StoryEditorOCM
NogometJure Zoričić

Predsjednik Uprave HNK Šibenika pred proljetni dio prvenstva: Sportsko samoubojstvo bi bilo odustati u trenutku kada imamo deset bodova prednosti

5. siječnja 2020. - 12:33

Kraj je godine, vrijeme kada svi vole svoditi račune. Tako smo se i mi odlučili napraviti inventuru minule jeseni na Šubićevcu, taboru šibenskog nogometnog drugoligaša, s Jurom Zoričićem, predsjednikom Uprave HNK Šibenik.
 

Rezultatski, jesen je bila iznad svih očekivanja?
- Tu se više nema što puno novoga kazati. Samo superlativi- čista petica! Što se tiče rezultata, nitko se nije nadao da ćemo imati 10 bodova viška pred prvim pratiteljem, pred Rudešom, kojeg su svi označili kao glavnog protivnika u utrci za ulazak u 1.HNL čak i više. To je perfektno, no ne smijemo spavati na lovorikama. Vrlo brzo ulazimo u drugi dio sezone i on će biti ključ. Vrlo je važno kako ćemo otvoriti novi dio sezone. Svi s nestrpljenjem očekujemo tu prvu utakmicu s Rudešom na Šubićevcu 22. veljače. Ona će usmjeriti puno toga. Ne trebam ni govoriti koliki korak naprijed bismo napravili pobjedom- i u bodovnom i u psihološkom smislu. Inače, držim kako su prva tri kola proljeća ključna. Osim Rudeša, to su gostovanja u Osijeku i dvoboj s Orijentom kod kuće. Tu moramo biti ‘full’ spremni. Onda će sve biti mirnije. Ja ne sumnjam u rezultatski uspjeh Šibenika. Naša ekipa i trener koji joj je na čelu su predobri za drugoligaški rang. Znam da javnost već strahuje od sindroma nestabilnog ‘šibenskog proljeća’ koje nas prati već nekoliko proteklih sezona. Međutim, ovaj put vjerujem u sretniji ishod. Pravo na optimizam mi daju ekipa koja ima veće kapacitete nego one koje smo imali do sada, ali i trener koji je pravi- kako u smislu pripreme, tako i što se tiče profesionalnog pristupa.

 

Osim dobrog rezultata, jesen na Šubićevcu obilježili su i pregovori oko ulaska privatnog vlasnika u klub. Ne bude li šokantnog obrata, neće biti ništa od kupovine kluba od strane ‘Paramount Grupe’ iza koje stoji indijski biznismen Punkaj Gupta.

 

- Od veljače traje interes tog ulagača za kupnju većinskog paketa dionica HNK Šibenika. Nitko nije otišao dalje od njih. Dapače, uplatili su i jamčevinu, ispunili uvjete natječaja... Iskreno, nismo sudjelovali u pregovorima, ali smo pratili situaciju neizravno. Ponadali smo se kako je konačno pronađen strateški partner. Stoga nas je ovaj rasplet situacije, neću reći razočarao, jer u poslovnom svijetu se takvi stvari događaju i nema mjesta razočarenjima. Ali, što kriti, da nas je ‘izneredio’ u smislu priliva novca. Zato smo se na kraju godine našli u financijskim problemima. Premostili smo ih podizanjem kratkoročnog kredita. Želio bih istaknuti kako taj kredit nije nikakav dar klubu iz džepova građana. To su naša sredstva koja smo trebali dobiti od Grada Šibenika za 2020. godinu. Zadužili smo se najjeftinije moguće i taj kredit ćemo jednokratno vratiti do 15. veljače. Inače, zaduživanja u sportu su normalna stvar. Evo, kredite dižu i košarka i vaterpolo. To je znak kako je šibenski sport podigao letvicu, troškovi rastu, traže se bolji rezultati. Ali, s druge strane se javljaju problemi u financiranju. To je signal za sve ljude u upravama klubova da neumorno moraju tražiti sponzore, a ne uzdaju se samo u javni novac.

 

Bolja vidljivost

 

S tim zaduživanjem ispada da ste unaprijed pojeli dio kolača za iduću godinu. Postavlja se pitanje kako ćete onda u 1.HNL?

 

- Mislim kako ćemo do završetka sezone u 2. HNL uspjeti izvući sve svoje obveze. Slažem se s vama da nemamo rješenje unaprijed za cijelu godinu. Ali, ja postavljam kontra pitanje javnosti: Hoćemo li sada kada imamo deset bodova prednosti na tablici odustati od borbe za 1.HNL i kazati kako idemo na godišnji odmor? Osobno, mislim kako bi to bilo apsurdno! To je u sportskom smislu- samoubojstvo. Držim kako vrijedi pokušati napraviti sve da bi se izborio povratak Šibenika u 1.HNL.

