StoryEditorOCM
Ostalosamo što nije počelo...

Izvješene festivalske zastavice na šibenskim ulicama! Napravili su ih djeca iz cijele Hrvatske

Piše Šibenski.hr
11. lipnja 2021. - 17:44
Sibenik, 120621. Centar grada ukrasen zastavicama povodom 61. MDF medjunardnog djecjeg festivala.Niksa Stipanicev/Cropix

Stara gradska jezgra Šibenika jutros je odjenula svoje najšarenije ruho. Momci iz tzv. kičmatransa šibenskog MDF-a uz pomoć skauta izvjesili su festivalske zastavice nastale u sklopu likovnog natječaja za djecu u dječjim vrtićima diljem Hrvatske na temu 'Kad se male ruke slože – pogodi tko sam'.

"Šibenik je jedini grad koji ima i peto godišnje doba, a to su ona dva tjedna Međunarodnog dječjeg festivala koji će se ove godine odvijati od 19. lipnja do 3. srpnja. Što smo mu bliže, uzbuđenje raste, a kad se ponad ulica i trgova Krešimirovog grada zavijore i prve festivalske zastavice, jasno je – MDF samo što nije započeo.

Festivalske zastavice naslikala su djeca iz brojnih dječjih vrtića u Hrvatskoj, nastalih temeljem dugogodišnjeg festivalskog likovnog natječaja 'Eto i mene na festivalu'. Originalni autoportreti djece ne samo da osvajaju, oživljavaju i uveseljavaju gradske ulice i trgove, već i djeci koja neće stići u Šibenik omogućavaju da budu važan dio Festivala posvećenog dječjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za djecu.

Ove su godine djeca imala zadatak naslikati sebe u kostimu omiljenog junaka koji nije morao nužno biti lik iz priče, stripa ili filma već i netko iz njihove okoline koga smatraju svojim herojem. Cilj natječaja je istražiti simboličku moć odjevnih predmeta ili kostima u oblikovanju i posredovanju osobnih identiteta i dječjih projekcija o sebi te likovno iskazivanje unutarnjeg svijeta djece i načina na koji sami sebe doživljavaju.

Kako su djeca u tome uspjela vidi se već danas, a zastavice će vijoriti na šibenskim ulicama do kraja festivala. "Slobodno možemo kazati kako je ovo najveća likovna izložba na otvorenom dostupna svima" - poručili su organizatori.

18. travanj 2024 12:07