StoryEditor
Nogometmagnetska rezonanca otkrila

Hrvatskom reprezentativcu postavljena kriva dijagnoza pred utakmicu sa Slovačkom, nije bio ozlijeđen i mogao je igrati bez rizika

Piše Dražen Antolić/SN
10. rujna 2019. - 11:42

Tin Jedvaj figurira kao jedan od većih pehista u hrvatskoj reprezentaciji. Iako nikad nije imao neku od najtežih ozljeda, što je sigurno najvažnije za daljnju karijeru, njegov popis izostanka govori da se radi o prekomjernom posjetitelju bolnica.

Međutim, nekoliko dana nakon Slovačke došlo se do neočekivanog otkrića - zapravo nije bio ozlijeđen i praktično je bez rizika mogao igrati, a to nitko nije znao. Što dodatno potvrđuje da po tom pitanju doista nema sreće.

Na listi njegovih zdravstvenih problema nalazi se desetak pauza, najduže je bio aut 102 dana tijekom 2017. godine kad je imao klasičan lom noge, ali u evidenciji je i 91 dan zbog bedra, 74 kad je stradala tetiva… Međutim, najgore od svega je učestalost ponavljanja, tih sitnih muka koje ga udalje iz ekipa i katkad na vrlo kratak rok, ali mu poremete ritam nastupa i ponekad uskrate za bitnu utakmicu.

Što se kasnije reflektira na status. Da je Tin Jedvaj bio manje odsutan, vjerojatno bi mu rejting u Leverkusenu otišao na više razine, ne bi ga sad posudili Augsburgu. Kamo se uputio svojevoljno ne bi ili konačno postao standardan prvotimac na duži rok.

Što se točno dogodilo u Bratislavi, gdje su Vatreni čekali dvoboj sa Slovacima? Jedvaj je nekoliko dana osjećao peckanje, ali je normalno trenirao. Večer uoči utakmice ono je bilo jače, a ujutro na dan susreta otišao je u bolnicu na pregled.

Napravili su snimku, ali ne magnetsku rezonancu nego ultrazvuk. Na njemu su se vidjele rezice i liječnici su konstatirali da se radi o oštećenju i riziku od većeg problema. Zbog čega je Zlatko Dalić šansu dao Karlu Bartolcu. Razumljivo.

No, naknadno je Jedvaj ipak otišao na magnetsku rezonancu kako bi u Augsburgu bili sigurni kad će moći zaigrati. Ona je donijela vijest koja je za njega istodobno jednako dobra i loša. Može odmah, problema nema, već ovaj vikend trener ga ima priliku staviti u momčad, trenira punom snagom. Sretan je što nema nove stanke, ali bitnu utakmicu je propustio...

Što je ustanovljeno? Te rezice oko kojih, istina, postoji sitna upala malih vlakana nisu nova ozljeda nego samo ožiljak od jednog ranijeg puknuća mišića zadnje lože. Njega to ponekad pecka, međutim ne postoji opasnost da se pogorša, da se zbog toga dogodi veća šteta.

Jedvaj, nakon svih ozljeda koje je imao, danas se podsvjesno boji. Taj je problem više psihički nego fizički. Ti ožiljci, u obliku rezica, doista znaju nekad peckali, ali ništa više od toga. Međutim, kad se pojavi strah mozak dobiva jače signale…

Jedvaj nastavlja s klupskim obvezama, do trenera je hoće li ga staviti u prvi sastav u subotu protiv Eintrachta, a u prvoj dužoj stanci sanirat će taj ožiljak, da bude sve top-top.

Kako bilo, propustio je nastup za Vatrena u Trnavi, i daje će konkurirati za mjesto desnog beka, ali kako ga u Augsburgu vide kao stopera, moguće je da i kod izbornika Dalića uđe u opciju za tu rolu. Osim Lovrena i Vide nitko nema zajamčeno mjesto na tim pozicijama i ima se pravo nadati. Sve ovisi u kakvoj će biti formi…

item - id = 622522
related id = 0 -> 1134597
related id = 1 -> 1134578
13. listopad 2021 11:40