StoryEditorOCM
OstaloEko instalacija

Šibenski kreativni dvojac Danijel Hrg i Mario Juras upozorava na klimatske promjene: Živjet će se samo na Tanaji

Piše Marija Lončar
12. listopada 2020. - 13:57
Umjetnička instalacija Transgresija autora Marija Jurasa i Danijela Hrga predstavljena je u klubu Azimut.  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zbog klimatskih promjena, globalnog zatopljenja, sve većih oborina i razine mora koja raste, u budućnosti neće biti poplavljena samo Poljana, odnosno garaža u njenoj utrobi, nego i cijeli Šibenik. Živjet će se samo na brdu oko Tvrđave sv. Ivana iliti Tanaje kako je zovu Šibenčani, a sve drugo bit će potopljeno. Ipak, turizam će i dalje cvjetati, a glavna ponuda bit će podvodno razgledavanje grada i njegovih kulturnih spomenika!

U svom prepoznatljivom, "zafrkantskom", tonu tako svoju umjetničku intervenciju inspiriranu klimatskim promjenama opisuje popularni šibenski kreativac Mario Juras, poznat kao Lulas. Zajedno s Danijelom Hrgom, drugim ništa manje poznatim šibenskim kreativcem i dizajnerom nakita, Lulas potpisuje veliki pano izrađen u pleksiglasu u koji je ugraviran prikaz grada, a korištenjem više slojeva istog materijala u plavoj boji dočarano je podizanje razina mora u razdoblju od 300-njak godina, počevši od prvih desetljeća 20. stoljeća.

-Svi ćemo živjeti na Tanaji. Cili Šibenik će biti potopljen. Tu ćemo iznajmljivati peraje i maske za podvodno razgledavanje katedrale sv. Jakova, a Poljana će tada stvarno biti potopljena – reći će neozbiljno Lulas na predstavljanju instalacije ozbiljno nazvane Transgresija. Riječ je, kako je objašnjeno na promociji, o pojmu koji označava podizanje razine mora, a time i širenje morskih površina na Zemlji.

-Situacija je vrlo ozbiljna i zato je ozbiljan i naziv instalacije. To je ono što će osjetiti buduće generacije sljedećih 200-300 godina, a mi bismo danas trebali reagirati. Svakih stotinu godina more, prema predviđanjima, more će rasti oko 60 centimetara. Ali, posljedice klimatskih promjena mi vidimo već danas kada se u Docu događaju sve češća plavljenja mora. Naš rad mali je podsjetnik za buduća pokoljenja – kazao je Hrg.

I šibenski dogradonačelnik Paško Rakić vjeruje kako će ova instalacija imati korisnu funkciju.
-Želimo upozoriti, ne samo naše sugrađane, nego i širu javnost na potrebu podizanja svijesti o klimatskim promjenama i važnosti zaštite okoliša – kazao Rakić.

Pano od pleksiglasa s ekološkom porukom svoje će mjesto naći na nekoj od lokacija u staroj gradskoj jezgri, no ona još nije određena. Ines Sarić iz šibenskog Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, ističe pak kako je Lulasova i Hrgova Trasgresija nastala u sklopu programa C-Change festivala koji je nazvan po istoimenom europskom projektu vrijednom ukupno 600 000 eura u koji se Šibenik uključio zajedno s još pet europskih gradova. Šibenski dio kolača pak težak je 64 000 eura.

-Cilj je različitim događanjima uz snažnu podršku umjetničkog i kulturnog sektora osvijestiti ljude o problemima onečišćenja okoliša i klimatskim promjenama. C-Change festival je počeo još 28. rujna izložbom umjetnice Ane Polić u Studiju Galerije sv. Krševana, nakon toga bila je izložba Fotokluba Šibenik. Zatim smo imali likovnu izložbu Katarine Urem u galeriji gradske knjižnice te u subotu sajam knjiga u prvom dijelu Perivoja Roberta Visianija – kazala je Sarić dodavši kako festival završava 23. listopada do kada će se održati još dva kulturna događanja: predstavljanje eko zbirke i street art rada na šibenskom Veleučilištu.

20. travanj 2024 04:33