StoryEditorOCM
OstaloPO 31. PUT

Počinje znamenita šibenska Orguljaška ljetna škola, s devet predavača, 32 polaznika i brojnim predavanjima i koncertima u crkvama i palači Galbiani

Piše Zdravko Pilić
28. srpnja 2024. - 09:34

Tradicionalna, sada već 31. orguljaška ljetna škola održati u Šibeniku od 29. srpnja do 7. kolovoza 2024. U radu Škole ove godine će sudjelovati 9 predavača, te ukupno 32 polaznika, s brojmim događanjima  koja će se ovih dana odvijati u crkvama (7 orguljskih koncerata)  i palači Galbiani Civitas sacra (predavanja za javnost). 

Koncert otvorenja 31. orguljaške škole održat će Ivan Bosnar, i sâm nekadašnji polaznik Orguljaške ljetne škole, a danas profesor na uglednom Syracuse University u SAD. Inače, Bosnar je i jedini hrvatski orguljaš s doktoratom orgulja, kojega je stekao na jednoj od najzahtjevnijih i najistaknutijih institucija za obrazovanje glazbenika danas u svijetu, The Eastman School of Music u Rochesteru, u saveznoj državi New York. On će nam se predstaviti koncertom na Nakićevim i Hefererovim orguljama u crkvi sv. Frane u ponedjeljak, 29. srpnja, s početkom u 20 sati. Tijekom svog boravka u Šibeniku, Bosnar će održati i niz predavanja u Palači Galbiani o povijesti orgulja od samih početaka do danas, što će biti zanimljivo za široku publiku, a ne samo za profesionalce. U tome će mu se pridružiti i Ivo Mrvelj, orguljaš šibenskih korijena, koji danas djeluje kao pomoćni orguljaš u crkvi sv. Tome u Leipzigu (čuvenoj po tome što je tamo nekoć djelovao Johann Sebastian Bach): Mrvelj će u svom predavanju otvorenom za javnost i sve zainteresirane iz prve ruke govoriti o danas sačuvanim orguljama na kojima je svojevremeno muzicirao sâm Bach.

Kao posebnost ove godine, ističemo gostovanje slovenskog orguljaša Tomaža Sevšeka, koji će održati koncert u crkvi sv. Luce 2. kolovoza u 20 sati, a koji će osim orgulja, po prvi put u Šibeniku predstaviti klavikord, instrument na kakvom su orguljaši u doba baroka vježbali i muzicirali u svojim kućama. Taj intimni instrument posebno delikatnoga zvuka zazvučat će pod Sevšekovim prstima u samostanskoj crkvi sv. Luce, gdje će se održavati i seminar za interpretaciju glazbe za klavikord i povijesne orgulje. Klavikord, često oslikavan i ukrašen, bio je glavno sredstvo za svakodnevno vježbanje i muziciranje orguljašima, s obzirom da je za pokretanje orgulja trebalo osigurati gazitelje mjehova. Ovo će biti prigoda da Šibenčani po prvi puta vide i čuju ovaj rijetko poznati instrument.

Također, planiramo i ove godine održati večernju šetnju povijesnim orguljama, za koju pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u otkrivanju orgulja u crkvama sv. Luce, sv. Duha i sv. Križa. Šetnja je besplatna, a start je kod crkve sv. Luce u 20 sati, u četvrtak, 1. kolovoza.

Kako se ove godine navršava 25 godina kako u okviru Orguljaške ljetne škole djeluje Arhivistička radionica, održat ćemo i kratku prezentaciju rada ove radionice, 2. kolovoza u 18 sati u Palači Galbiani. Muzikologinja dr. sc. Snježana Miklaušić-Ćeran osvrnut će se na niz projekata Arhivističke radionice koje je radom s polaznicima uspjela izvesti, a među koje spadaju popis i uređenje arhiva crkve Gospe van Grada, povijesnih muzikalija iz 19. stoljeća u Katedrali sv. Jakova, ostavštine prof. Božidara Grge (danas pohranjene u Državnom arhivu u Šibeniku), te glazbenih ostavština don Krste Stošića i don Veljka Jadronje.

U nedjelju 4. kolovoza u 11 sati održat će se u Katedrali sv. Jakova misa na kojoj ćemo se spomenuti i njezina osnivača, prof. Božidara Grge, kao i svih onih koji su moralno i materijalno pomagali i pomažu rad ove jedinstvene manifestacije. Istog dana navečer u 21 sat, u Katedrali će se održati i nastup komornog trija u kojem će, uz orguljaša Pavla Mašića, nastupiti glazbenici Zagrebačke filharmonije: Zoltan Hornyansky (glavni oboist Zagrebačke filharmonije), te Šibenčanka Ana Slavica (violinistica Zagrebačke filharmonije).

Uz koncerte predavača i polaznika kojima će se zaključiti rad ovogodišnje Škole, ističemo još jedan koncert profesora i polaznika koji će se održati van Šibenika, na orguljama župne crkve Rođenja BDM u Skradinu, u srijedu, 31. srpnja u 20 sati. Prigoda je to da se čuje nedavno obnovljeni zvuk tog instrumenta kojega je sagradio Francesco Dacci, učenik i nasljednik glasovitoga Petra Nakića. Instrument će kratko predstaviti organolog Emin Armano, nakon čega će polaznici i profesori izvesti kraći koncert.

05. listopad 2024 03:57