StoryEditorOCM
NogometVeliki uspjeh narančastih

Odavno se nije tako slavilo na Šubićevcu: plasman u finale Kupa najljepši je dar za 40. rođendan Funcuta

Piše Ivo Mikuličin
6. travnja 2023. - 16:52

Ne pamtimo toliki broj ljudi, a ni, bogme, toliki broj boca na stolu kojima su Šibenčani (i ne samo Šibenčani!) na gornjem katu Šubićevca slavili pobjedu nad Dinamom (2:1) i plasman u finale Kupa Hrvatske. U slavlju je gotovo najrazuzdaniji bio vlasnik HNK Šibenik, njemački Hrvat Željko Karajica, koji nam je postavio zanimljivo pitanje.

- Vi ste desetljećima kroničar u hrvatskom nogometu. Sjećate li se, kad je jedan klub u samo dva tjedna u domaćim nadmetanjima dvaput pobijedio Dinamo? Je li to dovoljan razlog da se opustimo, razveselimo – pitao nas je Karajica.

image

Željko Karajica

Niksa Stipanicev/Cropix

I dobio (polu) ozbiljan odgovor:

- Ne sjećam se, ali dopuštam takvu mogućnost!

A slavilo se i na donjem katu, u šibenskoj svlačionici. U jednom se trenutku na gornjem katu pojavio trener vratara Dido Mihaljević s molbom:

- Možemo li dobiti još jednu bocu vina? Igrači doli pucaju od sreće.

Čestitke sa svih strana

Brzo je reagirao trener Damir Čanadi:

- Možete popiti koju čašu vina ili piva, ali vodite računa o tome da nas već u subotu čeka teška utakmica u Rijeci.

A čestitke su za veliki uspjeh Šibenika stizale iz svih krajeva Dalmacije. Na mobitelu su zapisane poruke iz Makarske (glazbenik Aleksandar Srzić), iz Zadvarja na Cetini (prof. Ante Čizmić, jedan od osnivača Torcide), iz Zadra (dr Tomislav Vrčić)… Iz Rijeke se javio rođeni Šibenčanin Zdravo Iljadica, kojega pamtimo i kao velikog sponzora šibenskog, pa i hrvatskog sporta. “Presretan sam zbog velikog uspjeha šibenskog prvoligaša. Zbog pobjede nad Dinamom. Čestitam i Vama, kao šibenskom i dalmatinskom sportskom kroničaru. Srdačan pozdrav iz Makarske”, napisao je, među inim, Srzić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Plasman Narančastih u finale Kupa je, nema sumnje, najbolji mogući poklon Funcutima za 40. rođendan, što će ga proslaviti u nedjelju. Zato su vlasnik Karajica i sportski direktor Hrvoje Kulušić sa suradnicima požurili i na Baldekin, gdje se pred spomenikom Draženu Petroviću pucalo i dimilo. Bengalkama i petardama su šibenski prijatelji nogometa proslavljali veliki uspjeh. Samo su nas vratili 13 godina unatrag, kad su poslije pobjede (2:0) u polufinalu Kupa nad ondašnjim Varteksom na sličan način Funcuti i ostali dočekali svoje varaždinske junake.

Prvenstvo važnije

A u restoranu blizu trgovačkog centra “Dalmare” čekalo nas je zanimljivo društvo. Dva žestoka stara Funcuta Zdravko Kursan (desetljećima gleda sve šibenske utakmice kod kuće i na gostovanjima) i Ive Vukšić s dva nešto mlađa šibenska torcidaša. Zajednički su i bijelim i crnim vinom nazdravljali uspjehu Narančastih. No, progovorili su svatko iz svog kuta:

- Neizmjerno sam sretan zbog pobjede nad Dinamom, ali bih je, da mogu, rado mijenjao za četiri boda protiv Rijeke i Gorice. Nama je važnije prvenstvo. Pogotovu, što se za službena europska natjecanja nismo stigli na vrijeme prijaviti – iskreno se otvorio Kursan.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Torcidaši su, pak, bili jednako sretni kao Funcuti:

“Hvala našim Šibenčanima što su s dvije pobjede nad Dinamom učinili sezonu, koja se činila monotonom, puno zanimljivijom. Šibenik je tim pobjedama trasirao put Hajduku da se bori za obje titule – kazao nam je jedan od torcidaša.

Trebali tome bilo što dodati nama, koji “vječno” živimo s Mišinom “Dalmacijom u mom oku”, koju kao autori potpisuju dva zakleta Šibenčanina, dr Krste Juras i Dušan Šarac!?

28. travanj 2024 23:01