StoryEditorOCM
Nogometborba za opstanak

U subotu na Šubićevac stiže Dinamo: evo što se zna o novom treneru Šibenika koji će debitirati protiv prvaka

Piše Davor Trutin/SN
30. ožujka 2021. - 18:01
Sibenik, 300321. Stadio Subicevac. Predstavljanje novog trenera HNK Sibenik Sergia Escobara.Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon što je danas predstavljen medijima, novi trener Šibenika Sergio Escobar popodne je održao prvi trening i upoznao se s igračima, a u subotu ga već čeka okršaj s Dinamom. 

Escobar je trenersku karijeru počeo u Španjolskoj 2014., vodio je niželigaše Almazoru, Burrianu, Ondu i Castellón, s kojim je napravio i prvi veći uspjeh, uvevši ga u Segundu B (španjolska treća liga).

U ljeto prošle godine odselio je u Kolumbiju te postao član stručnog stožera tamošnje Américe de Cali, s kojom je osvojio i naslov kao pomoćnik trenera Juan Cruza Reala. Kažu da se specijalizirao za obrambene zadatke, što bi mu moglo koristiti već u prvom ogledu na klupi Šibenika. 

Iako je Escobar već preuzeo momčad, navijači i javnost raspravljaju o smjeni Rendulića, a posebice o načinu na koji je dobio otkaz. Uglavnom, prevladavaju komentari da Rendulić nije zaslužio otkaz, da je brzo zaboravljeno sve ono što je napravio za Šibenik u nešto manje od dvije godine koliko je proveo na klupi Šibenčana. Od povratka u Prvu ligu nakon osam godina, a posebice nezaboravne pobjede nad Hajdukom i Dinamom, te Rijekom u razdoblju od dva mjeseca!

To je bila isključivo odluka novih vlasnika, koji dugo nisu bili na istoj valnoj dužini s Rendulićem. Donedavni trener nije se libio suprotstaviti i iznijeti svoj stav o igračima koji su došli iz kontingenta Kolumbijaca, njih sveukupno desetak. Štoviše, tek je Mesa zadobio njegovo povjerenje odigravši najviše utakmica. No, oni su vlasnici koji imaju pravo na konačnu odluku. Hoće li se ona pokazati ispravnom, ili ne, pokazat će vrijeme koje dolazi. Faktor rizika je popriličan, iako nitko ne može ništa garantirati. Pa i da dođe Josep Guardiola da malo karikiramo.

Mi pripadamo u društvo onih koji drže da je Rendulić zaslužio dobiti šansu do kraja sezone, gdje bi vjerujemo uspio s momčadi ostati u ligi. Iako ne bježimo od činjenice da se nešto trebalo prodrmati u momčadi, promijeniti jednog do dvojicu do igrača, možda prilagoditi način igre i sustav ponekom suparniku i slično. No, čelnici su odlučili smijeniti trenera jer je to nekad lakše do li dirati kompaktnost svlačionice.

Novog trenera čeka nimalo jednostavan zadatak, u hodu upoznati momčad, igrače, njihove karakteristike, vrline i mane, navike, ćud… Trebat će mu i velika pomoć Rendulićevih suradnika, koji u dušu poznaju aktualni kadar. A, novi šef će jamačno dovesti i neke svoje ljude u stožer, možda ne odmah, ali u nekoj bliskoj perspektivi sigurno. Dok se to ne dogodi tu je Anel Karabeg u dvostrukoj ulozi, pomoćnika i prevoditelja jer u Šibenikovoj svlačionici nakon hrvatskog je španjolski jezik prevladavajući.

Rendulić je u “dotu” ostavio solidan učinak od 26 bodova, naoko komotnu situaciju na 6. mjestu. No, isto tako u zadnjih 6 kola Šibenik ne zna za pobjedu, a u tom je razdoblju osvojio tek 2 boda, uz 4 poraza. Posebno neupečatljiv je Šibenik na svom terenu, gdje je osvojeno 11 od 26 bodova, manje od 50 posto, a po nekim računicama za ostanak u Ligi trebat će osvojiti barem 35 bodova. Izazovno nema što, tko god bio.

19. travanj 2024 05:51