StoryEditorOCM
Ostalo‘Od tog dana‘

U Šibenskom kazalištu najavljena projekcija dokumentarnog filma o stradavanju djece u Domovinskom ratu, evo kako do ulaznica

Piše Šibenski.hr
8. travnja 2021. - 18:57

U utorak, 13. travnja, s početkom u 18:30  i 20:00 sati,  u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se projekcija dokumentarnog  filma ˝OD tog dana˝produkcije Media Move.

Kako kažu autori, u Domovinskom ratu, najbolnija su stradavanja djece, a intencija ovog dokumentarnog filma je dati odgovor na pitanje: Tko su ta djeca? Koja su njihova imena? O čemu su maštala? Čemu se radovala? Koja im je bila omiljena igračka? Ta su djeca postojala. Tužno je da se tih dječjih lica sjećaju samo njihovi roditelji.

"U svakodnevnom životu muči nas milijun i jedan problem, a velika većina njih su trivijalni. Imamo li ikada vremena zastati i razmisliti što zaista znači nenadoknadiv gubitak? Ti „okrhnuti“ ljudi žive s nama. Sjede pored nas u autobusu, stoje s nama u redu ispred blagajne. Znamo da njihov gubitak nikada nećemo ispraviti no ponekad je dovoljno pokazati barem malo pažnje i suosjećanja. Empatija je najplemenitiji ljudski osjećaj. Ovaj film pokušat će ljude na to prisjetiti.

Kako je nositi se s takvom boli? Roditelji koji su izgubili djecu znaju da njihovu prazninu nitko ne može uopće razumjeti. I to je istina. Ali ono što možemo je… pokušati. Pružiti im ruku i dati im do znanja da taj silni gubitak nije zaboravljen.

Život dođe i prođe, to je realnost. No nije isto kad netko umre prirodnom smrću i kad netko strada od tuđe ruke… pogotovo kad je riječ o djetetu. Jeli uopće moguće tako nešto oprostiti? Bez oprosta, jeli moguće u ostatku života biti sretan?", stoji u najavi projekcije.

Zbog epidemioloških mjera na programima u HNK u Šibeniku može prisustvovati samo 48 gledatelja. Ulaznice možete preuzeti na www.mojekarte.hr i na blagajni kazališta od 10 do 12 sati, te na sam dan programa 1 sat prije početka predstave.

Scenaristica i redateljica filam je Slavica Šnur, glazbu potpisuju Mate MatišićAntonio Perina, montažeri su Semra Skadrak Čučić i Veljko Segarić, dok je direktor fotografije Dragan Ruljančić.

19. travanj 2024 10:07