StoryEditorOCM
Nogomettežak poraz

Potop Šibenika u derbiju začelja: ostanak u ligi opasno ‘visi‘, Gorica se primakla na samo bod zaostatka

Piše Krešimir Gulin
14. travnja 2023. - 20:06

Kakav potop Šibenika u derbiju začelja! Narančasti su u jednoj od najvažnijih utakmica sezone odigrali katastrofalno i uvelike kompromitirali ostanak u ligi.

Gorica je u samo 18 minuta napravila ‘blietzkrieg‘ te šokirala Šubićevac. Gosti su brzo poveli s velikih 3:0 i u ranoj fazi utakmice zaključali super vrijednu pobjedu kojom su se primakli Šibenčanima na samo jedan bod razlike u grčevitoj borbi za prvoligaški status.

Turopoljci su pokazali pravi ratnički duh koji ih krasi otkako ih je preuzeo trener Željko Sopić. Puno puta otpisani Velikogoričani vraćali su se u život, te su muški odigrali i u praktički kvalifikacijskoj utakmici iz njihove perspektive. Zanimljivo, bila je to prva pobjeda Gorice u gostima u sezoni, ali u trenutku koji su samo mogli poželjeti.

A Šibenik? Sve suprotno od Gorice. Teško je objašnjivo da momčad koju je pod trenerom Damirom Čanadijem krasila stabilnost uđe tako mlitavo u tako važnu utakmicu. Kao da su na treningu, a ne u dvoboju koji možebitno odlučuje o prvoligaškom statusu. Jednostavno- nedopustivo!

Od samog početka susreta Gorica je pokazala pobjednički gard. već u 1. minuti Mesa je spašavao ispred Fruka. Međutim, u 8. minuti Fruk je načeo šibensku mrežu. Prvi udarac je obranio Rogić, ali nadareni veznjak Gorice opet je prvi na lopti i trese mrežu.

Nisu se domaći pošteno ni oporavili od šoka, a morali su ponovno s centra. U 13. minuti s 20-ak metara u malu mrežu Rogića loptu je pospremio Ndockyt za svoj prvijenac u HNL-u.

Potpuno demoralizirani Šibenčani pali su i treći put pet minuta kasnije. Eurogol je iz slobodnjaka s ruba kaznenog prostora zabio Fruk- preko zida u Rogićeve rašlje.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Crni petak za Šibenik nastavljen je ozljedom pouzdanog vratara Rogića kojeg je morao zamijeniti nadareni Đaković.

I taman kada se činilo da su se domaćini koliko-toliko stabilizirali uslijedio je poker u Šibenikovoj mreži. U 41. minuti, poslije slobodnog udarca Bralić je ostao sam kao duh na drugoj vratnici i mirno pospremio loptu u mrežu.

Šibenik je do prvih prigoda stigao tek u sudačkoj nadoknadi. Najprije je tukao Čop, zatim je šut Hiroša obranio Banić, a u konačnici je udarac Matića odsjeo na gredi. Ali, Narančasti su se očito zamjerili i Fortuni svojim pristupom.

Naravno i Funcutima koji su im ove sezone bili skloni i kada se gubilo, ali ovako loše poluvirjeme nisu im mogli oprostiti pa se s tribina zaorilo ‘Igrajte p..eri‘.

U drugom poluvremenu, mreže su tresli Bralić s jedne te Dolček s druge. Međutim, oba gola nisu priznata zbog zaleđa. No, to je bilo manje bitno, jer utakmica je riješena negdje u 18. minuti, barem što se pitanja pobjednika tiče.

Doduše, bila je važna u kontekstu gol razlike. U konačnici, i u toj kalkulaciji Šibenčani su izvukjli deblji kraj. Porazom od četiri razlike postali su lošiji u međusobnom omjeru, ako budu bodovno izjednačeni. Stoga su u pravu oni koji tvrde kako je Gorica na Šubićevcu uzela ne tri- nego četiri boda.

image

 Damir Čanadi, trener Šibenika

Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenik- Gorica 0:4 (0:4)

ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu. Gledatelja 699. Sudac: Duje Strukan (Split) -7. Strijelci: 0:1 Fruk (8.), 0:2 Ndockyt (13.), 0: 3 Fruk (18.), 0:4 Bralić (41.). Najbolji igrač: Toni Fruk (Gorica).

Šibenik (4-3-3): Rogić (5) (od 23. Đaković -)- Kvržić (5), Perić (5), Matić (5) (od 46. Knežević 5,5), Mesa (5)- Arai (5), Đira (5), Čanađija (5) (od 90. Đorić -) - Dolček (5), Čop (5) (od 46. Radonjić 5,5), Hiroš (5) (od 46. Pozo 5,5).

Gorica (4-2-3-1): Banić (7)- Tomečak (7), Bralić (7,5), Steeenvoorden (6,5) (od 46. Krizmanić 7), Štiglec (6,5)- Pršir (7), Raspopović (7)- Ndockyt (7,5) (od 65. Majstorović -), Fruk (8) (od 55. Suk 6,5), Mitrović (7) (od 70. Petković -)- Fućak (7) (od 70. Vujnović -).

30. travanj 2024 06:17