StoryEditorOCM
Nogometfrancisco cardona

Prvi čovjek kluba sa Šubićevca ekskluzivno za Šibenski: Stiže barem šest novih igrača, želja nam je dogodine osigurati Europu!

Piše Ivo Mikuličin
28. svibnja 2021. - 20:27
Kolumbijski gazda optimističan je uoči nove sezone, a najavio je i puno novih lica u svlačionici. Uostalkom, treba stići i novi trenerCropix

Šubićevac blista nekim novim sjajem. Doslovce i figurativno. Ne samo zbog konačne šeste pozicije. Do klupskih se prostorija na gornjem katu penjete novim skalama. Istodobno, zidovi i vrata su premazani bojama, karakterističnim za Funcute i Grad Šibenik.

Vjerujemo da nas nećete shvatiti na grubi, seksistički način, ako kažemo da je ljepotu prostora dodatno pojačala Danijela, supruga Francisca Cardone svojim ljepuškastim izgledom i manekenskim stasom. Simpatično se doimao i njihov sin Franco, koji je trčao hodnikom kao svojim kolumbijskim dvorištem. A ispred kancelarije, u kojoj nas je čekao Cardona, promenada prvotimaca Šibenika. Preciziraju se dogovori i ugovori za iduću sezonu.

- Čeka nas osjetljiv posao oko nove igračke križaljke. Bit će i odlazaka, i dolazaka, ali i otpisa nekih igrača. Realno, kad zbrojimo sve najavljene transfere, vrlo je vjerojatno da ćemo u novu sezonu krenuti s barem šest novih imena. Pripreme za novu prvoligašku utrku bit će tako organizirane da će prvi tjedan biti šibenski filtar za nogometaše, koji će stići na probu sa željom da odjenu narančasti dres – obznanio nam je Cardona u razgovoru, koji je više bio nalik na prijateljsko uvjeravanje i izmjenu mišljenja nego „klasični“, službeni razgovor.

Potencijalna pojačanja

Naš sugovornik nas je iznenadio i najavom potencijalnih pojačanja. Samo se slatko nasmijao, kad smo. ciljajući na to da Argentinac Ignacio Bailone nije baš oduševio Šibenčane, kazali kako ne bismo voljeli da nam stigne još jedan igrač „na preporuku argentinskog veterana Verona“!

- Rastrčat ćemo se, što se tiče pojačanja, po cijeloj Južnoj Americi, Africi i Europi. Ne bismo odbili ni igrače na posudbu iz velikih europskih klubova. Pritom, prvenstveno ciljamo na španjolske velikane Reala, Atletika i Barcelonu, te talijanski trolist Juventus, Milan i Inter. Nemamo ništa protiv ni da nam na posudbu dođe netko od nadarenih nogometaša Dinama i Hajduka. Želimo biti nogometna sredina, koja je otvorena za suradnja sa svima, ama baš svima – ambiciozno najavljuje Cardona.

Kolumbijski gazda nije zanijekao našu tezu da i Druga hrvatska liga krije niz nadarenih nogometaša. Nije, međutim, htio biti otvoren na spomen Monjca iz Orijenta, Dabre iz BSK-a…

- U pregovorima smo s nekolicinom drugoligaških nogometaša. Razgovori su prilično odmakli, pa sam gotovo siguran da ćemo do početka priprema potpisati nekoliko ugovora s njima. Jednako sam uvjeren kako će i naši navijači, s kojima smo na simpatičan način proslavili šesto mjesto, biti zadovoljni izborom drugoligaških nogometaša kao novih igrača Šibenika -
tajanstven je naš sugovornik glede novih imena.

Sahitijeva sudbina

Najbolji strijelac Šibenika Deni Jurić, koji vrlo skoro odlazi na pripreme mlade reprezentacije Australije, bio je, dakako neizbježna tema. Ne samo zbog njegova, u medijima najavljenog odlaska u Dinamo.

