StoryEditorOCM
OstaloBogat program

Ove godine digitalna Noć muzeja u Šibeniku, DJ će biti i dogradonačelnik Danijel Mileta

Piše Marija Lončar
19. siječnja 2021. - 13:46
U Noći muzeja će kao DJ nastupiti i šibenski dogradonačelnik Danijel MiletaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Velike obljetnice hrvatskih muzeja, tema je ovogodišnje, 16. Noći muzeja, manifestacije koja se prometnula u osobit kulturni događaj u cijeloj Hrvatskoj zahvaljujući kojem stotine tisuća posjetitelja pohrle i obiđu muzeje i galerije diljem zemlje. Ni ovogodišnje izdanje ne bi trebalo biti izuzetak kada je riječ o posjećenosti, premda će se zbog korone i epidemioloških mjera najveći dio programa odvijati online zbog čega je i sama manifestacija preimenovana u Digitalnu noć muzeja.

Muzej grada Šibenika jedna je od 210 baštinskih kultrunih ustanova iz 110 gradova u Hrvatskoj koja za petak, 29. siječnja kada će se održati Noć muzeja, priprema raznovrstan program. Istina, neće biti obilaska arheoloških terena niti kuhanja i degustacije jela spravljenih po antičkim ili kojim drugim receptima iz davne prošlosti, što je na neki način postao zaštitni znak šibenske Noći muzeja. Jasno je, naime, da zbog cijele situacije oko pandemije, takve i slične događaje nije moguće održati, no ravnatelj šibenskog muzeja Željko Krnčević vjeruje kako će njegovi sugrađani i sada imati razloga posjetiti i uživati u pripremljenom programu. Doduše, s jednom "sitnicom" kao razlikom – umjesto u stvarnom sve će to pratiti na Facebook stranici i Youtubu kanalu muzeja, pa čak i preko live streaminga nekih događaja koji će se ipak održati u staroj kamenoj zgradi muzeja uz katedralu sv. Jakova.

- Nećemo ovaj put moći otići na naše lokalitete, ali pripremamo virtualnu šetnju po njima kao što će se posjetitelji moći i virtualno prošetati po samom muzeju. Program počinje u 18 sati i trajat će do jedan sat iza ponoći. Premda će se većina sadržaja odvijati online, muzej će biti otvoren i može se doći besplatno obići stalni postav i izložbu u dvorani za povremena izlaganja. Naravno, moramo se pridržavati mjera pa u isto vrijeme na stalnom postavu može biti najviše 30 posjetitelja. Kada jedni iziđu, drugi će moći ući – objašnjava Krnčević i dodaje da se planira i projekcija dokumentarnih filmova u suradnji s Kino klubom Šibenik.

Održat će se na otvorenom, ukoliko vremenske prilike dopuste, a ulogu filmskog platna odigrat će zid Biskupske palače nasuprot ulaza u muzej.

- Naši kustosi pripremit će i snimiti priloge o nekim zanimljivim detaljima iz povijesti grada, odnosno predmetima iz našeg postava, odnosno fundusa i to ćemo staviti na društvene mreže. Za najmlađe i ove godine priče će pričati Ana Bilić Udovičić, autorica nekoliko priča i knjiga za djecu. I to će građani moći pratiti na našem "fejsu" – nastavlja Krnčević i dodaje kako će svojevrsna uvertira u šibensku Noć muzeja biti izložba dječjih radova postavljena u Domaćinovoj bunji na Srimi, najvišoj takvoj suhozidnoj građevini u Hrvatskoj. Izložba će biti ostvarena u suradnji sa Zlatkom Rodin iz Memorijalnog centra Fausta Vrančića na Prviću. Ta će vrijedna i atraktivna spomenička baština biti mjestom održavanja još jednog događaja kojem će Šibenčani moći svjedočiti samo online.

- Odlučili smo tu spremiti i jedno jelo od sastojaka koje spominju Faust Vrančić u svom Rječniku pet najuglednijih jezika Europe, zatim veliki botaničar Robert Visiani te jezikoslovac Josip Jurin iz Primoštena. Sve će se to snimiti i pokazati na društvenim mrežama i You tubeu – zaključio je Krnčević.

Dosadašnjih godina Noć muzeja u šibenskom muzeju nije mogla proći bez glazbe i lokalnih glazbenika i ta tradicija neće biti prekinuta, usprkos koroni. U Knežev dvor ovaj će se put useliti šibenski DJ glazbenici: Milan Živković i Edi Kristić, a u toj ulozi naći će se i zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta. Njihova svirka putem live streaminga doprijet će do svih koji se uključe u Noć muzeja.

25. travanj 2024 05:57