StoryEditorOCM
NogometJosip Bulat, predsjednik Nadzornog odbora HNK Šibenik

Najvažniji cilj je ući u prvu ligu - bit će neuspjeh ne uspijemo li naredne sezone

18. veljače 2018. - 12:01

Kada su u kolovozu prošle godine braća Josip i Ivan Bulat zajedno s Jurom Zoričićem preuzimali vodeće uloge u drugoligašu sa Šubićevca, jednoglasno su zaključili kako je najzahtjevnije razdoblje za HNK Šibenik ono do kraja 2017. godine. Budući da smo već mjesec i pol dana zagazili u 2018. godinu, Josipa Bulata, predsjednika Nadzornog odbora Šibenika i formalno prvog čovjeka kluba, pitamo je li iza "narančastih" najteže razdoblje?

- Je! Moje mišljenje je kako je najteže razdoblje iza nas. U prvih nekoliko mjeseci za kormilom kluba napravili smo novu organizacijsku shemu i isprofilirali dio igrača s kojima slažemo ekipu s kojom bismo iz 2.HNL trebali ući u 1.HNL. Znate, mnogi bježe od imperativa. Ali, ja sam došao u klub da bi Šibenik ušao u 1.HNL! Bez obzira, bilo to već ove sezone ili dogodine - "fajterski" je započeo naš razgovor Josip Bulat.


Zadatak je jasan


- Krenuli ste "u glavu"! Postavili ste sebi visoki cilj.
- Tako je, i od toga ne bježimo. Istina, ne bi bila tragedija da već ove sezone ne uspijemo ući u Prvu ligu, ali za iduću godinu nam je to imperativ. Dakle, stavljam to sebi kao zadatak i tvrdim da će za mene biti neuspjeh ako iduće sezone Šibenik ne uđe u 1.HNL. Radimo na taj način da stvaramo sve preduvjete za igranje u najvišem hrvatskom nogometnom razredu.

- Kao i svi navijači, tako su i oni Šibenikovi nestrpljivi. Oni bi htjeli u 1.HNL već ovog ljeta. Je li to moguće?
- Čujte, šest bodova zaostajemo za vodećim Dugopoljem i Goricom. Bod nam bježi Varaždin koji je također ozbiljan kandidat za 1.HNL. Prvo kolo proljeća i utakmica u Dugopolju jednim dijelom će odrediti tijek sezone. No, bez obzira što se dogodi u toj utakmici, nećemo odustajati od borbe za prva dva mjesta na tablici sve do zadnjeg kola. Naravno, eventualna pobjeda u Dugopolju dala bi nam veće mogućnosti i vjeru u borbu za 1.HNL već ove sezone.

- I vi, kao i trener Borimir Perković zračite optimizmom. Jesu li vas pokolebala tri poraza u četiri pripremne utakmice?
- Ne, apsolutno ne! Naši porazi splet su niza okolnosti. Evo, u Solinu smo primili dva eurogola kakva se rijetko viđaju. Protiv Kaposvara je nastupila momčad koja sigurno nikad neće zajedno zaigrati u 2.HNL... Ja sam uvjeren kako ćemo mi na proljeće sigurno biti dobri.

- Znači da ste zadovoljni pojačanjima i rosterom koji ste složili ove zime?
- Možda je to više pitanje za mog brata Ivana koji je zadužen za sportski dio. No, budući da radimo skupa, mogu i ja odgovoriti. Zadovoljan sam! Premda bi nam trebao još poneki igrač. Ali, lako je to reći. Svi bi htjeli Ronalda i Messija, no treba se svesti u realne okvire. Činjenica je da 2.HNL nije interesantna kvalitetnim igračima. Da igramo Prvu ligu puno lakše bismo angažirali bolje igrače.

Publika, sponzori...

- Stalno ponavljate kako bi Šibeniku bilo lakše igrati Prvu nego Drugu ligu, pa čak i financijski. Možete li to malo objasniti?
- Evo vam jedan primjer. Naše gostovanje kod Hrvatskog dragovoljca u Zagrebu košta nas isto kao i gostovanje kod Dinama ili Lokomotive. Put je isti, autobus je isti, hrana i smještaj isti... A interes publike i sponzora nemjerljiv. Dalje, za ravnopravno igranje 1.HNL s momčadima koje su trenutačno u sredini ili pri dnu tablice trebaju nam tri-četiri pojačanja. Ti igrači bi nas koštali manje nego što Inter, Slaven Belupo, Osijek i slični klubovi dobiju godišnje od TV prava. Primjerice, oni su za ovu sezonu dobili 750.000 kuna od TV prava, koliko bismo dobili i mi da igramo Prvu ligu. No, mi smo kao drugoligaš od TV prava ove sezone inkasirali 7038 kuna! To vam je samo jedan od niza primjera koji ilustriraju koja je razlika igrati Prvu ili Drugu HNL. Da ne govorim o tome kako je 2.HNL marketinški malo kome zanimljiva. Prva HNL je lavina, zamašnjak koji sve pokreće, i zato je ona naš imperativ.

