StoryEditorOCM
Mali nogometSritan 40. rođendan

Punkeri maloga baluna: Velikom feštom na legendarnom šibenskom gradskom kupalištu obilježena okrugla obljetnica Banzoga

Piše Branimir Periša
26. lipnja 2022. - 13:36

Neke je cufove i rice na bujnim frizurama otpuhao lahor prohujalih godina, no osnivačka jezgra Sportske udruge Banzogo s navršenih 60 ima jednako junačka i mladenačka srca kao prije 40 godina, kada su i formalno ustanovili klub maloga nogometa u sastavu na crno bijeloj fotografiji.

Okruglu obljetnicu proslavili su u veselju ovih dana tamo odakle su i krenili u formalna, ligaška natjecanja. U restoranu na Jadriji, legendarnom šibenskom kupalištu gdje se vrijeme provodilo kao složenac sačinjen od reda kupanja, zatim partije 'na male branke', potom predaha uz pivu i onda sve ispočetka. Kraj takvoga dana nerijetko je bio začinjen pismom uz gitaru.

Započeli su na jadrijskom igralištu, s vremenom narasli članstvom i opstali do danas stalno svježe krvi. Prvotni su igrači čvrsto 'krljali' po asfaltiranom terenu kao da su na umjetnoj travi, a ne na podlozi od 'karte devere' što je 'brijala' lopte, kožu i koljena. Danas Banzogo ima nekoliko ekipa u malom nogometu i natječe se u Županijskoj ligi stalno sa solidnim rezultatima.

-Zapravo, prvo se pivalo. Neformalnu dalmatinsku klapu nastalu u tek otvorenom Klubu Šibenčana u Zagrebu nazvali smo Banzogo, a pjevali smo Joško Antić Jasaf, Dražen Škarica i ja, podsjetio je Renko Donđivić, inače profesionalni glazbenik, trubač.

Bilo je to na prvoj godini studija, a onda su, narednog ljeta za ideju da osnuju sportski klub zagrijali svoga prijatelja iz školskih klupa Borivoja Mitrića, inače splitskog studenta za kojeg prijatelji tvrde da nije imao uva za pismu, ali mu je fuzbal svakako dobro ležao, dopunio je Dražen Škarica, bivši dugogodišnji predsjednik Banzoga, zanimanjem psihoterapeut.

U srednjoj školi bili su nerazdvojan četverolist i tako je, uz još nekolicinu pozvanih da im se pridruže, mahom vršnjaka, nastao svima poznat Banzogo, u natjecateljskom sedlu do danas, redovito pomlađivan mlađim naraštajima.

-Nismo mi jedino igrali mali nogomet, u kome se i danas naši seniori natječu u županijskoj ligi. Banzogo je imao predstavnike u tenisu, balotama, čak i u pikadu, nastavio se na razgovor Borivoj Mitrić, odvjetnik u Šibeniku. Lijepo je doživjeti da smo stvorili udrugu koja neprekinuto traje 40 godina, stalno se obnavlja i popunjava, premda davni osnivači odavno više aktivno ne igraju, osim ponekad rekreativno i na komod.

-Inače, naš je moto oduvijek bio da je gentlemanski ne trenirati. Izađi na teren bez posebnih priprema i bori se najbolje kako znaš, tako smo radili, smije se Mitrić. A onda (polu) ozbiljno dodaje kako su u Banzogu bili influenceri puno prije pojave digitalnih medija i platformi. Prvo si Banzogo, a onda to utječe da društveno napreduješ: i bivši župan Goran Pauk branio je naše boje prije nego što je došao na tu dužnost, Ivica Kostanić, načelnik županijske policijske uprave također.

Prihvatio je Kostanić Mitrićevu tezu, pa je kroz smijeh dodao da se ne zaboravi kako je i višegodišnji predsjednik Teniskoga kluba Šubićevac.

Isto se odnosi i na Mirka Škaricu, predsjednika Općinskog suda u Šibeniku, koji je također prvo igrao u Banzogu, a taman kada smo ga spominjali na drugom kraju dugog, svečarskog stola bio u zanosu sviranja na gitari, dok su glasove, razgaljeni, dobro slagali Davor Pažanin, inače prvi tenor klape More, a do njega braća Alfier, Damir, Nikša i Bruno, te ostali.

A da je u redovima Banzoga oduvijek bilo na svoju bandu navaljenog svita kakav već raste po kantunima Mediterana napominje Joško Antić, Jasaf, inače kolega novinar.

U povodu neke od ranijih obljetnica Antić je filozofski zapisao da su došli do zaključka kako se sve vrti oko baluna i to je mjerilo svih postojećih stvari.

-Ko to nije shvatio – taj je u balunu!- smije se Antić, zadovoljan da je nešto što je prije 40 godina nastalo kao nusprodukt isparavanja ljetne bevande uhvatilo tako snažan korijen i opstalo do danas. Bilo je u našim redovima igrača za kojima Hajduk i danas plače, premda su očajni pivači, također i onih s dvi live noge za balun, ali zato s dobrin uvon. Ono što je punk za klapsku pismu, to je Banzogo u malom balunu, kaže Antić. Ono 'z', napominje, izgovara se jednako kao u pojmu bronzin, što je, uz balotu i bocun prevažni dio inventara kluba u kojem članstvo nije moguće dokazati, ali ga nitko ne može ni opovrgnuti.

-Jednom Banzogo, uvijek Banzogo, kao u nekim mračnim, tajnim organizacijama, da ih ne spominjem. Nizozemci su izmislili totalni nogomet, a Banzogo ga je doveo do totalnih granica! Unutar njih niko se tako žestoko ne zna svađati kao naši najbolji igrači i niko se tako lipo ne izmiri kao mi, završio je Antić.

Sritan rođendan, punkeri maloga baluna!

Oni su perjanice Banzoga

Pokoji Dejan Redžić Caco bio je najbolji igrač svih vremena u redovima Banzoga, a uz njega, kao dugogodišnje okosnice tima navodim Tihomira Paladu i Borivoja Mitrića. kaže Dražen Škarica. Za Banzogo su igrali i nekadašnji prvotimci HNK Šibenik Joško Atlija, Ozren Vrcić, Jadran Radovčić i Goran Pauk, bivši župan ŠKŽ.

Od zvučnih imena maloga baluna, u Banzogu je bio i Robertino Jelovčić, poznatiji kao Tino Fiš.

-Ma najbolji su bili i svi ostali, njih viiše od 100, jer su uvijek davali najviše od sebe, zahvalan je Dražen Škarica. On je pak, vlasnik zanimljivog rekorda, a to je najbrži gol ikad postignut na početku utakmice. Zabio ga je odmah na sučev zvižduk, odmah s centra drito u mrežu protivničkog MNK Primošten na kup utakmici. I to svega nekoliko dana nakon izmjene pravila, te je bilo dopušteno gol ciljati već prvim šutom na utakmici.

Tajna imena

Banzogo je izraz preuzet iz rječnika balotaša, a Dražen Škarica 'pokupio' ga je od svoga oca Borisa. Opisuje hitac balotom uz koji igrač povikne "Banzogo!" što hoće reći da, ukoliko mu se učini da nije bacio kako je htio, potez može i opozvati, kao da se nije dogodio. Isto tako, ukoliko balota dobro sjedne, tada se uračuna igraču u prilog.

-To hoće reći da za nas u Banzogu može ali i ne mora uvijek biti punat. Ako nije sada, bit će drugi put!

25. travanj 2024 23:14