StoryEditorOCM
Nogometstigao escobar

Na Šubićevcu predstavljen novi trener: Španjolac nahvalio Šibenik pa najavio promjene, evo što je rekao o momčadi

Piše Krešimir Gulin
30. ožujka 2021. - 11:43

U utorak je na Šubićevcu i službeno predstavljen novi trener nogometaša Šibenika. Riječ je o 45- godišnjem Španjolcu Sergiju Escobaru Cabusu, koji je u Šibenik stigao s mjesta pomoćnog trenera kolumbijskog prvaka America de Cali. Zamjenu za dosadašnjeg trenera Krunoslava Rendulića predstavio je Edouardo Zapata, predstavnik vlasnika šibenskog prvoligaša.

Zanimljvo, to je prvi službeni nastup Zapate na nekoj press konferenciji otkako su novi vlasnici preuzeli upravljanje Šibenikom. I to je očit znak kako je Escobar isključivo njegov izbor, kao i odluka da se smijeni Rendulić, što je izazvalo dosta kontroverzi:

- Sretni smo što možemo predstaviti novog trenera koji je vrlo dobro pripremljen. Escobara znamo veoma dugo, još dok je radio u španjolskom Castellonu. On ima jako dobro iskustvo iz Kolumbije, gdje je pomogao da America obrani titulu prvaka. Vjerujemo u njegov rad, jer znamo da je maksimalno posvećen poslu. Njegov primarni zadatak bit će da Šibenik ostane u prvoj ligi- kazao je Zapata.

Novi prvi operativac Šubićevca smatra kako Španjolac dobro poznaje stanje u hrvatskom nogometu, ali i igrače Šibenika:

- Escobar je svjestan koliko je 1.HNL zahtjevna liga. Također, jako dobro zna kako ga težak zadatak čeka u preostalih 10 kola do kraja sezone. Međutim, imamo puno povjerenje u njega- zaključio je Zapata.

Novi trener Šibenika ispričao se što njegov engleski nije baš najbolji, pa je poćelio govoriti na španjolskom. Ulogu prevoditelja preuzeo je Anel Karabeg, član stručnog stožera i dugogodišnji igrač Šibenika:

- Jako sretan što sam došao u lijep grad kao što je Šibenik i lijepu zemlju Hrvatsku. Za početak. mogu poručiti da ću 24 sata dnevno biti posvećen radu s ekipom i dobrobiti kluba- poručio je Ecobar.

Španjolac je podvukao kako je pred njega postavljen prvenstveni cilj- ostanak u ligi:

- Znam da je Šibenik u seriji od šest utakmica bez pobjede. Idemo najprije prekinuti taj negativni niz, a onda možemo razmišljati o konsolidaciji, pa čak i tražiti nešto više iduće sezone. Iz ovih mojih riječi se dade naslutiti kako bih u Šibeniku volio ostati neko duže vrijeme- veli novi trener Narančastih.

Escobar je u Hrvatsku sletio u nedjelju, vodio je tek dva treninga Šibenika, ali je već uočio rak rane u igri Narančastih:

- Istina, vrlo malo spavao, ovo malo vremena što sam imao iskoristio sam za treninge, pripreme... Međutim, jasno mi je da Šibenik ima kvalitetnu momčad, dobre igrače, ali ne treba zatvarati oči pred nekim nedostacima koje sam detektirao. Prije svega, primamo jako puno golova iz prekida i kornera. Također, nisam zadovoljan kako ekipa reagira po izgubljenoj lopti. Na tome ćemo raditi cijeli ovaj tjedan do utakmice s Dinamom u subotu. Jako dobro znam koga imam za prvog protivnika. Bit će nam jako teško s Dinamom, ali nećemo se predati. Znate, jako često se dogodi da promjenom trenera ekipa dobije novu energiju, ja se nadam da će to biti slučaj i ovaj put- kazao je Escobar.

Novinare je zanimalo koja je njegova trenerska filozofija?

- Čujte, sve ovisi o igračima s kojima raspolažete. Volim da moje ekipe igraju visoki presing, agresivno. Želio bih u napadu naglasiti individualnu kvalitetu koju Šibenik nedvojbeno posjeduje. Međutim, u ovom momentu važnije mi je pobjeđivati na bilo koji način, nego 'umirati' u dojmu i ostajati bez bodova. Ponavljam, ajmo mi najprije osvojiti dovoljan broj bodova da Šibenik ostane u ligi, a poslije ćemo razmišljati o ljepšim stvarima- čini se pragmatičnim Španjolac na klupi Šibenika.

Sudeći po prvim treninzima, Escobar bi mogao odustati od sustava igre s tri stopera koju je gajio njegov prethodnik Rendulić:

- Da, moja početna ideja je da Šibenik igra s četiri igrača u zadnjoj liniji. Međutim, nije to nikakvo sveto pismo. Puno toga ovisit će i o protivnicima s kojima budemo igrali. Imat ćemo mi više varijatni u našoj igri, ponekad ćemo igrati s tri stopera, a nekada možda i s petricom u obrani. Znate, uz sav respekt prema ekipi i rezultatima koji su do sada postignuti, kad se trener mijenja on uvijek nastoji donijeti nešto svoje. Međutim, klub i igrači uvijek moraju biti na prvom mjestu- rekao je novi šef stručno stožera Narančastih.

Inače, Escobar je sebe predstavio kako profesora tjelesnog odgoja, koji od 2007. godine ima UEFA Pro licencu. Kako je kazao, radio je sa svim mlađim dobnim kategorijama u Španjolskoj, a osam godina je samostalno bio trener u tamošnjoj trećoj ligi.

- Kad sam bez angažmana predajem na španjolskoj nogometnoj akademiji kao profesor za taktiku- zaključio je Escobar.

17. travanj 2024 17:27