- Nije Deni Jurić jedini prvotimac za kojega smo dobili ponude drugih klubova. On ima potpisan ugovor za još jednu sezonu, pa je odluka na nama. Dobro ćemo promisliti oko njegova odlaska, pa i mogućih transfera još nekih igrača. Nije lako naći spoj između natjecateljskih ambicija i poslovnog interesa kluba – više je nego jasan Cardona.

Kao i Deni Jurić vrući krumpir na Šubićevcu je i Emir Sahiti, oko kojega se pletu različite priče. Od toga da će se, poštujući ugovor s Hajdukom, vratiti u Split do njegove želje da i dalje nosi narančasti dres.

image
Emir Sahiti: ostaje li u narančastom dresu?
Ronald Goršić/Cropix

- Tu, dakako, postoje dva problema koje valja rješavati. Odšteta, koju treba uplatiti Hajduku i visina plaće, koju će tražiti Emir da bi i dogodine igrao s bratom Suadom u šibenskom dresu. Osobno držim da produljenje njegove vjernosti Šubićevcu više ovisi o drugom problemu, točnije visini plaće – otvorio se Kolumbijac oko „slučaja Sahiti“.

Lovro Rogić, Mario Čurić i Karlo Bilić su produžili vjernost Šibeniku. Cardona ne krije kako bi volio da ih slijede Martin Paić, Ivica Batarelo

- Problem odlaska vratara Nediljka Labrovića riješit ćemo na jednostavan način. S posudbe u Vinkovcima vraća se naš nadareni Antonio Đaković, koji se iskazao dobrim obranama u Cibaliji. Naša su okupacija i ostali mladi šibenski igrači: Laća, Rak, Grdić… Sve to moramo riješiti relativno brzo ili do početka priprema za novu sezonu – najavljuje naš sugovornik.

Optimisti smo!

Ako je vjerovati Franciscu Cardoni, onda nema problema ni glede kolumbijskih igrača, koji će pripreme za iduću sezonu početi na Šubićevcu.

- Juan Camillo Mesa je vrlo brzo postao nezamjenljiv u narančastom dresu. Njegova posudba iz Americe Cali traje još jednu godinu. Mina i Torres već su se okušali u prvom šibenskom sastavu. Raduju me priča iz Vodica, koje govore da Mena igra dobro u tamošnjem trećeligašu. On je nadaren nogometaš i pristojan momak – precizno nam je odgovorio Cardona, kad smo ga pitali za malu kolumbijsku koloniju na šibenskom travnjaku.

I tako malo po malo, riječ po riječ stigosmo do najosjetljivijeg pitanja. Kakve su ambicije Šibenika, kad je riječ o novoj sezoni!?

- Zadovoljstvo, koje nas grije poslije sezone, u kojoj smo se tri kola prije kraja riješili svih problema prvoligaškog ostanka, te istodobno promovirali veliki broj novih, nadarenih nogometaša, daje nam pravo na optimizam. Naša je želja da se plasiramo među četiri prvoplasirana kluba ili da osiguramo plasman u Europu. Možda to zvuči iznenađujuće, ali zar je grijeh biti optimist – završio je Cardona.

Posredno je podsjetio na stari „postulat“ nedavno preminulog Marka Slavice, uspješnog poduzetnika i bivšeg predsjednika HNK Šibenik, koji u jednoj od minulih sezona na Šubićevcu kazao:

- Moramo ići na prvo mjesto, jer ćemo na taj način sigurno izboriti ostanak u Prvoj ligi!

Oslabljeni juniori
Vruća je želja vodstva Šibenika da na jesen i domaći „poletarci“ dogodine igraju u Prvoj juniorskoj ligi.

- Ta nam se želja do jučer činila i više nego realnom, a onda su zaredali problemi. Mladi Torres je zadobio neugodnu ozljedu, a Doni Grdić poziv za reprezentaciju Australije. Nemamo snage momku braniti odlazak na australske pripreme. Ne znamo ni što će biti s Ivanom Laćom. A kvalifikacije neće biti lake – zabrinut je predsjednik uprave Jure Zoričić.

20. travanj 2024 03:33