StoryEditorOCM
OstaloKazališna gostovanja

Predstave o kojima se pričalo zaigrat će i na daskama šibenskog teatra; stižu gosti iz Dubrovnika, Osijeka i Mostara

Piše Šibenski.hr
10. listopada 2020. - 19:12

U nenormalnim, korona vremenima ni kazališna sezona ne može biti normalna, odnosno dugoročno planirana, Ravnatelj šibenskog HNK Jakov Bilić više je puta isticao kako u toj kulturnoj ustanovi prate epidmiološku situaciju kako bi mogli "skrojiti" program. Evo koje će gostujuće predstave moći gledati šibenska publika sljedećih tjedana:

 Kazalište Marina Držića Dubrovnik – Anton Pavlovič Čehov „PROSIDBA", četvrtak 15. listopada u 18:00 i 21:00 – Pretplata A i slobodna prodaja. (Pretplatnici A i B, umirovljenici, invalidi i studenti imaju 20% popusta, a ulaznice se mogu kupiti na Internet stranici "https://www.mojekarte.hr", poručuju iz šibenskog teatra.

O predstavi: Jednočinke Antona Pavloviča Čehova potentan su kazališni materijal; duhovite, životne, s dramskim situacijama koje su iznimno zanimljive za glumačku i redateljsku interpretaciju. Čehov je pisac koji razumije suvremenog čovjeka, koji razumije rastrganost između želje i mogućnosti i koji je minuciozan u svojim studijama ljudskog karaktera. Njegovi “junaci” jedno misle, drugo govore, treće rade, brbljaju gluposti, životi im protječu u znaku trivijalnosti i upravo su nam zbog toga bliski već više od stoljeća.

Suptilni humor proizlazi iz onoga što ostaje neizgovoreno, iz nemoći lica da ostvare svoje želje i svoja htijenja, iz ljudskih slabosti koje su nam svima dobro poznate i u kojima se lako prepoznajemo. Tekstovi su naoko jednostavni i nepretenciozni, bogati detaljima te stoga otvaraju pregršt mogućnosti za glumačku igru i redateljska rješenja.

Redateljica je Helena Petković; dramaturgija Ivana Vuković; scenografkinja Irena Kraljić; kostimografkinja Tea Bašić Erceg; oblikovateljica scenskog pokreta Matea Bilosnić; oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec; skladatelj Damir Šimunović.

Igraju - Stepan Stepanovič Čubukov / Branimir Vidić; Natalija Stepanovna / Jasna Jukić; Ivan Vasiljević Lomov / Zdeslav Čotić.

 HNK Osijek – Davor Špišić „ŽENE U CRVENOM", četvrtak 22. listopada u 18:00 i 21:00 – Pretplata A i slobodna prodaja.

Gorko-slatku komediju o umirovljenoj stjuardesi Tamari i njezinoj kćerki Nori u raljama zelenaškog bankarstva potpisuje Davor Špišić, jedno od najbritkijih pera hrvatske kazališne scene, višestruko nagrađivani prozaist, dramatičar i scenarist, miljenik kritike i publike, sjajan dramski autor, višestruki dobitnik nagrade Marin Držić

Žene u crvenom praizvedene su 2013. u koprivničkom Teatru Ludens, a u HNK u Osijeku premijerno su zaigrale u veljači 2020., u režiji Damira Mađarića. Riječ je o svojevrsnom putopisu putovanja do ljudskosti u neljudska vremena, o putovanju karavanom što je čine četiri moćna ženska lika: Tamara, Nora, bankarica Dinka i policajka Anđa, putopisu koji je Davoru priskrbio cijeli niz nagrada među kojima se ističe i nagrada publike za najbolji dramski tekst portala Teatar.hr

Redatelj, scenograf i kostimograf Damir Mađarić; Asistent scenografa Davor Molnar; Asistentica scenografa Petra Mađarić; Asistentica kostimografa Tončica Knez; Glazba Gordana Evačić i Miroslav Evačić.

Glume - TAMARA, žena letačica Anita Schmidt; NORA, žena s pjenom na ustima Petra Bernarda Blašković; DINKA, žena istjerivačica Antonija Pintarić; ANĐA, žena u represiji Ljiljana Krička-Mitrović;

HNK Mostar – Woody Allen „SVIRAJ TO PONOVNO, SAM“, četvrtak 5. studenog u 18:00 i 21:00 – Pretplata A i slobodna prodaja.

„Dva najveća mita koji kruže oko mene jesu da sam intelektualac, jer nosim naočale, i da sam umjetnik, jer moji filmovi slabo prolaze na kino blagajnama“, izjavio je jednom prigodom u svom autoironičnom stilu Woody Allen. Postavkom komada „Sviraj to ponovno, Sam“ još jednom ćemo se osvjedočiti kako svaki „mit“ i ne mora nužno biti narativni falsifikat i glorificirajuće pretjerivanje. Upravo njegov specifični humor, vječna težnja da se bavi seksom i muško-ženskim odnosima u čijem je središtu nespretni i smušeni intelektualac, glavni je sastojak njegovih scenarija i drama, kao velikog i neiscrpnog rezervoara koji je uvijek dostupan za nova scenska čitanja.

Režija: Mario KOVAČ

Igraju: Robert PEHAR; Angela BULUM; Ivan SKOKO; Ivo KREŠIĆ; Jelena KORDIĆ KURET; Nikolina MARIĆ;

 Dramaturg: Dragan KOMADINA; Scenograf i kostimograf: Davor PRAH; Autor glazbe: Tomislav BABIĆ; Asistent scenografa: Davorin BRIŠEVAC

20. travanj 2024 02:12