StoryEditorOCM
KošarkaPod posebnim protokolima

I košarkašice su prisiljene prihvatiti novo (ne)normalno: Nesuđene prvakinje testiraju „novi“ Šibenik

Piše Borislav Juras
2. listopada 2020. - 12:05

Poput ostalih sportaša, i košarkašice su prisiljene prihvatiti novo (ne)normalno, začinjeno pandemijom koronavirusa. Nakon prekida prošle sezone, nova će im početi po posebnim protokolima koje je postavio nacionalni savez, epidemiolozi, krizni stožer... Nevena Perišu, predsjednika ŽKK Šibenik, zaboljela je glava kad je ugledao naputke za organizaciju utakmica. Ipak, olakšanje mu je donijela preporuka da se utakmice igraju bez gledatelja...

- Iako se bez publike gubi draž sporta, puno je jednostavnije provesti sve mjere i zahtjeve kad nema gledatelja. Igranje bez publike je tek preporuka, ali nemamo namjeru sebi komplicirati život dodatnim poslovima i rizicima- kaže Periša.

Aktualna pandemija je uvjetovala i promjenu formata natjecanja košarkašica. One će ove sezone igrati Premijer ligu, najjači državni rang natjecanja, sa po šest sastava u dvije skupine. Nakon deset odigranih kola, po tri najbolja sastava će u „ligu za prvakinje“, a ostali u borbu za opstanak.

Šibenik je u južnoj skupini, u društvu Raguse, nedodirljive u prošloj, poništenoj sezoni, dvaju splitskih rivala (Split, KAŽL) te Zadra i Pule Moviter.

- Iako su im otišli trener i neke igračice, Ragusa bi opet trebala biti prvi favorit za hrvatske trofeje. U našoj južnoj skupini, ostatak konkurencije, izuzev nešto lošijega Zadra, čini se prilično ujednačen. Naša je želja plasman među prva tri sastava- otkriva prvi čovjek ŽKK Šibenik.

Otišlo šest igračica

Po običaju, sastav Šibenika je doživio značajne promjene. Baldekin je napustilo čak šest igračica (Vukšić, Puljić, Chiabov, Tomičić, Obratov, Ćaleta), gotovo sve sa značajnim ulogama u prošloj sezoni. U svakome trenutku je moguć i sedmi odlazak.

Reprezentativka Josipa Silov će ostati samo dok ne nađe novi (inozemni) klub. Nova imena su dvije Ivane, Ujević i Dujić, talentirana Antica Tabula iz drugoligaša Vodica te Monika Vojvodić, u zadnje vrijeme poznata po uspjesima u manekenskim vodama (prošle godine hrvatski World Top Model).

Priključeno je i nekoliko kadetkinja, pa je treneru Stipi Braliću, aktualnome izborniku ženske hrvatske reprezentacije, unatoč ostanku triju iskusnijih igračica (Šarić, Cigić, Džafić), opet dosta posla u slaganju sastava i igre. Nakon jedva mjesec dana priprema, otvaranje sezone ne može biti zahtjevnije- ove subote u Šibeniku (početak u 18 sati) gostuju nesuđene prvakinje, igračice Raguse. Ostaje pitanje kako će im se suprotstaviti sastav dobro pokriven na vanjskim pozicijama, ali „tanak“ u reketu, gdje je Bralić ovisan o učinku Džafić i Tabule. Njima mogu pomoći tek kadetkinje Ćuklin i Milković...

- Ragusa nam je daleko od poželjnog suparnika, pogotovo na početku sezone, kad curama treba još koji tjedan treninga da dostignu optimalnu fizičku spremu, ali i nešto utakmica da se vidi kolike su im natjecateljske mogućnosti. Tri pripremne sa splitskim sastavima koje smo dobili, bile su daleko od jednostavnih. Da smo imali mogućnost dovesti pravog centra, ne bismo se plašili ambicioznije najaviti sezonu. Ovako, moramo biti skromniji, ali ipak držati pristojan nivo, primjeren klubu velike tradicije i rezultata- drži Periša.

Jasno je da mu financijska situacija „koči“ mnoge zamisli i planove...
- Korona je nanijela zla svima, pa i nama. Znamo da se moramo snalaziti s proračunom koji je za trećinu manji od dosadašnjega, a da uz to moramo što prije riješiti dugove prema dobavljačima. Situacija je daleko od idealne, ali, pošto još nismo zaključili priču sa sponzorima, vjerujem da tokom sezone može biti samo bolja- kazao je predsjednik ŽKK Šibenik.

17. travanj 2024 01:32