StoryEditorOCM
NogometVJERA MU DAJE KRILA

Nigerijac Yusuf Musa, Šibenikov 21-godišnji lijevi bek, potpisao je novi, dvogodišnji ugovor: Život sam posvetio Alahu i nogometu; Molim se i po pet puta dnevno i zbog molitve znam zakasniti na trening

14. veljače 2018. - 14:56

Kada oni neupućeni ugledaju prezime Musa u kadru nogometaša Šibenika, na prvu, vjerojatno, pomisle kako se radi o hercegovačkom Hrvatu. Šibenski je Musa, zapravo, Nigerijac Yusuf. Dvadesetjednogodišnjak rođen u Kaduni, koji već drugu sezonu nosi narančasti dres. I to vrlo uspješno.

U nemaloj poplavi igrača, koja je lanjske sezone zapljusnula Šubićevac, jedino su Musa i Ivan Roca opravdali epitet pojačanja. Ipak, nigerijski je lijevi bek punu afirmaciju doživio u jesenskom dijelu aktualne sezone. Yusuf je bio jedan od najkonzistentnijih igrača Šibenika. Potvrdili su to i čelnici kluba, koji su minulih dana s Musom potpisali novi, dvogodišnji ugovor.

- Nisam previše razmišljao oko stavljanja potpisa. Sretan sam u Šibeniku. Ovdje sam dobio priliku igrati. Šansu da se dokažem kao igrač. Ove sam sezone još zadovoljniji, jer igram više i bolje. Kao, uostalom, i cijela momčad – počeo je Yusuf Musa prvi intervju za Šibenski list, ujedno svoj "prvijenac" za šibenske medije.


Bježao od razgovora


Jedan od razloga zbog kojih Muse dosad nije bilo u medijima jest njegova samozatajnost. Da nije bilo diplomacije šibenskog sportskog direktora Ivana Bulata, vjerojatno bismo i ovoga puta ostali uskraćeni za razgovor. Naime, Musa se u posljednji čas htio izvući s opravdanjem "da nije spreman govoriti za medije".

Musa je po mnogočemu drukčiji od svih svojih sunarodnjaka, koji su u protekle tri sezone nosili šibenski dres. Zato je i uvijek iskrena šibenska publika pomalo rezervirana po pitanju emocija prema omalenom Nigerijcu. Prava je istina da je Yusuf ne samo samozatajan, već i samotnjački tip, koji vrijeme prije i poslije treninga mahom provodi u svom stanu.

- Kad me ljudi pitaju jesam li se prilagodio na Šibenik teško mi je dati odgovor, jer se krećem na relaciji stan-stadion. Koncentriran sam samo na treninge i utakmice. Ponekad, najčešće subotom ili nedjeljom, izađem sa suigračima. I to je to - kaže nam Musa.

Jedan od dva šibenska Nigerijca ima vrlo zanimljivo opravdanje za bijeg na osamu. Musa je, naime, iskreni pripadnik islamske vjeroispovijesti, koji svaki slobodan trenutak koristi za molitvu. Toliko, da ponekad i zakasni na trening!

- Vjera mi puno znači. Molim se i po pet puta dnevno. Istina, znao sam zbog toga zakasniti na trening. No, objasnio sam treneru o čemu se radi i on mi to tolerira. Nije mi radio probleme zbog toga. Dapače, shvatio me, vrlo je susretljiv – priznaje Musa.


U nemilosti Katalinića


Srećom za šibenske navijače, njegova kašnjenja se nimalo ne odražavaju na prezentacije na terenu. No, nije baš sve teklo glatko za Musu u prvim danima na Šubićevcu, nakon što je drugu momčad Rijeke zamijenio Šibenikom. U početku je bilo skepse na račun njegovih igračkih karakteristika. Posebice je kritičan prema njemu bio bivši trener Ivan Katalinić. Činilo se da je Rijeka prvi put iznevjerila Šibenčane, nakon sjajnih iskustava sa Solomonom, Okechukwuom i Collinsom. Posebice, nakon crvenog kartona koji je zaradio u prvom kolu prošle sezone na utakmici s Hrvatskim dragovoljcem.

- Osjećao sam se grozno u tom trenutku. Moja prva drugoligaška utakmica i odmah crveni. I to u 26. minuti! Bojao sam se da ću izgubiti mjesto u momčadi. To se, srećom, nije dogodilo. Poslije mi je samopouzdanje samo raslo. No, moje su izvedbe lani bile na slabijoj razini nego ove sezone. Prije sam se više brinuo o svojoj igri, nego o igri momčadi. Danas sam kompletniji igrač. Posebno sam popravio igru u obrani – realan je Yusuf Musa.

Prva je Musina sezona bila turbulentna i zbog silnih promjena trenera. Otkad je hitronogi Nigerijac odjenuo narančasti dres, na šibenskoj se klupi izredalo čak pet stručnjaka.


Fale mi roditelji, prijatelji...


- Lani nam je sreća često znala okrenuti leđa. Ni suci nas u nekim utakmicama nisu milovali. Zato su treneri često plaćali ceh. Danas imamo sjajnog trenera. Presretan sam što je Borimir Perković stigao u Šibenik. On nam uvijek daje dodatan motiv za igru, bodri nas. Često zna razgovarati sa mnom i drugim igračima poslije treninga. To mi puno znači – hvali Musa trenera Perkovića.

Kada je Musa s Rujevice stigao na Šubićevac, s njim je "u paketu" došao i nigerijski vratar Ayotunde. U drugom dijelu prošle sezone nigerijsku su koloniju povećali Diyoke i Collins. Sada je uz njega Okechukwu. No, Yusuf se polako "otvara" i prema domaćim dečkima. Oki mu nije jedino društvo.

- S Okijem sam, naravno, najbolji. No, dobar sam i s Rocom. On je odličan momak. Dragi su mi i Pecolaj, kapetan Vukorepa… - nabraja Musa.

Kad smo rekli da je Musa drukčiji od svih šibenskih Nigerijaca, pritom smo mislili i na činjenicu da je jedino njemu djevojka Nigerijka. Svi ostali su se, mahom, zaljubili u Hrvatice.

- Da, cura mi je u Nigeriji. Zajedno smo već skoro tri godine. Nažalost, rijetko smo skupa. Zato sam iskoristio odmor između prvog i drugog dijela sezone da odem u Nigeriju. Da nakon godinu dana ponovno posjetim i svoje roditelje, prijatelje. Što kriti da mi svi puno fale!? No, lakše mi je jer održavamo vezu telefonom - kaže nam Nigerijac u šibenskom dresu.

Musa i njegovi suigrači se, međutim, nimalo ne razlikuju kad ih se pita o ciljevima Šibenika u ovoj sezoni. I lijevi bek Šibenika zrači optimizmom, koji je ove zime zahvatio Šubićevac.

- Mislim da smo u prijelaznom roku složili respektabilnu momčad. Imamo se pravo nadati Prvoj ligi s pojačanjima koja smo doveli. U posljednjih šest utakmica jesenskog dijela nismo doživjeli poraz. Ako nastavimo u tom ritmu, možemo do prvog mjesta - poručio je Yusuf Musa.

31. svibanj 2024 13:34