StoryEditorOCM
NogometOsmina finala Eura

Prognoza Španjolca na klupi Šibenika mnoge će iznenaditi: Evo koga Rosas vidi kao pobjednika sraza Vatrenih i Furije

Piše Davor Trutin/SN
25. lipnja 2021. - 11:05

Poslije deset dana otkako je došao u Šibenik, na Šubićevcu je napokon predstavljen novi trener. Mario Rosas (41), negdašnje 'čudo od igrača' slavne Barcelone, ili kako ga je legendarni Xavi nazvao "miksom Messija i Laudrupa", na klupi šibenskog prvoligaša mijenja svog sunarodnjaka Sergija Escobara.

Iako je slovio kao jedan od najvećih talenata poniklih u La Masiji daljnja karijera nije ni približno išla željenim smjerom. Umjesto da je dijelio svlačionicu sa svojim velikim prijateljem Xavijem i ostalim vedetama Barce, Rosas je uglavnom igrao u Segundi skupivši 300 nastupa.

Trenerski CV mu nije bogat, vodio je niželgaša Noveldu, a na klupu Šibenčana stiže iz drugoligaša Castellona gdje je bio pomoćnik.

- Prije svega, moram zahvaliti gospodinu Zapati na pruženoj prilici. Postojala je mogućnost da i prije dođem u Šibenik, tamo u siječnju ili veljači, ali evo tek sad je to realizirano. Da, ja i Eduardo smo puno komunicirali o tome kako bi klub trebao funkcionirati i kako bi Šibenik trebao igrati. Dijelimo zajedničke ideje i zato sam tu. Što se tiče dojmova koje sam stekao u prvih desetak dana koliko sam u Šibeniku, mogu reći da su oni bolji od očekivanja. Vjerujem da Šibenik pod mojim vodstvom može igrati atraktivan nogomet s velikim posjedom lopte. Ali, da to bude učinkovit nogomet, a ne neko 'pimplanje' s nizom beskorisnih dodavanja - kazao je na svom predstavljanju Rosas, kojega je prvi operativac kluba Zapata oslikao kao trenera koji gaji napadački nogomet.

Neće mu biti lako jer je momčad ostala bez nositelja igre iz protekle sezone, a momčad se još slaže. No, ovaj simpatični Andalužanin nada se da će se momčad još ponešto osnažiti, ali i da ima veliko povjerenje u mlađe igrače koje je dobio na raspolaganju.

- Cilj mi je i razvijanje mladih igrača za što će trebati puno rada, od čega nikako ne bježim. Da zaključim, vjerujem da moj Šbenik neće biti promatrač na travnjaku, nego da će preuzeti inicijativu te da će igrači biti gladni pobjeda i golova. Jasno, sa Zapatom sam suglasan i oko pozicija koje trebamo osnažiti. To su pozicije centarfora i krila, a koja će to imena biti puno ovisi i o situaciji na tržištu, Nisam za to da se žuri pod svaku cijenu. Možemo mi pravog igrača čekati i uzeti dan-dva prije prvenstva i ja ću biti zadovoljan - kazao je Rosas.

Novog stratega Šibenika pitali smo i za njegov komentar susreta između Španjolske i Hrvatske u osmini finala Eura.

- Kao prvo moram naglasiti kako Hrvatska već dugi niz godina igra jako dobro, na visokoj razini i osim velikog očitog talenta imaju velik broj igrača koji igraju na visokoj razini. I sve to u jakim europskim klubovima odakle su usvojili taj natjecateljski duh, pobjednički mentalitet, osvajanje trofeja. Hrvati su svoj talent donijeli iz svoje lige, svojih klubova ali istina je i to da su ga razvili na višu razinu igrajući u najjačim ligama, klubovima - nahvalio je na početku Rosas Vatrene.

Pitali smo ga i za Luku Modrića:

-Modrić svakako zaslužuje posebnu pozornost, on je igrač koji je dokazao da veliki nogometaš ne mora imati samo fizičku moć, već posjeduje cijeli niz vještina i kvaliteta. Njegova tehnika je izvanredna, igračka inteligencija također i uvijek je spreman žrtvovati se za ekipu. On svojom igrom čini svoje suigrače boljim, sjajno dirigira igrom kako Reala, tako i hrvatske reprezentacije za koju uvijek igra punim srcem. On je spojio sve kvalitete igrača starog kova, koji ima one stare manire, vintage klase i biti će ga teško nadomjestiti jednom kada ode u igračku mirovinu.

Uz komentar za Luku pitali smo Rosasa i za Danija Olma:

 - Olmo je igrač velikih mogućnosti i kapaciteta, ali ima još dosta prostora za napredak. Njegovo iskustvo u HNL-u jako mu je puno značilo, ali i u hrvatskoj ligi općenito koja se u Španjolskoj smatra da je jako dobra i razvojna za mlad talente.

I na kraju ono najvažnije - tko će proći u Top 8 na Euru?

- Po meni Hrvatska je blagi favorit iako držim da je u postotcima to nekih 60 naspram 40 posto - ispalio je Rosas, čija prognoza će vjerojatno mnoge iznenaditi.

03. svibanj 2024 02:05