StoryEditorOCM
Nogometslaganje ekipe

‘Escobar vjerojatno ostaje, nadamo se i Sahiti‘: Kolumbijac Zapata otkrio koliko Šibenik mora platiti Hajduku za darovitog veznjaka

Piše Ivo Mikuličin
20. svibnja 2021. - 18:11
Zapata je najavio pregovore s Hajdukom oko novog ljubimca šibenske publike - Emira SahitijaNikolina Vuković Stipaničev i Nikša Stipaničev/Cropix

Ta vražja pandemija nam je uskratila ne samo mnoge životne radosti, već i neke slatke navijačke ludosti. Pa, kakva je to utakmica Šibenik – Hajduk, kad nema navijačkih performansa !? Kad ni u tragovima nema nabrijanih Funcuta ni zakletih torcidaša! Kad dvojica policajaca tri sata prije utakmice, zaduženih za preventivno djelovanje, posve besposleni stoje na uglu novouređene Poljane.

U nedostatku razloga za intervenciju organi reda nisu imali pametnije teme nego da s dvojicom starih Funcuta razgovaraju o aktualnom povratu poreza! No, upravo su prazne tribine Šubićevca otkrile ono, u što godinama uvjeravamo svoje splitske prijatelje. Da na travnjaku nikad nema „rata do istrebljenja“ Bijelih i Narančastih. Da priče o „neviđenom susjedskom antagonizmu“ potiču samo oni, koji manje vode računa o sportskom nadmetanju, a više priželjkuju ulične nerede.

Bez nervoze

Bilo je i više nego očigledno da se poslije utakmice Šibenčani nisu previše nervirali što su zadnju ovosezonsku utakmicu na domaćem travnjaku okončali porazom (0:2). U prvom poluvremenu domaćinu nije, doduše, manjkalo lepršavosti, motivacije, pa i opasnih (polu) “kontri“, ali kao da su svi šibenski pokušaji ostali u sjeni zadovoljstva, koje na Šubićevcu izaziva konačan plasman na 6. mjesto na prvoligaškoj ljestvici.

Domet, kojemu se, ruku na srce, malo tko nadao poslije ne baš bogate žetve u prošloljetnom prijelaznom roku. Stoga je neizbježan dojam kako su čelnici i nogometaši Šibenika, itekako zadovoljni ovosezonskim uspjehom, zapravo već uvelike u mislima na novu sezonu.

- Znam da vas posebno zanima hoće li trener Sergi Escobar ostati u klubu. Posebice, poslije njegove javno potencirane izjave da bi želio nastaviti rad na Šubićevcu. U pravu je kad govori kako nije lako preuzeti momčad usred natjecanja, da bi volio voditi pripreme od prve, birati nogometaše po svom guštu. I mi slično razmišljamo, pa je vjerojatna varijanta da će Escobar i na jesen voditi Šibenčane – otkrio nam je prvi operativac Šubićevca Eduardo Fernando Zapata Sierra.

image
Eduardo Fernando Zapata Sierra, prvi operativac kluba sa Šubićevca
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kolumbijac dugog imena i prezimena, koji se, to moramo priznati, od prvog trenutka stavio na raspolaganje šibenskim novinarima. S jednostavnom rečenicom: - Tu sam, ako me bilo što trebate!

U šibenskim nogometnim kuloarima odavno je počela analiza prvoligaške utrke, koja definitivno završava ovog vikenda. Starije šibenske sportske kroničare, naime, sve napadno podsjeća na povratničku sezonu Narančastih u prvoligaško društvo prije 14 godina.

I onda su zablistali mladci (Gordon Schildenfeld - Šifo, Ante Rukavina- Ruki) i trener Ivan Pudar. Baš kao što je sezona na izmaku lansirala Marka Bulata i Denija Jurića, te trenera Krunoslava Rendulića. I onda se u pola sezone pojavio aktualni (pomoćni) trener Anel Karabeg. Razlika je samo u tome što su Šifo i Ruki napustili Šubićevac već poslije prvog dijela prvenstva, dok su Bulat i Jurić, unatoč nemalim ponudama, odradili cijelu sezonu u narančastom dresu. Ni Pudar ni Rendulić nisu ostali na Šubićevcu do kraja proljeća. Uz napomenu da je Pudar pobjegao u Hajduk, a Rendulić iznenada smijenjen. U stvarnost nas je još jednom vratio već spomenuti Zapata.

- Već smo u procesu rješavanja temeljnih klupskih problema za iduću sezonu. Ne samo rješavanja igračke križaljke, već i poslovnog modela kluba u idućim godinama. Posebice, u smislu financiranju. O tome, dakako, najviše ovisi kojima ćemo se igračima zahvaliti, a s kojima sklopiti nove ugovore – još jednom se, iako dosta uopćeno, oglasio prvi klupski operativac.

Sudbina Sahitija

A šibenski su prijatelji nogometa posebno nestrpljivi, kad je riječ o Emiru Sahitiju, koji je, nema sumnje, novi miljenik publike, a koji se nije štedio ni u sudaru s Hajdukom, odakle je kao posuđeni igrač stigao na Šubićevac.

- Mi smo itekako zainteresirani da Emir ostane u šibenskom dresu. Istodobno, i on je izrazio želju da u idućoj sezoni igra u istoj momčadi s bratom Suadom. U svemu tome je najveći problem klauzula Emirova ugovora s Hajdukom, koja govori o velikoj svoti od 500.000 eura kao odšteti u slučaju definitivnog odlaska u drugi klub. Očito, čekaju nas nimalo laki poslovni razgovori sa splitskim prvoligašem – otkrio nam je Zapata.

Prvi operativac Šubićevca je optimist glede pregovora s Paićem, Rogićem, Kvesićem i inim igračima s kojima, za razliku od Marija Ćurića i Karla Bilića, nisu potpisani novi ugovori. Preciznije rečeno, razgovori su s tim nogometašima uvelike odmakli u pozitivnom smjeru. Za klub i aktualne prvotimce.

No, jasno je da briga o prvoj momčadi ne bi smjela biti i jedina ozbiljna zadaća na Šubićevcu. U prvoligaškim utrkama mlađih kategorija (juniori, kadeti, pioniri) možete pronaći i četvrtoligaše, ali ne i šibenske nogometne nade. Suprotno, slavnoj povijesti, koja otkriva da je Šubićevac Lijepoj Našoj podario gotovo dvije reprezentativne selekcije.

Od Ratka Kacijana do Slavka Luštice, od Petra Nadoveze do Krasnodara Rore, od Nikice Cukrova do Deana Računice, od Zorana Slavice do već spomenutog Gordona Schildenfelda. Nije li sve spomenuto jasna opomena da se briga o mlađim kategorijama valja što prije intenzivirati!? Uz napomenu da su narančasti juniori blizu prvoligaškom povratku.

Četiri boda s Dinamom
Završnu utakmicu s Dinamom u Zagrebu malo tko spominje. Bit će to, očito, tek ugodan šibenski izlet u hrvatsku prijestolnicu.
- Zagrepčanima ćemo čestitati novi naslov prvaka, a oni će nam jamačno priznati da smo ih ove sezone najviše namučili. Nije mala stvar uzeti 4 boda moćnoj europskoj momčadi – unisoni su pred put za Zagreb prvotimci Šibenika.

19. travanj 2024 17:14