasno premalo.

- To razdoblje igre protiv Osijeka mora nam biti putokaz kako moramo izgledati u nastavku sezone – kazao je MK poslije tog poraza.

image

Marko Kartelo, trener Šibenika

Nikša Stipaničev/Cropix

No, uvijek valja polaziti od onoga što nije bilo dobro, i vjerujemo da će Kartelo zajedno sa svojim stožerom, i naravno uz svekoliku pomoć i podršku igrača, uspjeti podignuti momčad u vrlo brzom roku.

U jednu ruku bilo je razumljivo da je mladi trener u 90 minuta želio naglasiti sve ono što želi mijenjati u momčadi, ali isto tako, jasno je da za to treba (ipak) malo više vremena, odnosno treninga. Postavio je momčad u 4-2-3-1 sustav, pa ga onda u nastavku opet vratio na „tvorničke“ postavke na tri u obrani, s jednom inovacijom – postavljanjem Prekodravca u zadnji red. Iako je za mnoge to bilo iznenađenje, mladi povremeni U21 reprezentativac je igrao u Osijeku pod Zekićem i tu poziciju, no to je samo opcionalni potez.

Jasno je međutim da je igrački gledano Šibenikov najveći problem vezni red, da se povratak Poza čeka kao ozebli sunce, ali to još uvijek neće u potpunosti riješiti šibenske probleme. I bočni igrači će morati davati veći (napadački) obol. Morat će se u hodu rješavati i činjenica da neki važni igrači moraju podići svoju tjelesnu spremu, pa će valjda biti i manje individualnih pogreški, koje su na vidjelo izlazile protiv Osječana.

image

 Ivan Santini

Nikša Stipaničev/Cropix

U Koprivnici će Šibenik imati novi veliki izazov, suočit će se protiv suparnika koji drži fenjer, ali po svemu Farmaceuti imaju momčad koja vrijedi puno više. Osim toga njima je susret sa Šibenikom praktički već u sferi „biti ili ne biti“, obzirom da imaju mali bodovni učinak (pet).

U Šibenikovoj koncepciji jako će nedostajati Santini, koji je protiv Osijeka „pokupio“ treću opomenu, pa će Kartelo morati izmisliti neku novo rješenje. No, u zadnji red se vraća Perić, koji normalno trenira nakon što je propustio meč sa Slavoncima, a poneku minutu možda će dobiti i toliko čekani Iker Pozo. A ni Koprivnica više nije bauk za šibensku momčad. Tamo su naime neporaženi u posljednjih šest utakmica (jedna pobjeda i pet remija).

23. listopad 2024 10:38