 

Zašto?
- Zato što je u 1.HNL puno lakše naći sponzore. Nadalje, puno je bolja vidljivost, lakše je prodati igrače, jer njihova cijena raste. Primjerice, mi za naše igrače u 2.HNL možemo dobiti 50 ili 100 tisuća eura. Uvjeren sam da bi oni igrajući u 1.HNL postigli cijenu od 200 ili 300 tisuća eura. Također, u 1.HNL nas čekaju određena sredstva od UEF-a, točnije na račun Dinamovog plasmana, konkretno to je nekih 450.000 eura. Imali bismo priljev novca i od TV prava. Na koncu, vjerujem kako u 1.HNL na utakmicama na Šubićevcu više ne bi bilo po 300 - 400 gledatelja. da bismo nešto više zarađivali i od prodaje ulaznica. Ja sam uvjeren da Šibenik u prvoj prvoligaškoj godini ne bi bio ‘kanta za napucavanje’. Uostalom, to su pokazale i naše ovosezonske utakmice s prvoligašima. Držim da je realan cilj u prvoj prvoligaškoj sezoni ostanak u ligi, uz uvjet da ne ugrozimo financiranje kluba. Sportski je boriti se, ali imati pod kontrolom financije.

 

S kolikim proračunom bi Šibenik mogao igrati 1.HNL?
- Čujte, 2.HNL nas košta 5- 5,5 milijuna kuna. Držim kako bi Šibenik s budžetom od 10 milijuna kuna mogao opstati u 1.HNL.

 

Lakše je trgovati

 

Bio bi to daleko najskromniji budžet od prvoligaša?
- To bi bilo negdje u razini Varaždina ili Intera. Za stabilnost nam treba puno više. Koliko znam iz kontakata s čelnicima drugih klubova, Lokomotiva ima proračun od oko 30 milijuna, Slaven Belupo je negdje na 22 milijuna. Međutim, oni dobra dio kolača osiguraju od transfera igrača. I mi bismo u 1.HNL puno lakše trgovali nego u 2.HNL. Zato i tvrdim da moramo isfinancirati tu prvu godinu u 1.HNL kako bi naši igrači postali vredniji. A vjerujte, u našem kadru ima potencijalno zanimljivih nogometaša.

 

S obzirom na financijske probleme potkraj ove godine, razmišljate li o prodaji nekih igrača?
- Za sada nemamo konkretnih ponuda. Kada bismo prodali nekog od naših kvalitetnijih igrača sigurno bi nam bilo lakše prebroditi sezonu. Međutim, s druge strane bismo oslabili ekipu. Moj je stav da bi trebalo zadržati postojeću ekipu i eventualno ih prodati kada budu vrijedili više. A vrijediti će više samo ako budu igrali u višem rangu. I to je jedan od razloga zašto bismo trebali ući u 1.HNL. Ostanak u 2.HNL bio bi loš, jer u tom rangu dogodine više ne bismo mogli zadržati najbolje igrače, dok bismo ih u 1.HNL oplemenili i podigli njihovu vrijednost. Inače, neću kriti da je nekolicina naših mladih igrača na meti većih klubova. No, svi u posao ulaze s dozom opreza, nitko ne želi olako trošiti novac.

 

Hoće li zimski prijelazni rok značiti i neke nove stanare u šibenskoj svlačionici?Trener Rendulić je javno kazao kako bi volio imati barem dva prava prvoligaška pojačanja, kako bi na ljeto što bezbolniji bio prijelaz u viši rang.
- Trener Rendulić dobro razmišlja. Međutim, treba biti iskren i kazati kako je teško očekivati da ćemo imati novca za neka zvučna pojačanja. Apsolutno se slažem s Rendulićem da bi nam trebala barem dva stožerna igrača već ove zime. Jer, premda smo i sada dobro pokriveni, za 1.HNL nam treba još kvalitetnih igrača. To je pokazala i Kup utakmica s Lokomotivom na Šubićevcu. No, vjerojatno ćemo svlačionicu provjeriti ili preciznije kazano- osvježiti. Nadam se da će biti ulaza nekih novih igrača. Kao što je kazao naš sportski direktor Ivan Bulat pokušat ćemo se ‘hraniti’ na dalmatinskom tržištu, koje je bogato mladim i potentnim igračima. Da zaključim, od prvog dana ove sezone jasno je da imamo dobru momčad. I na upravi je da napravi sve da u svibnju uđemo u 1.HNL- završio je Jure Zoričić.

16. travanj 2024 12:05