StoryEditorOCM
Mali nogometTeo Strunje

Splićanin na kormilu Funcuta: ‘Kroz pakao druge lige želimo odmah izboriti povratak u futsal elitu!‘

Piše Josip Čaleta Car
18. lipnja 2022. - 19:12

Mlađi šibenski prvoligaš plesao je samo jedno ljeto, no skupština kluba, koja je održana nakon ispadanja iz prve lige, zacrtala je jasan cilj, ekspresni povratak među elitu. Da bi to ostvarili, treba im i ambiciozan trener, a takvog su imali na klupi u liku Tea Strunje. Tridesetčetverogodišnji stručnjak u svojoj karijeri se dva puta okitio naslovom prvaka s Novim Vremenom, te se s kninskim Kijevom upisao i među osvajače kupa. Uprava i Teo Strunje brzo su dogovorili nastavak suradnje, a Strunje je imao dva uvjeta.

Pravo odlučivanja

Što ste točno tražili od čelništva kluba?

– Ništa previše, jednostavno da postoji ambicija oko povratka u prvu ligu, te da imam pravo odlučivanja pri slaganju momčadi. Mislim da kao trener trebam preuzeti odgovornost pri slaganju momčadi, a uprava je to prihvatila, tako da idemo dalje zajedno u želji da se odmah vratimo među elitu. To je važno iz više razloga. Puno je teže igrati drugu ligu jer niste u središtu zanimanja javnosti, a svake godine pojavljuju se ambiciozni klubovi s moćnim sponzorima za tu razinu. S druge strane, iz HNS-a najavljuju reorganizaciju druge lige i, koliko znam, ona je već prihvaćena, tako da bi od sezone 2023./2024. trebala startati jedinstvena druga liga u koju bi ušla po tri prvoplasirana kluba iz dosadašnjih drugih liga, tako da će to biti još teže.

Vratimo se završenom prvenstvu i ispadanju iz prve lige. Što je, po vašemu mišljenju, presudilo?

– Iskreno, puno faktora, iako moram reći da su o našoj sudbini odlučivali detalji. Ono što sam ja kako trener mogao zaključiti jest činjenica da momčad nije pokazala karakter. Tijekom sezone pobjeđivali smo i u Makarskoj, Vrgorcu, Dubrovniku, no kada je bilo najvažnije, nismo imali karakter i to je problem. S druge strane ni kvaliteta nije bila na razini, jednostavno smo bili spori, pa onda faktor sreće, ozljeda Knežića i odlazak Kneževića u Njemačku totalno su nas usporili. Sve to utjecalo je na moral igrača koji ipak nemaju onu potrebnu prvoligašku razinu.

Svjesni problema

Kvalifikacije su bile burne, jednostavno se niste uspjeli nametnuti kao aktualni prvoligaš.

– I danas mislim da Osijek nije bolja momčad od nas. Torcida se odlično posložila i tempirala formu za kvalifikacije, dok smo se mi do zadnjega kola borili za ostanak. S druge strane, ako izuzmemo ovaj nesretan poraz u zadnjem kolu na Baldekinu od Osječana, naš jedini pravi kiks je onaj neodlučeni ishod s Goricom na domaćem parketu. Bili smo svjesni svojih problema, jednostavno nismo imali brzinu, nismo mogli igrati visoki presing, a isto tako pogriješili smo sa strancima, koji nisu donijeli onu kvalitetu više.

image

Teo Strunje na klupi Funcuta

Nikša Stipaničev/Cropix

Sezona je završena, na jesen kreće druga liga, sigurno će biti promjena u momčadi, trenutačno su na snazi odlasci.

– Da, uprava se zahvalila Brazilcima koji se nisu pokazali kao pojačanja, također nisu produženi ugovori Juriću, Matkoviću, Jurjeviću i Peharu, pod upitnikom je i Palavra. Zvonimir Šućur, kao najbolji strijelac lige, ima nekoliko ponuda prvoligaša, jednako kao i Jarmanović. S njima još nismo obavili razgovore i vidjet ćemo hoćemo li ih uspjeti zadržati. S nama ostaju kapetan Jurković, zatim Škugor, vjerujemo da ćemo uspjeti zadržati i spomenuti dvojac, te dva stranca koji moraju biti pojačanje. Pogledat ćemo na što možemo računati u šibenskom bazenu, imamo nekoliko zanimljivih imena. Veliki je problem domaćeg tržišta na kojem se teško može doći do kvalitetnog igrača, no pokušat ćemo sve.

Vrući parket

Koga vidite kao glavne suparnike u borbi za prvo mjesto?

– Ma bit će teško svakako. Prema saznanjima kojima raspolažemo, Split će biti glavni konkurent, jer našli su i kvalitetnog sponzora, a njihove ambicije izražene su bile i u ovoj sezoni. Mejaši najavljuju da će putem Torcide, najavljuju ozbiljnu momčad, a ni druga gostovanja neće biti laka. Vratio se Porto Tolero, Kijevo je tu, Murter, Jezera, tako da će svako gostovanje biti vrlo teško, no mora se pobjeđivati da bi se ostvario cilj.

Upravo tako, morate shvatiti da je igranje u drugoj ligi samo pola posla. Trideset i šest momčadi bore se za dva mjesta koja vode u prvu ligu, a tomu trebate dodati i prvoligaša koji će u doigravanje. Domaći parketi su vrući, tu morate biti duplo bolji da biste pobijedili, tako da kada dođete iz takve lige, sigurno puno više vjerujete u sebe. S druge strane, kako sam već spomenuo, reorganizacija i osnivanje jedinstvene druge lige koncentrirat će kvalitetu, bit će puno ambicioznih momčadi i zaista će put do prve lige biti put do pakla i natrag.

Ono što vas svakako ne bi trebalo brinuti jest publika, koja je cijelu sezonu bila vaš šesti igrač.

– Naša publika je bila fantastična, i zbog nje mi je posebno žao što nismo uspjeli ostati u eliti. Oni su nam zaista bili šesti igrač, sjetite se kako su nas protiv Osijeka vraćali, nažalost, sreća nije bila na našoj strani. Vjerujem da će i iduće sezone biti uz nas i pomoći nam da se odmah vratimo u prvu ligu, jer klubu ovakve organizacije tamo je sigurno mjesto.

Dobro dođe malo odmora od futsala. Kako provodite vrijeme?

– Dobro, radno vrijeme je kroz jutro, a popodne i predvečer najviše se družim s djecom, jer oni su tijekom sezone najviše zakinuti, tako da uživam s njima, ali o futsalu se uvijek razmišlja, pa se tako slaže i momčad po pozicijama, točnije želje, jer vidjet ćemo što ćemo moći dobiti.

18. travanj 2024 21:30