- Ove zime vezali ste ugovorima nekoliko igrača iz seniorskog pogona. Potpisali ste i niz stipendijskih ugovora. Očito, razmišljate dugoročno. Kako se u tu viziju uklapa trener Perković?
- Da Perković ovog proljeća izgubi svih 14 utakmica, što se neće dogoditi, on će ostati trener Šibenika i iduće sezone. Karikiram da bih dočarao koliko povjerenje imamo u njega. Prije svega, zato što je trenažnim procesom, otkako je na klupi Šibenika, svakog igrača učinio barem 30 posto boljim nego što je bio prije njegova dolaska. Osim toga, otkako je Boro Perković trener Šibenika mi smo bodovno najuspješnija momčad 2. HNL.

Skromni ugovori

- Konstatirali ste da je najteže razdoblje iza Šibenika. Pretpostavljamo da se to ne odnosi samo na sportski, već i na financijski dio. Kakvo je stanje financija na Šubićevcu?
- Nikakvo! Evo, nedavno sam bio u Zagrebu na sastanku svih klubova vezano za licenciranje. U neformalnom razgovoru s jednim od čelnika kluba koji nam je konkurent u 2.HNL doznao sam da pojedine igrače plaća 15 tisuća kuna mjesečno! Taj iznos naša tri igrača zajedno ne dobiju. Ipak, uspjeli smo vezati neke dobre durgoligaške igrače s relativno skromnim ugovorima. No, ponavljam za igranje u 1.HNL trebat će nam nekoliko pojačanja.

- Za igranje u 1.HNL trebat ćete proći i postupak licenciranja. On je godinama traumatičan za HNK Šibenik.
- Mi smo podnijeli zahtjev za 1.HNL. Iskreno, imamo nedostataka i financijskih i infrastrukturnih. Ipak, vjerujem da ćemo ih u roku ispraviti i u konačnici dobiti prvoligašku licenciju. Što se dugova tiče, oni još postoje. Smanjeni su i nadam se da bi ih do 1. lipnja mogli svesti na nulu. Kada je infrastrkutura u pitanju, računamo i na razumijevanje Grada Šibenika, većinskog vlasnika kluba i subjekta koji upravlja stadionom na Šubićevcu. Također, smatram kako bi i Javna ustanova Športski objekti morala raditi bolji posao i više ulagati u uređenje Šubićevca.


Isplata plaća


- Spomenuli ste većinskog vlasnika koji je nedavno raspisao javni natječaj za prodaju 95 dionica HNK Šibenika na koji se nitko nije javio. Kuca li neki kupac na vrata Šubićevca?
- Ne, barem prema informacijama kojima raspolažemo iz gradske uprave. Jednostavno, trenutačno nikome nismo zanimljivi, pa ćemo se morati uzdati u vlastite snage. Čujte, teško je očekivati kako će doći netko sa strane i uložiti vlastiti novac. Pretpostavljam da Grad Šibenik ipak traži nekog investitora, jer bi mu tada bilo lakše u blagajni, premda HNK Šibenik nije preveliko opterećenje za gradski budžet.

- A kakvo je stanje u vašoj blagajni. Još jesenas su kasnile plaće radnoj zajednici?
- Ovih dana bit će isplaćena plaća za siječanj. Tu ne mislim samo na plaće prve momčadi, već cjelokupne radne zajednice. Od gospođa koje rade u administraciji, pa do trenera u Omladinskoj školi.

- Što je s plaćama ljudima iz uprave i Nadzornog odbora?
- Ma kakve plaće!? Josip i Ivan Bulat te Jure Zoričić, kao predsjednik Uprave HNK Šibenik, nemaju niti kune naknade za svoj posao. Jednako tako i svi članovi Nadzornog odbora kluba. Mogu samo reći da svi mi zajedno trošimo svoje slobodno vrijeme, a neki od nas i svoj novac.

- Dobro, ali koji vam je onda motiv rada u HNK Šibenik?
- Jedini motiv mi je pomoći Šibeniku u ovom teškom vremenu i konsolidaciji kluba na svim razinama - završio je naš razgovor Josip Bulat.

25. travanj 2024 09:36